Пробиотици - тема 2

• 151 004
  • 294
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Така е, в червата е. Но едно е да се подпомага организма и съвсем друго да се пие имуностимулатор. Поне за мен е така. Явно и за лекари щом при определени заболявания са забранени.

# 286
Сега разбирам, че пробиотиците били имуностимулатори?
Това истина ли е?
Аз съм с автоимунно. Предпочитам имуномодулатори.

# 287
  • Пловдив
Ех, мислех да не пиша повече да не почне спор.
Храната е имуностимулатор. Витамините са имуностимулатори. Хванахте се за думата.
Пробиотиците са микроорганизми, които при нормалното си съществуване изхвърлят в околната среда (нашите черва) метаболите (за тях непотребни, за нас полезни вещества), които променят тази околна среда. Или става по-кисела, или по-алкална, или се насища с витамини, минерали, ензими и др. вещества, които м.о. продуцират. По този начин се създава предпоставка за промяна на микрофлората в червата ни, което подпомага имунната система.
Има още по-модерни хранителни добавки, които може да проучите. Това са ПОСТБИОТИЦИ. Вече имаме и бг завод, който ги произвежда. В Плевен.
Те представляват точните метаболити, произведени от пробиотиците и заради които ги пием тези пробиотици. Просто са изолирани и предоставени в таблетка или капсула, готови за нас.
Опитах по-лесно да го обясня. М.о., които получават етикет "пробиотици", преминават куп научни изследвания, за да минат в тази графа. Към момента има около 12 вида м.о., които имат доказани пробиотични щамове.
А Ентерол е единственият пробиотичен препарат, който има свойства на лекарство, признат е за лекарство и може да се ползва за лечение. Всичко друго е допълнение към храната.
Не се притеснявайте, нямат чак такава сила да ни моделират имунната система, както са химическите препарати (съдя по това, което съм чела и проучвала за тях. Споделих, че са ми любима тема Grinning)

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 19:13 от *ashley*

# 288
Какво мислите за Синкванон? Правел колонии, препоръча ми го професор гастроентеролог. Изпих една опаковка, има ефект, но правя и други неща, не знам дали е от него.

# 289
  • София
Изписан е на малката ми дъщеря заради постоянни бактерии. Мисля, че голяма реклама му дръпват и на него. Дано е толкова хубав и има ефект от него.

# 290
*ashley*, благодаря.

Аз наистина очаквам всеки конкретен продукт да е с декларирано пълно съдържание. Това не е ли задължително по закон? Особено пък за лекарства (нали този пробиотик е с такъв статут). След като един продукт се продава онлайн, е редно да е описано и съдържанието му. Само на опаковката не ми помага, след като не е снимана.

От описанието на терапиите:
"- При менопауза − по 1 таблетка дневно в течение на 15 дни, започвай-ки 3 дни преди началото на менструацията." Joy

Сайтът нещо хич не ми изглежда сериозен. Опитах се да отворя някои от публикациите, веднага се стартира download, който компютърът ми блокира, бил несигурен. Rolling Eyes

# 291
  • Пловдив
Синьо, този сайт ли достъпваш: http://www.enterosan.net/
То няма какво да му пишат като състав. Има Lactobacillus bulgaricus, щама, който е селектиран.
То не е като Синкванон - 14 щама и 6 витамина, ей така, да има.
Аз затова почнах първо с това - на българина му трябва само нашия си бацил. Булгарикусът вирее само на територията на бг и все още учените не могат да установят защо.
А за видовете Ентеросан не мога да дам мнение. Аз залагам само на "основен".

П.П. За Ентерола казах, че се ползва като лекарство, не Ентеросана. Той е S. boulardi. Предполагам и че в това е силата на Синкванона, защото го рекламират като за след а.б., а boulardi се ползва точно за спиране на диария и балансиране на чревния микробиом.
А 5те щама бифидобактерии изобщо не знам защо са там. То и учените още спорят дали възрастните трябва да ги приемат, след като природата ги унищожава около 6тата година на човека. Ама и с тях, и без тях - все тая. Те почти не оцеляват до червата. А и да стигнат до там, умират много бързо.

# 292
*ashley*, този сайт гледах, да. И сайтовете на разни аптеки, които продават тези пробиотици.
Извинявам се, объркала съм пробиотиците. Но без значение кой и какъв е, трябва да пише състава на даден продукт.

Българската бактерия, но за мен е полезна ако е от спонтанна ферментация, както е било едно време. Това имаш предвид под вирее, нали? Тук в Германия обикновените кисели млека в магазина винаги са с Lb Bulgaricus и Streptococcus thermophilus, 'щото и двете са непретенциозни и се развъждат лесно в млякото. Във всяка суха закваска също винаги са главно те.
Тук взимам сурово прясно мляко и го оставям на стайна температура да се скваси (Dickmilch му викат; и във Франция има подобен традиционен фермент - Faisselle). Обаче не съм го изследвала, кой знае колко ще струва, а ми е много интересно какво се развъжда вътре, защото наистина навсякъде по света си има типични лактобацили.

# 293
  • София
А защо да не го получаваме? Grinning

Патент е на фирмите продаващи тия продукти да излизат с тоя номер - купи си това, че храната ни е смотана.

Не го казват само такива фирми. Има достатъчно статии по темата. И не само за тази липса. И аз не виждам нищо, че каквито и да са фирми, възползвайки се от ситуацията предлагат на пазара такива липсващи компоненти.
Simple SmileSimple Smile  И да гледаме себе си и нашите ползи.

# 294
А тези статии откъде ли идват? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт