Фиброаденом на гърдата

 • 2 985
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7
Здравейте! Откриха ми фиброаденом на лявата гърда и понеже е 22 мм ще ме оперират. Някой минал през това може ли да ми обясни как протича операцията и колко време е възстановяването след нея?

# 1
 • Мнения: 101
Здравейте,

аз имам два премахнати фиброаденома.
Операцията трае около 30 минути. Още на същия ден ме изписаха за домашно лечение.
Болките след операцията не са силни. Само не трябваше 10 дена да си вдигам ръцете нагоре.

# 2
 • Мнения: 819
Привет,
Мен ме оперираха края на март. Болката беше само в деня на самата операция, защото шева беше доста голям. Изписаха ме на следващия ден, като възстановяването отне около 2 седмици (с махането на шевовете).
Операцията беше с пълна упойка, нищо не усетих. Само както споменах по-рано, имаше болка заради разреза само първия ден.
Няма от какво да се притесняваш, просто е необходимо да се махне. Ще мине и ще забравиш.

# 3
 • Мнения: 7
На мен ми казаха, че ще ме държат 3 дни

# 4
 • Мнения: 327
Здравейте ,момичета.Нова съм!Моля някой да ми обясни,защото съм на ръба на отчаянието.През октомври 2021 напипах в дясната си гърда,горен квадрант бучка.Отидох в онкото и там на ехограф ми казаха,че е фиброаденом и ,че имам още един по-малък.Отидох и на второ мнение при мамолог,който потвърди ,че е фиброаденом.И за всеки случай ми даде визитката на онколог-хирург.Минаха 6-7месеца и реших да ида при хирурга да го види.Отидох и често казано ме претупа и каза абе да го махаме това.При ,което се съгласих и насрочихме дата за операция.Прегледаха ме на ехограф казаха,че виждат още две бучки.Общо 3 са извадили.Това което ме притеснява е,че след операцията го попитах според него има ли нещо съмнително,а той ми отговори не мога да кажа докато не излязат резултатите.Практика ли е докторите да не коментират докато не излязат резултатите

# 5
 • Мнения: 819
Реално няма как да ти каже със сигурност, без резултати. Не се панирай, почивай повече и изчакай

# 6
 • Мнения: 327
Мисълта ми е дали след операцията докторите споделят ли дали им се вижда като доброкачествено или предпочитат да излязат резултатите.

# 7
 • Мнения: 9 849
Едва ли има доктор, който би споделил какво е без да са направени изследвания и да е потвърдено. Кой би рискувал според вас? Те са хирурзи. Отварят, вадят, предават за анализ и толкова. Не се вкарвайте във филми и изчакайте.

# 8
 • Мнения: 327
Такъв ужас преживявам ,че не се издържа.Отгоре на това операцията беше преди седмица,а напипвам бучката все едно не е махана.

# 9
 • В големите очи на малчо, а географски - София.
 • Мнения: 7 095
Пролетта ми извадиха тумор от гърдата, хистологията не можа да каже какво е, и тумора отиде на имунохистохимия. Две седмици живях с мисълта, че може да е злокачествено, и да е началото на края...
Хирурга не искаше да коментира нищо, чакахме резултатите от посевките. Адска гадост е Sad

# 10
 • Мнения: 327
Какво показаха резултатите.Напрежението ме побърква.Плача,и се измъчвам .За седмица свалих 3 кг.Вече не знам на кой свят съм ами по-край  мен и близките ми.

# 11
 • В големите очи на малчо, а географски - София.
 • Мнения: 7 095
Какво показаха резултатите.Напрежението ме побърква.Плача,и се измъчвам .За седмица свалих 3 кг.Вече не знам на кой свят съм ами по-край  мен и близките ми.
При мен доброкачествено образувание, но мутирало някакво... Самия патолог каза, че са го гледали още двама негови колеги, освен него, всички били озадачени, но уж моето е от хубавите.
 И аз не знаех на кой свят съм, какво да правя, и какво да мисля.

# 12
 • Мнения: 327
Браво !Радвам се ,че се оказало доброкачествено.Нека нито една жена не чува че е нещо лошо.

# 13
 • Мнения: 1
Здравейте, точно преди една година прекарах доста време из тези форуми! Бях супер притеснена и не спирах да търся мнения какво е най-добре да направя! Затова сега реших да си направя профил, за да споделя с вас и се надявам да бъда полезна! Преди повече от десет години си напипах малко топче в едната гърда и изпаднах в огромна паника! Бях на около 20 години! Личният доктор ме изпрати на хирург и хирургът каза “Трябва да го махнем, ще насрочим операция”. Единствено съпругът ми(тогава гадже) знаеше за случващото се! Не казах на никой друг! Оперирах се, всичко мина супер бързо, защото образуванието беше близо до кожата! Явно бях с пълна упойка, тъй като си спомням как плачех на операционната и след това се събудих в стаята вече след операцията! От тогава всяка година се проверявам задължително! Миналата година ми откриха отново фиброаденом, по-голям и по-навътре!
Фирургът ми каза, че може да го оставим, но ако реша да имам деца, трябва задължително да го махна! Ами аз съм жена в крайна сметка и някой ден може би ще имам деца! Та… след шест месеца, беше точно около Коледа, пак се прегледах, пак същото, нямаше промяна! Отидохме при същия хирург, човек с много опит, работил в Израел, много можещ и знаещ! Така звучеше и така ни разказваше!
Не ми обърна кой знае какво внимание, каза да насрочим дата и така! Упойката щяла да е пълна. С мъжа ми определено не харесахме идеята за пълна упойка. Не исках да се оперирам, може и да е съвсем рутинна процедура, но ме беше страх!
И се върнахме да го разпитаме повече преди да насрочим дата за януари! За мое щастие, хирургът се държа изключително арогантно, как това няма да се махне само, трябва да се изреже, той използва най-добрите конци и тн. Че дори и да му “бая всеки ден” няма да се махне (това бяха негови думи).
Пролетта при гинекологичен преглед помолих за ехограф и отидох в друга болница на ехограф! Беше доста младо момче, видя ми предишните изследвания - търси, търси на ехографа и накрая, все още си спомням увереността с която ми каза, че това е киста и не го интересуват предишните изследвания! Не знаех какво да мисля, след шест месеца взех отново направление за хирург, и тъй като в града, в който живеем, няма много опции - най-добрите двама хирурзи са първият при който се оперирах (който според
Мен се възползва от страха на едно младо неразбиращо момиче, и този професионалист с много години опит).
Реших да отида отново при последния! Изпрати ме на ехограф и се потвърди, че са кисти!
Знаете ли, толкова много ми се искаше да му припомня думите, че дори и да им бая няма да се махне 😭 , но не съм такъв човек! Той явно си ме спомняше и като видя каза “Значи явно са били кисти и не е имало фиброаденом”.
Аз просто го гледах и не знаех какво да кажа, просто се надявам никога да не ми се наложи пак! Защото той беше готов да ми даде час за операция и да ме срежат и то с пълна упойка!
Така че, мили момичета, не бързайте! Затова си направих тази регистрация тук! Исках да споделя и да ви посъветвам да не се доверявате на 100 процента! И явно фиброаденомите могат да се “стопят”. Това е просто личен опит! Надявам се да не се появи отново от някъде, но каквото реши Господ!

Общи условия

Активация на акаунт