Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 35

• 44 650
  • 811
  •   1
Отговори
# 90

Площ с общи части  - 49.70 m2
Площ жилище  -43.30 m2
А на калкулатора излиза - 35.23 м2

Колка в крайна сметка м2 ще получа?

P.S.  Спалня под 8 м2    ?!?

Получаваш и трите - 49,70 обща площ, 43,3 застроена площ и 35,23 чиста площ. Последната е това, в което реално ще живееш, но не се обявява официално по стандарт. По същество това е застроената площ минус стените, които също са си твои.

# 91
  • София

Добър вечер на всички,
Моля за отговор:
Дали математиката ми греши?

обявено
Площ жилище  -43.30 m2

Между това, което си събрала на калкулатора трябва да прибавиш цялата площ на вътрешните ти стени (тънките) и половината площ от граничните на апартамента стени (дебелите). Ако имаш мерките мериш общата им дължина на всички стени около и във апартамента и умножаваш по 0.125 и полученото число добавяш към онова, дето си сметнала с ЕЛКА-та. И получаваш чистата площ на жилището.  Wink
П.С. Къде видя спалня, решиш ли да се прегради както на скицата ще оставиш дневната без светлина и пак няма да имаш нормална спалня.

# 92
Има светлина - прозорец за спалнята и прозорец от терасата за хола.

# 93

Площ жилище  -43.30 m2

Получаваш и трите - 49,70 обща площ, 43,3 застроена площ и 35,23 чиста площ. Последната е това, в което реално ще живееш, но не се обявява официално по стандарт. По същество това е застроената площ минус стените, които също са си твои.
попринцип е точно така, да, но идва общи части(+стените) около 30% от квадратурата, което ... е отвратително много

# 94
Класика в жанра.Най-вероятно това е ново строителство,нали?
Защото при панелките до сега каквото и да сме гледали,винаги жилището е ПО-ГОЛЯМО от обявеното Grinning
При новото строителство обаче нещата стоят далеч далеч по-различно.Някак нагаждат площта да е понякога и в пъти повече ...все едно след това няма да живееш там .А тогава няма да те грее колко пише по документ и ще се чудиш къде да сложиш и диван и кухненска маса Grinning

# 95
Добре де, при НС просто трябва да се свикне, че не купуваш 100 кв за 1000евро/кв., а 80 кв. за 1500 евро/кв., пък СС си е 100 кв. за 1000 евро и всеки си решава кое му изнася. Аз поне така го приемам. Ако търся НС 100 кв. чисти си знам, че трябва да гледам обявите от 115 кв. нагоре. Знам, че не са ми съвсем коректни числата, но за примера става Grinning

# 96
Добре де, при НС просто трябва да се свикне, че не купуваш 100 кв за 1000евро/кв., а 80 кв. за 1500 евро/кв., пък СС си е 100 кв. за 1000 евро и всеки си решава кое му изнася. Аз поне така го приемам. Ако търся НС 100 кв. чисти си знам, че трябва да гледам обявите от 115 кв. нагоре. Знам, че не са ми съвсем коректни числата, но за примера става Grinning
Ти го каза, плащаш 115, ползваш 100- 15% общи части за НС е нормално. По горният пример от 50кв, ползваш 35- 30% общи части, е с това няма как да се свикне Grinning

# 97
Еми просто излиза доста по-скъп квадратния метър, ама всеки си смята дали може да живее в 30 кв., смята си реалната цена на кв.м. и си преценява.. Simple Smile Иначе по принцип 30% ОЧ са си доста, факт.

# 98
Ти го каза, плащаш 115, ползваш 100- 15% общи части за НС е нормално. По горният пример от 50кв, ползваш 35- 30% общи части, е с това няма как да се свикне Grinning

Ето тук се вижда ясно. Купува се 93кв с общите чати. 83кв е чистата застроена площ - или така да се каже очертанието по червените линии, или още по-ясно казано - площта, която се заема на плочата.
Като се събере квадратурата на стаите от схемата + терасата се получава 72.3кв, което е така наречената светла площ. Разликата между светлата площ и чистата застроена площ е сумата на квадратурата на стените. Харесва ви или не, те са си ваши и вие си плащате за тях.

Цени не коментирам.. и на мен не ми харесва, че е скъпо, но на хорото се хваща само този, който може да играе.

Последна редакция: чт, 14 мар 2019, 09:15 от HermesRP

# 99
  • София
В горния пример плащаш 49.7, твоето жилише е 43.3, което прави 6.4м2 общи части или под 15%. Не бъркайте понятията, два поста над вашия, трима човека ви обясниха откъде идва разликата.
Такива са законите за площообразуване. И затова е виновна държавата, която иска да взима хем повече пари за разрешение за строеж, хем повече данъци след това. За строителят няма значение дали ти продава 150м2 с общите части за по 1000евро или 100м2 "светла" площ за 1500евро

# 100
  • София
Това е НС в Студентски град, нета е залят от обяви с такива от по 40-50 кв.м  апартаменти с общи части, чисто си е  една по-голяма стая , едни огромни блокове с по 1000 апартамента вътре, представям си като е населен целия.......какво движение ще бъде ,чакане на асансьора......, а как ще правят събрания на етажната собственост......ето такива въпроси ми изникват на мен...

# 101
  • София
Няма да се оправят. Там над 80% от купувачите са рентиери, които са отворили Имот.бг и гледат наемите в момента и си викат - Я 500лв наем, а ше плащам 480 вноска по кредит. Няма мисъл какво ще стане след 2-3 години.
2012-2013 тези студиа бяха по 20-25к евро и никой не купуваше. Дори като ходихме на огледи и под 20к падаха някои още по време на огледа.

# 102
В горния пример плащаш 49.7, твоето жилише е 43.3, което прави 6.4м2 общи части или под 15%. Не бъркайте понятията, два поста над вашия, трима човека ви обясниха откъде идва разликата.
Такива са законите за площообразуване. И затова е виновна държавата, която иска да взима хем повече пари за разрешение за строеж, хем повече данъци след това. За строителят няма значение дали ти продава 150м2 с общите части за по 1000евро или 100м2 "светла" площ за 1500евро
Нямам нужда да ми се “обяснява”, всички зидарии, трегери, кумини, шайби и общи части ТРЯБВА общо да са не повече от 21-22 % максимум, като ако проекта е оптимизиран дори се достига до процент по-нисък от 15. И за пореден път апартамент 50кв НС и СЗП 35 кв е НЕЛЕПО

# 103
  • София
Добре, ще задам така въпроса - стените вътре в апартамента твои ли са или на съседите?

# 104
Добре, ще задам така въпроса - стените вътре в апартамента твои ли са или на съседите?

Разбира се, че са твои и още по-ясно е, че трябва да си ги платиш, никой няма да ти прави подаръци, но ОЧ + “стени”= 15-20%, всичко друго е недопустимо за елементарна ЖС

Общи условия

Активация на акаунт