Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 478
Здравейте!
Не знам дали темата е в правилния раздел. Интересувам се има ли варианти за болен възрастен човек да получи безплатна медицинска помощ в дома си. Някъде бях чела, че ще се предлагат медицински сестри като вид социален патронаж, но не знам дали е въведено все още. Ще обясня накратко ситуацията.
Болният не ми е близък. Бяхме колеги преди доста години. От тогава не съм го виждала. Той ми звъни понякога с молба за помощ и аз помагам с каквото мога от разстояние, но този път се опасявам , че не мога да му бъда полезна. В пенсионна възраст е. Обади ми се преди 1-2 седмици да ме помоли да го свържа с медицинска сестра, която да му поставя инжекции. Писах на 2 познати медицински сестри, но те не се съгласиха, за което не ги упреквам, защото не са длъжни де помагат на чужд човек безплатно. (Финансово е много зле и не може да си позволи платена сестра. Аз също не мога да помогна с пари.) Във вторник тази седмица ми се обади отново, за да каже, че е в болница и са му оперирали крака. Възможно е да се стигне до ампотация. Отново ме помоли да го свържа с медицинска сестра. Не знам подробности, защото той не може да ми обясни добре или пък аз не успявам да разбера какво точно обяснява. Имам предположения, че не е много добре и психически. Когато работехме заедно също имах подобни предположения, но сега се засилват.
Когато го попитам защо не му помогнат синовете му и жена му казва само, че положението в дома му било сериозно .Подозирам, че поради техни семейни причини никой не му обръща внимание - намеквал ми е нещо подобно преди време.
Не мога да му помогна с нищо повече, а той  очаква помощ от мен. Затова и пиша тук с надеждата някой да ми даде информаия за институция или организация, към които да му кажа да се обърне за помощ.

# 1
 • Мнения: 2 404
Свържете се със социални грижи към общената по адреса на човека.
Обяснете каквото знаете за случая и социален работник би трябвало да го посети в болницата.
От там нататък - каквото сабя покаже.
Не зная дали някоя неправителствена организация може да помогне - Каритас или др.
Щом човекът все пак не е самотен, а има жена и синове се усложняват нещата.
Може би е редно да се свържете и със синовете?  newsm78 Ами ако наистина човекът има психични отклонения и реално няма нужда от помощ? Не знам...

# 2
 • Мнения: 17 523
Щом има жена и деца, първо се свържи с тях. Да не се окаже, че положението не е точно такова, каквото го описва колегата ти.
Може и с личния му лекар да говориш също. Нещо куца в цялата тази история...

# 3
 • София
 • Мнения: 2 478
И на мен ми с струва, че нещо някъде в тази история куца, но част от мен се притеснява, че  той наистина има нужда от помощ в момента и затова все още се опитвам да помогна.
Нямам връзка с жена му и синовете му. Само неговият телефон имам.
Преди години докато бяхме колеги ми разказваше някакви истории, които после се оказваха доста украсени и да не кажа голяма дума, но кажи-речи нямаха много общо с истината. Но също така знам, че той още тогава имаше много здравословни проблеми ( истински и доказани) и затова не изключвам вероятността да е закъсал наистина.
Ще се обадя в социалните. Знам в кой квартал живее, но не и номер на блок. Знам имената му. Дано това е достатъчно.
Благодаря ви за коментарите! Flowers Hibiscus

# 4
 • София
 • Мнения: 14 032
http://www.socialenpatronaj.com/index.php – може да звъннеш тук и да ги питаш, но след като има деца и жена... Не знам.

# 5
 • София
 • Мнения: 19 672
В социалните искат хиляда документа.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 478
И аз точно за документите, които ще искат там си помислих. Но не пречи да му дам телефона да говори с тях.
След като пуснах темата все повече у мен се загнездва усещането, че той нещо ме будалка...

Общи условия

Активация на акаунт