Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 38
Д-р Милкана Щерева е акушер-гинеколог с професионален опит над 25 години. Завършва медицина в Медицинска академия, гр. София, където и придобива специалност по акушерство и гинекология. Има успешно придобита квалификация по колпоскопия, ендокринология, стерилитет и ултразвукова диагностика. Работи на частна практика в гр. София и е партньор на болница „Света София“.Като акушер-гинеколог редовно срещам в практиката си бременни жени с желязодефицитна анемия. Голям процент от жените постъпват в периода на бременността с недостатъчни запаси от серумно желязо. Това се дължи на различни фактори – небалансиран хранителен режим, обилни менструации, аборти и др. Често лабораторно се установява прелатентен стадий на железен дефицит, още преди да е настъпила бременността, а по-късно, в комбинация със завишените нужди по време на бременността, бързо се достига до анемия.

Основните количества желязо постъпват чрез храната, като дневните загуби варират между 1,5 mg  – 3 mg, а при бременните могат да достигнат до 7 mg дневно. Ако не бъде предприето адекватно поведение за допълнителен прием на желязо, рискът от преждевременно раждане или загуба на плода е напълно възможен. Правилният подход изисква профилактика с желязосъдържащи препарати още в началото на бременността.

Много от медицинските специалисти избягват профилактичния подход, поради това че класическите високодозирани железни продукти имат множество странични ефекти като гадене, болки в стомаха, оцветяване на изпражненията. Бременността е състояние, което е съпроводено с констипация и гадене и вкусовите сетива са обострени, a приемът на високи дози желязо силно влошава качеството на живот на бременните жени.

За да протече бременността гладко, без сериозни колебания в серумното желязо и рискове, свързани с това, аз препоръчвам употребата на нискодозирани железни продукти още от самото начало на бременността, като един от най-подходящите е Ferrotone.
Ferrotone е разработен специално за бременни с ниско съдържание на желязо – 5 mg, но под формата на йони, на което се дължи и високата резорбция до 40%. На база ниската дозировка и високата резорбция се избягват страничните ефекти, а добавеният естествен натурален сок от ябълка, освен че прави продукта приятен за прием, допълнително подпомага резорбцията заради съдържащия се витамин C.Задайте своите въпроси към д-р Щерева, свързани с желязодефицитната анемия.

Всички участници в темата имат възможността да спечелят награда от VEDRA. За да се включите в нашата томбола е достатъчно да отговорите на въпроса: "Какви са рисковете по време на бременност свързани с железен дефицит?" или да зададете в темата своя въпрос към д-р Щерева.
На 8 април ще изтеглим победителите, които ще спечелят една от следните награди:

Първа награда: 8 опаковки Феротон + 1 опаковка Терезиенойл 15 мл
Втора награда: 4 опаковки Феротон + 1 опаковка Терезиенойл  5 мл
Трета награда: 2 опаковки Феротон + 1 Биолектра 243

Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

Pushpin Прието, но неусвоено желязо създава проблеми
Pushpin Симптоми при железен дефицит
Pushpin Красотата изисква желязо


Правила на темата
Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист". За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, както и с оглед получаване на по-бърз и точен отговор, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема;
- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалистите в темата;
- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионна.


Информацията, предоставяна в тази тема, не може да замени посещението при лекар, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Отговор на Вашите въпроси може да очаквате всеки вторник и петък. Темата ще бъде активна до 5 април 2019 г.


Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
В случай че имате притеснения относно спешно здравословно състояние, моля, потърсете съдействие от личния лекар или на телефон 112.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 15:26 от Редактор**

# 1
 • Мнения: 4 749
Какви са рисковете по време на бременност свързани с железен дефицит? 

Рисковете са от преждевременно раждане или загуба на плода.

# 2
 • Мнения: 2 200
При железен дефицит при бременност съществуват рискове от анемия, която може да доведе до преждевременно раждане или загуба на плода.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 600
Анемия, преждевременно раждане или загуба на плода.

# 4
 • Мнения: 423
Анемия, преждевременно раждане или загуба на плода.

# 5
 • Мнения: 514
Рисковете са от преждевременно раждане или загуба на плода.

# 6
 • Мнения: 443
По време на бременост необходим ли е допълнителен прием на железни ппепарати  без медицински показания?

# 7
 • Мнения: 4 217
Рисковете по време на бременност, свързани с железен дефицит са повишена честота на преждевременните раждания, мъртви раждания, преждевременно отлепване на плацентата, слабост на родилната дейност, хроничен кислороден глад на плода, водещ до повишен риск от изоставане на телесната му маса и нарушения в развитието и функциите на отделните му органи и системи.

# 8
 • Мнения: 399
Железния дефицит крие опасност от преждевременно раждане.

# 9
 • Мнения: 797
Липсата на желязо по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане или дори загуба на плода.

# 10
 • Мнения: 186
Желзният дефицит може да доведе до анемия, а тя от своя страна до преждевременно раждане, раждане на плод с поднормено тегло, нужда от кръвопреливания, умора, следродова депресия

# 11
 • София
 • Мнения: 6 748
Железният дефицит може да доведе до анемия, която е свързана с повишен риск от преждевременно раждане, преждевременно спукване на околоплодния мехур, инфекции и изоставане в развитието на плода.

# 12
 • Мнения: 1 796
Опасността е свързана с риск от анемия, която може да доведе до преждевременно раждане или риск за плода.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 569
Здравейте! Благодаря за възможността. Като бях бременна, за съжаление не получих от лекаря съвети за прием на желязо, а не знаех дали да се доверя на цялата информация, която изчетох и открих сама. Опитах се да бъда възможно най-полезна и здрава за бъдещото си дете.  По  препоръка на наблюдаващият ме лекар тогава приемах мултивитамини, специално за бременни жени. Знам, че при железен дефицит при бременност съществуват рискове от анемия, която може да доведе до преждевременно раждане и дори до загуба на плода. Сега моя роднина е бременна в трети месец и искам да ѝ дам добър съвет от ваше име. Кога е добре да започне приемът на желязо и дали да е отделно или в комбинация с други важни елементи?  С удоволствие ще ѝ подаря Феротон, ако спечеля, а аз отдавна искам да пробвам Терезиенойл  за себе си за премахване на белег и стрии. Хубав ден и прекрасен 8-ми март, мили мами! Грижете се за себе си! Simple Smile

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 6 386
Рисковете са от преждевременно раждане или загуба на плода.

Общи условия

Активация на акаунт