Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 35

• 44 637
  • 811
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте,
От известно време се опитвам сама да си продам жилището в София, кв.Витоша, но не ми се получава. Бързо стигнах до извода, че макар да пускам обяви, в които с големи букви пиша, че продавам БЕЗ ПОСРЕДНИК, всъщност имотният пазар е монополизиран от посредници - агенции за недвижими имоти, които без да са потърсени и без изгледи за съществен принос към заявената от мен продажба ми искат 3 % комисион без ДДС и ми пробутват разни договори, повечето - за ексклузивни права. А аз съм достатъчно грамотна, за да се оправям сама при евентуална продажба, още повече, че жилището е с ипотека, и от мен, а не от брокера зависи да си оправя документацията при продажбата. Хайде, кажете ми що за "свободен пазар" имаме тогава,  след като посетилите ме няколко брокера ми обещаваха опашки от купувачи, но очевидно, само ако сделката мине през тях. Иначе въпросните купувачи очевидно нямат никакъв шанс дори да узнаят, че на пазара има такова жилище. Филтърът е двустранен, и спрямо купувача, и спрямо продавача и така филтърът, разбирай - брокера си гарантира комисиона и от двете страни.

# 76
Бърз въпрос-колко % взимат средно нотариусите за изповядване на сделка с имот(апартамент)?

# 77
Здравейте,
От известно време се опитвам сама да си продам жилището в София, кв.Витоша, но не ми се получава. Бързо стигнах до извода, че макар да пускам обяви, в които с големи букви пиша, че продавам БЕЗ ПОСРЕДНИК, всъщност имотният пазар е монополизиран от посредници - агенции за недвижими имоти, които без да са потърсени и без изгледи за съществен принос към заявената от мен продажба ми искат 3 % комисион без ДДС и ми пробутват разни договори, повечето - за ексклузивни права. А аз съм достатъчно грамотна, за да се оправям сама при евентуална продажба, още повече, че жилището е с ипотека, и от мен, а не от брокера зависи да си оправя документацията при продажбата. Хайде, кажете ми що за "свободен пазар" имаме тогава,  след като посетилите ме няколко брокера ми обещаваха опашки от купувачи, но очевидно, само ако сделката мине през тях. Иначе въпросните купувачи очевидно нямат никакъв шанс дори да узнаят, че на пазара има такова жилище. Филтърът е двустранен, и спрямо купувача, и спрямо продавача и така филтърът, разбирай - брокера си гарантира комисиона и от двете страни.
Обявете си апартамента в сайт - напр. имот бг като частна обява и ще Ви потърсят и купувачи. Ексклузив не предоставяйте и не подписвайте такъв договор, търсете най-добрата цена. Но за да се осуети сделката и да няма интерес от купувачи, вероятно е  и самата продажна цена да е надута, може за това да ползвате услуга на специалист. При това търсене в момента не вярвам друга да е причинатат за слабия или липсващ интерес

# 78
Бърз въпрос-колко % взимат средно нотариусите за изповядване на сделка с имот(апартамент)?

https://www.calculator.bg/1/imoti_taksi_danatzi.html

# 79
И според мен има нещо, което отказва купувачите. Може би цената, не знам, но с обяви в имотен сайт и олх/базар, не би следвсло да има проблем ако имотът представлява интерес за купувачите. Ние така продадохме точно за 3м имот. Обявата беше забелязана в олх още на следващия ден. Честно йазано, от имот.бг май нямахме купувач.

# 80
Аз лично се обаждам първо на частни лица с обяви, не вярвам да има купувач, който да не следи imot.bg и olx.

# 81
  • София
И аз следя в имот.бг, олх и базар. Обаждам се първо на обяви от частни лица, но почти няма.

# 82

https://www.calculator.bg/1/imoti_taksi_danatzi.html

Благодаря.
Това всичко,което се плаща при нотариуса ли е или и той си има някаква негова тарифа за услугата?

# 83
  • Варна
Здравейте,
От известно време се опитвам сама да си продам жилището в София, кв.Витоша, но не ми се получава. Бързо стигнах до извода, че макар да пускам обяви, в които с големи букви пиша, че продавам БЕЗ ПОСРЕДНИК, всъщност имотният пазар е монополизиран от посредници - агенции за недвижими имоти, които без да са потърсени и без изгледи за съществен принос към заявената от мен продажба ми искат 3 % комисион без ДДС и ми пробутват разни договори, повечето - за ексклузивни права.
Как САМИ да продадем апартамента си в 10 лесни стъпки за ИДИОТИ:

1. Почистваш и подреждаш апартамента.

2. Правиш хубави снимки (чакаш подходяща светлина, набичваш цветовете в графичен редактор, без оптични измами) + разпределение на апартамента.

3. Публикуваш кратка и ясна ТОП обява в imot.bg (по-конкретно, по-малко прилагателни). Не забравяй изложението и годината на строителство. Пишеш ключови думи като "собственик", "частно лице" и "без комисионна", за да може хората, които търсят по ключови думи да намират обявата по-лесно. За цена сложи сумата, която желаеш + 5 хиляди евро (за коментар по цената и евентуални 1-2 хиляди евро за брокера на клиента).

4. Пишеш, че снимките са обект на авторско право и не могат да се използват без писмено разрешение.

5. Не даваш разрешение на никого!

6. Ще се обадят много брокери и ще кажат, че имат клиент и ще те попитат, дали могат да предлагат апартамента. Нямат никакъв клиент, ти си техния клиент (ако се съгласиш да те представляват).

7. Казваш им, че сам предлагаш апартамента и не си съгласен да използват твоите снимки нито в imot.bg, нито в който и да било друг сайт. Още по-малко да идват да си правят техни. Но няма проблем да дойдат, за да видят апартамента. Не подписваш никакви договори!

8. Казваш им, че могат да обсъждат обявата / снимките OFFLINE с техни клиенти в офиса на агенцията и при интерес да се обадят за насрочване на оглед.

9. Две седмици не организираш никакви огледи, за да дадеш шанс на ДИРЕКТНИТЕ купувачи да видят обявата. (Брокерите ще получат съобщение, когато публикуваш обявата, но частните лица ходят на работа, имат ангажименти и не прекарват цялото си време в Интернет.)

10. Чистиш и подреждаш преди всеки оглед. Няма нужда от сладки и кафета. Планирай и насрочи огледите за конкретен ден от седмицата през 30 минути (в слънчево време за предпочитане), а не всеки ден и по всяко време да се влачат хора. Не комбинирай огледи. Първо не можеш да представиш максимално добре апартамента, второ губиш контрол върху хората.

Освен в imot.bg, може да публикуваш обявата и в OLX.bg. Когато една обява е ТОП в imot.bg, тя се рекламира автоматично и в други сайтове. Няма нужда обявата да е ТОП през цялото време. Първите две седмици, после през седмица е напълно достатъчно. В OLX изобщо няма нужда да е ТОП, защото там лесно се филтрира по обяви от частни лица и обявите не са много. По-скъпи имоти няма нужда да се публикуват в OLX.

Сядай да пишеш предварителен договор, за да не губиш време после Simple Smile

# 84
А някой знае ли до кога Имот.бг ще са в профилактика? Вече мина 1 месец и все така им седи сайта...

# 85
А някой знае ли до кога Имот.бг ще са в профилактика? Вече мина 1 месец и все така им седи сайта...
На мен ми работи имот.бг.

# 86
На мен ми работи имот.бг.
Ох,извинявам се,имоти.инфо имах предвид
http://www.imoti.info/pcgi/info.cgi
Тук са доста повече обявите.Бяха...

# 87
Аз преди 2 седмици си го разглеждах и нямаше проблеми. Не знам защо сега е в профилактика. Наистина там имаше доста повече обяви, мисля че обединяваше няколко сайта за обяви на недвижими имоти, защото често имаше повтарящи се по няколко пъти.

# 88
Калкулаторът за такси е верен, включва всички такси - местен данък, вписване, нотариална с ДДС, но предвидете още 50-100 лева за разни справки.

# 89

Добър вечер на всички,
Моля за отговор:
Дали математиката ми греши?

обявено
Площ с общи части  - 49.70 m2
Площ жилище  -43.30 m2
А на калкулатора излиза - 35.23 м2

Колка в крайна сметка м2 ще получа?

P.S.  Спалня под 8 м2    ?!?

Общи условия

Активация на акаунт