Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е фиброаденом?
Как да извършвам правилно самоизследване на гърдите?
Какви са видовете доброкачествени тумори на гърдата?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е фиброаденом?
Фиброаденомът е най-често срещаният доброкачествен тумор на гърдата при жени преди менструация. Това е плътна, добре дефинирана доброкачествена туморна маса, съставена от епидермални и мезенхимни компоненти на лобулите. Честотата му варира от 15 до 23%, като по-често се среща при чернокожи жени. Обикновено се диагностицира между 25-35-годишна възраст. Фиброаденомът е доброкачествен тумор, който се развива в гръдната тъкан. Обикновено се усеща като меко, подвижно топче и може да варира по размер. Те са често срещани при жените и могат да се променят по размер поради хормонални промени, като бременност или кърмене.
-
Как да извършвам правилно самоизследване на гърдите?
Самоизследването на гърдите трябва да се извършва от жената всеки месец, обикновено седмица след края на менструацията. Процесът включва визуална проверка пред огледало, опипване на гърдите в изправено и легнало положение и проверка за изтичане от зърната. Ако бъдат открити някакви промени, незабавно трябва да се консултирате с лекар.
-
Какви са видовете доброкачествени тумори на гърдата?
-
Какви са възможните причини за появата на бучка в гърдата?
-
Какво представлява откритата лезия на мамографията?
Не че много ме е грижа за тази работа...

Знам ,че хормоните ми са били хаос и четох ,че се увеличава риска от образувания на гърдата . И се уплаших . Оттогава само се следя и шашкам .Нямам фамилна обремененост,но никой не е застрахован . Едната ми гърда е по-голяма от другата ,винаги е било така . От нея сякаш и сучеха повече . Точно на нея имам и едно малко граховидно топченце... сигурно от 8-9 години си е там... само гинеколог ме гледа тогава,след като случайно го напипах и каза ,че нямало нищо притеснително. И оставих нещата така.Бях забравила за него ,до този момент ,в който след аборта започнах да се паникьосвам дали ми няма нещо. И ми се струва ,че тази по-голямата гърда с топченце е една идея по -твърда горе при мишницата от другата . И онзи ден започнах да я масажирам ,но не знам дали не натисках доста ,защото започна да ме боли . И вече втори ден след масажа ми е дискомфортно ,не знам дали не я нараних или нещо лошо се случва . Дори зърното ми е по - голямо и отекло,но не знам дали и преди Не е било така ,наистина съм в паника . Пия антибиотик ,бях болна ,не знам дали не са се подули лимфните ми възли и в тая област и след масажа да съм раздразнила мястото. Друго какво да кажа , след 10 дни трябва да ми дойде менструацията . също миналия месец пак бях болна и си спомням ,че точно 8-9 дни преди цикъл пак ме приболя гърдата там за два дни ,но тогава не съм я натискала и разстривала ,а помня ,че усетих боцкане . Ще отида на мамолог още тази седмица . Много ме е страх
... отделно гърдите ми след ражданията се смалиха ,бях с голям бюст ,и сега са набръчкани ,но когато вдигна ръце по-голямата се набръчква повече от по-малката и това не знам от кога е така ....и като зачетох за портокаловата кожа ,че е симптом сърцето ми се сви . Но аз свалих много килограми и просто имам много кожа .... празна кожа и не знам на това ли се дължи набръчкването ....