Фиброаденом - да се оперираме ли ? 5-та тема

• 137 462
  • 1 277
  •   1
Отговори
# 855
Здравейте, преди година ми откриха ФА, който беше 1.5/0,6 см. Казаха ми да ходя да ми го проследяват. След 8 месеца отидох на профилактичен преглед и се оказа, че има пъпкуване и категорично каза, че трябва да се оперирам. Въпроса ми е при някоя от вас дали се е получавало такова пъпкуване? Не успях нищо да намеря за него.
Не съм чувала за пъпкуване,но вземете и го махнете.Познавам един куп жени със следени кисти и фиброаденоми оказали се с рак.Не искам да ви плаша,но аз съм жив пример за уж фиброаденом,а вече пиша в другата тема.

Да, със сигурност ще го махна. Какво точно се оказа при Вас? Провеждате ли терапия? Желая Ви от все сърце всичко да се нареди.

# 856
Здравейте, преди година ми откриха ФА, който беше 1.5/0,6 см. Казаха ми да ходя да ми го проследяват. След 8 месеца отидох на профилактичен преглед и се оказа, че има пъпкуване и категорично каза, че трябва да се оперирам. Въпроса ми е при някоя от вас дали се е получавало такова пъпкуване? Не успях нищо да намеря за него.
Не съм чувала за пъпкуване,но вземете и го махнете.Познавам един куп жени със следени кисти и фиброаденоми оказали се с рак.Не искам да ви плаша,но аз съм жив пример за уж фиброаденом,а вече пиша в другата тема.

Да, със сигурност ще го махна. Какво точно се оказа при Вас? Провеждате ли терапия? Желая Ви от все сърце всичко да се нареди.
Оказа се инвазивен карцином.Минах всичко химия,операция,лъчетерапия.Благодаря,и се надявам при теб въобще да не се касае за нещо такова.

# 857
А защо след като има толкова много случаи на ФА, които впоследствие се оказват злокачествени, не ни пращат направо да ги махаме, а ни карат да ги следим? Явно като гледат на ехограф виждат нещо, но и те не са сигурни какво е?

# 858
Защото 100% сигурно е ,само ако се извади и изследва,но от друга страна, не е хубаво гърдата, да се реже за щяло и не щяло,защото се образува сеидинителна тъкан ,често фиброаденомите се появяват пак и тн.Та, не знам кое е правилното.Аз следях мастопатия,вече пиша в друга тема и аз ,няма сигурно ,в тези неща май.Нямам идея ЯМР разграничава ли фиброаденоми ,от злокачествени образувания,ако да ,е вариант за следене ,веднъж годишно ,например.

# 859
Защото 100% сигурно е ,само ако се извади и изследва,но от друга страна, не е хубаво гърдата, да се реже за щяло и не щяло,защото се образува сеидинителна тъкан ,често фиброаденомите се появяват пак и тн.Та, не знам кое е правилното.Аз следях мастопатия,вече пиша в друга тема и аз ,няма сигурно ,в тези неща май.Нямам идея ЯМР разграничава ли фиброаденоми ,от злокачествени образувания,ако да ,е вариант за следене ,веднъж годишно ,например.
Внимавай с мастопатията, майка ми разви рак на гърдата в следствие на мастопатия на 67 години. В момента се възстановява. Всичко е строго индивидуално.

# 860
Mileni и с моята мастопатия се случи така,затова написах ,че и аз вече за съжаление пиша в друга тема,прогресира до рак,но на ехограф и мамография не се видя ясно, какво е.Преди биопсията лекарите бяха на 90% сигурни ,че не е лошо,един даже беше 100% и каза, да се следя и да си живея живота.Минах биопсия,операция и сега чакам резултати от лв, за да започна лечение.

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 10:16 от renji

# 861
Mileni и с моята мастопатия се случи така,затова написах ,че и аз вече за съжаление пиша в друга тема,прогресира до рак,но на ехограф и мамография не се видя ясно, какво е.Преди биопсията лекарите бяха на 90% сигурни ,че не е лошо,един даже беше 100% и каза, да се следя и да си живея живота.Минах биопсия,операция и сега чакам резултати от лв, за да започна лечение.
Ясно. Кураж, пожелавам ти бързо оздравяване.
Но фиброаденом и мастопатия не са ли две различни неща?

# 862
Благодаря!
Да ,различни неща са ,но и двете са доброкачествени,и двете без нужда само се следят,не се оперират,но ето че и двете могат да заблудят за вида си, в даден момент.Затова стриктно следене и при най-малкото съмнение ,второ ,трето мнение и ако се налага махане,защото само тогава ,е сигурно какво е.При мен и на биопсията не беше ясно  дали е рак,а чак след махане.

# 863
Същата работа още от момиче все мастопатии,кисти и накрая фиброаденома излезе рак.8 месеца си живях с него и трима лекари твърдящи че е доброкачествено.Господ,беше с мен ,че успях навреме да предприема мерки преди да беше направило поразии,но травмите от всичко преживяно не минават лесно.

# 864
Аз бях бясна на мамолога ми че каквото види и препоръчва биопсия. Било по-добре една безсмислена биопсия, от колкото да се пропусне нещо.

Пак питам на 3D мамограми ли ходите повечето или на обикновен мамограф?

# 865
Sisalber същия филм беше и при мен.Добре ,че доктора ми, на прегледа нещо измрънка,че има лека калцификация,но не било проблем да съм идела след 6м . И аз потърсих второ,трето и н брой мнения,иначе още щаях да влача тази бомба и да чакам да я следим.Аз следях кисти уж,а се оказа ,че в тази мастопатия която извадихме имаше,ин ситу,инвазивен рак,аденомче,папиломи,аденоза,атипична хиперплазия.На нито един преглед ,никой не е споменал за наличие на някое от тези нещаа само мастопатипна зона.А за травмите, ....😥
Vivi75 Според мен 3д мамографията е по добрия вариант,а при съмнение ЯМР.

# 866
Същата работа още от момиче все мастопатии,кисти и накрая фиброаденома излезе рак.8 месеца си живях с него и трима лекари твърдящи че е доброкачествено.Господ,беше с мен ,че успях навреме да предприема мерки преди да беше направило поразии,но травмите от всичко преживяно не минават лесно.
И аз съм чувала случаи на фиброаденоми и накрая рак, аз например имам фиброаденом открит преди 11 години и само го следя, за сега не мърда даже си е намалил размера .Да добавя живея в чужбина и тук и много трудно мога да  намериш кой да ти го махне ако не расте.

# 867
А то се предприема премахване само ако е над определен размер?? и като се види също че е започнал да нараства? Ако си седи малък с месеци не се премахва?не е опасно дори и да е рак ли? Извинявам се за многото и глупави въпроси, но и аз като може би повечето тук съм мнгоо притеснена и с нашите кадърни лекари, вярвам повече на момичетата от тук, преминали през Ада.

# 868
А то се предприема премахване само ако е над определен размер?? и като се види също че е започнал да нараства? Ако си седи малък с месеци не се премахва?не е опасно дори и да е рак ли? Извинявам се за многото и глупави въпроси, но и аз като може би повечето тук съм мнгоо притеснена и с нашите кадърни лекари, вярвам повече на момичетата от тук, преминали през Ада.
Аз следя един от 11 години, намалил е размера си с малко преди 3 години. Аз знам ,че са опасни тези които растат. Почне ли да расте е лош сигнал и в същото време не винаги които растат са лоши.

# 869
Има фиброаденоми които растат и такива ,които не ,премахват се тези които нарастват над определен размер .А за рака ,опасен е при всички случаи ,има такъв дето бързо расте и такъв дето бавно,но все си е гадост и е за махане.Колкото по малък се махне ,по -добре.

Общи условия

Активация на акаунт