Фиброаденом - да се оперираме ли ? 5-та тема

• 137 474
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 870
А защо след като има толкова много случаи на ФА, които впоследствие се оказват злокачествени, не ни пращат направо да ги махаме, а ни карат да ги следим? Явно като гледат на ехограф виждат нещо, но и те не са сигурни какво е?
  Защото не искат да си признаят,че въобще не знаят и не са сигурни какво е.

# 871
  • Букурещ
Здравейте, дами! Предстои ми операция на 2 фиброаденома с пълна упойка. Датата на операцията почти съвпада с началото на месечният ми цикъл. Уведомих хирургът си за тази подробност, като тя ми каза, че ако е 1ви ден няма как да ме оперира. Консултирах се с още един хурург, който каза, че като цяло не се оперира в цикъл. Моля за опит или мнение! Някоя от вас била ли е оперирана по време на цикъл и някоя знае ли каква е причината да не може? Благодаря на всички отзовали се!

Последните ми 2 фиброаденома (от 7 извадени) бяха под пълна упойка в края на цикъл. Но това в Румъния, в България е малко по-различно явно.

# 872
  • Букурещ
А защо след като има толкова много случаи на ФА, които впоследствие се оказват злокачествени, не ни пращат направо да ги махаме, а ни карат да ги следим? Явно като гледат на ехограф виждат нещо, но и те не са сигурни какво е?

Защото фиброаденомите са доброкачествени образувания, с които можете да живеете години, ако не растат. След 7 извадени, които са били за вадене, защото са си растяли и в един момент са премахнати, защото са ми И пречели вече те пак са си останали фиброаденоми. От 5 години си живея с още 11-12 фиброаденома, които не са за махане по простата причина, че не растат, не ми пречат, не ги усещам, защото са миниатюрни, но са си там и само проследяване. 30 години вече от първия ми изваден фиброаденом. А и махане до откат и това не е възможно. Тези образувания са много видове и специалистите много добре си ги познават дори още при палпация. Най-важното е да имате доверие на Вашия проследяващ специалист.

# 873
  • Edinburgh-UK
Хора,кистите не могат да се преобразуват в рак .Недейте да плашите така хората .Те са пълни с течност вътре и на ехограф се виждат овални и пълни с течност образования .От 35 год възраст са много срещани при жените заради променящите се хормони .Отделно много доктори казвят ,че се образувят след спирането на кърменето .Аз съм кърмила две деца общо 4 години едно след друго и имам доста малки кистички .Като влезе жената в менопаузата можв да изчезнат ,но не е гаранция

# 874
Искам да попитам дали има значение на кой ден от цикъла ходим на преглед за гърдите?

# 875
Искам да попитам дали има значение на кой ден от цикъла ходим на преглед за гърдите?

Мамолог ме е съветвал да е след цикъл, защото тогава хормоните се нормализират и гърдите не са толкова напрегнати. Ако искате все пак се посъветвайте и с лекарят, който смятате да посетите.

# 876

И на мен мамолог ме е съветвал, че точно след цикъл е най-правилно. Миналият месец ходих 3 дена след край на цикъла и пак ми потвърдиха, че е най-подходящото време. Но, ако има нещо, което ви притеснява, бих се консултирала.

# 877
Гаврилов ми каза, че няма значение. То с тези часове, които вървят с по няколко месеца напред, няма как да уцелиш.

# 878
Хора,кистите не могат да се преобразуват в рак .Недейте да плашите така хората .Те са пълни с течност вътре и на ехограф се виждат овални и пълни с течност образования .От 35 год възраст са много срещани при жените заради променящите се хормони .Отделно много доктори казвят ,че се образувят след спирането на кърменето .Аз съм кърмила две деца общо 4 години едно след друго и имам доста малки кистички .Като влезе жената в менопаузата можв да изчезнат ,но не е гаранция
Да кистите не могат да станат рак,но е важно и лекаря да може да ги разграничи.Риск печели,риск губи !Не случайно разказваме това което сме препатили на свой гръб и в крайна сметка единствено хистологията може да докаже кое е доброкачествено и кое не.

# 879
Образна диагностика според вас подходящи специалисти ли са за откриване и разчитане на ФА, кисти и др.?
Понеже ЛЛ ме изпрати при такъв специалист

# 880
  • Букурещ
Образна диагностика според вас подходящи специалисти ли са за откриване и разчитане на ФА, кисти и др.?
Понеже ЛЛ ме изпрати при такъв специалист

Абсолютно, онколог мамолог образна диагностика.

# 881
Който има възможност, най-добре потърсете къде се прави 3D мамография. Не рискувайте с обикновенна мамограма. Знам че има в София и във Варна. Може да се съчтае с разходка до там, лятна почивка и т.н. Гледам че има и разно купони за отстъпка. На обикновен мамограф не бих се следила никога повече. Има инфо из нета, който иска да разбере разликите.

# 882
  • в града на вечния купон
Здравейте,
Някой скоро да се оперирал от ФА при Георги Байчев ВМА?

# 883
Здравейте отново! Преди седмица премина операцията ми по премахване на фиброаденоми двустранно при д-р Митова в УСБАЛО. Конците все още стоят, но превръзката от едната страна е премахната, по думите на докторката раната зараства добре. Нещото което ме притеснява е, че усещам мястото под разреза доста твърдо (самият разрез е отстрани на гърдата, поради разположението на ФА). Ако някой е запознат това нормално ли е? На вас след колко дни ви свалиха конците, после колко време още се възстановявахте и кога успяхте най-накрая да се изкъпете нормално 😃?

# 884
  • Anywhere
Още няколко месеца ще усещаш твърдо мястото, или пък ръбчета... На 7ден трябва да свалят конците. Сложи си водоустойчива лепенка и се къпи. Аз бях с 3 разреза, на всеки имаше дрен. Всеки ден ходех на превръзка до сваляне на дреновете, а след това на всеки два дни. Конците ми свалиха на няколко пъти, според зарастването...
Даже 4-5месеца едното зърно, близо до което има разрез го усещах странно, като изтръпнало. После се оправи.
В момента имам само бледи белези и спомени....

Общи условия

Активация на акаунт