(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 40 423
  • 765
  •   1
Отговори
# 270
ismailyk, благодаря ти. А нормално ли е граха ми да не стои изправен, а да кимва настрани?

Относно лука вчера обрахме по-едрите пера, тъй като ММ пръска черешата в близост и сега няма да берем няколко дни.

Доматите ми мисля в най-скоро време да засявам на открито, че станаха дълги и те ще вземат да клюмат, само черито ще видя какво ще правя.

Време ли е да сея тиквички от семе? Имам едно място, през по- голямата част от деня стои в сянка, какво бих могла да засея там?

# 271
Ние тиквичките ги сеем в края на април, началото на май. Граха му забии колчета или мрежичка и го вържи да си се хване по него

# 272
  • на пъпа на Златията
Грахът се обрива с пръст , като картофите не се подпира с колчета.
Моя домат е навън от една седмица..Току що само закрепих коловете до всеки стрък . ,ама не ги укрепих . Листата му са се завили , сигурно му е студено.По нощите ще ходя да го завивам , ако мога де , щот от коловете няма да мога.  Обаче нощите са много студени , кво стаа с тва време??
Духа студен вятър.
Днес засях белите чушки.

# 273
  • Пазете Гор
...Обаче нощите са много студени , кво стаа с тва време??
...

Нищо не става, температурите са практически в нормата, просто напоследък посвикнахме да е по-топличко, а особено тая година с лигавата си зима.

Така твърди нормата на синоптиците.
А съгласно моя дневник последните пролетни слани са падали както следва: 2009  - 25 април, 2016 - 2 май, 2017 - 29 април (след три дена снегоивалеж). За последните 15 години има две , в които не е имало слана след 20 април. За своя съзнателен живот - помня три години, в които в наше село не валя сняг през април. Та не схващам какво му е ненормалното на времето, освен, че не е това, каквото ни се иска, но то никога не е.

За първи път от много години насам ще купувам пиперов разсад. Три посева  - и изникна само Софийската капия, плюс моите люти. Нямам Сиврия, Златен медал и червени капии. Догодина ще търся нов снабдител със семена.

Тъща ми даде да си пикирам разсад на тяхна местна пиперка: сладка, сплеснати къси и набити жълтозелени чушки. Пикирах, да видим какво ще даде.

Няколко години се гребях тор от едно позабравено торище край село, но тая година мераклиите сме много, и другите са съоръжени с бусове, наемни работници и сита. Трябва да си търся и друг източник.

# 274
  • в полите на Балкана
Рорик,тебе  и Куркума чакам да кажете гадината от снимката какво е и как да се избавя.
Много е студена тази пролет. При нас го дават -1, -2 нощните следващите дни.

# 275
  • Пазете Гор
Това твоето е някаква бръмбарова ларва - майски бръмар или златка. Ако не щеш да ползваш отрови - просто се примири, че ще имаш някои щети. Това е положението.

Пак повтарям - студена пролет... Това е белетристика, ако говорим сериозно, винаги трябва да уточним: студена е в сравнение с какво? С нормата на НИМХ ли? С нормата от градинарския ни дневник? С предната година, или предните три или пет? С усещанията ни или псоените от детинство? С пролетта в съседното село?

При мен нещата стоят така: по-студен април от 2018 и 2017, но по-топло от 2016. Демек - нищо невиждано.

П.П.  някои от бръмбаровите ларви ядат само мъртва растителност - тоест не докосват стръкче, ако е живо.Някога нагризваха и моя пипер - но забелязах, че го правят само за онези с неприхванати корени.

# 276
Грахът се обрива с пръст , като картофите не се подпира с колчета.
Моя домат е навън от една седмица..Току що само закрепих коловете до всеки стрък . ,ама не ги укрепих . Листата му са се завили , сигурно му е студено.По нощите ще ходя да го завивам , ако мога де , щот от коловете няма да мога.  Обаче нощите са много студени , кво стаа с тва време??
Духа студен вятър.
Днес засях белите чушки.

Грахът на повече место му слагат опорна конструкция ксто най често мрежа, зависи от сортовете. Нашият сорт е 70 см висок.

# 277
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
много харесвам хората, които се организират и записват.
и не просто записват, а и намират записите си, когато им потрябват.
не съм такава. записвам, когато се сетя и намирам понякога и като правило, когато не ми трябва вече.

имахме още едно форумско другарче с много записки и систематизиран личен опит. май амика... едно коте имаше на аватара. Simple Smile

# 278
  • в полите на Балкана
Куркума, благодаря. За сега няма да предприемем нищо, пък дано щетите не станат по-големи.
За студа.... Ми студено е, щом още паля камина, миналата година включвахме климатик по-малко, но тази не става....
Но пък миналата разсадих домати към двайсти април, а сега на девети.  Не вървят. Само марулята расте с часове.

Аз също обичам подредените хора, които си водят записки. Не съм от тях, но шапка им свалям, дори да запиша нещо, след това не знам къде е. Сега имам един тефтер в оранжерията. В него съм записала сортовете домат, кога съм сяла, разсъждава, ще си каже дали ще оцелее за догодина. От мерак купихме и метеостанция и монтирахме сондичка в оранжерията, но уви, гътна се, може би от влагата, а тя е голяма. Не падаше под 80%.

# 279
  • на пъпа на Златията
Дядо ми казваше че времето в земеделската година е на 4 годишни цикли.
3 години едно и също на четвъртата се променя. Така че наистина 2 години есента закъснява, зимата мека по късни слани ,   и съответно пролетта закъснява. За първи път садя ран домат. Трябва да помисля против сланата сега и градушките юни , юли..
По принцип , отиваме към затопляне в последните години щом смоковете и змиите плъзнаха и в Златията,   и трябва да черпим опит от Гърция.
Някои казаха че правят сянка на растенията си с чаршафи.

# 280
  • в полите на Балкана
Малко снимки от тази сутрин.
Скрит текст:

Рорик, може да засенчиш с мрежа против градушка. Тъкмо ефект 2в1.

# 281
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Simple Smile подредила си ги като пионерчета Simple Smile

# 282
  • в полите на Балкана
Simple Smile Simple Smile подредила си ги като пионерчета Simple Smile
Мерак,мерак...дори кафето сутрин си пия при тях понякога.Grinning

# 283
  • на пъпа на Златията
А моите горкичките са на открито. Един едва едва оцелява. Чак са полилавели от студ.

# 284
Аз пък вчера изнесох част от разсада домати (Розово сърце и Паулина) на балкона да се закалява. Беше 13градуса, държах го час и половина. Миличките бяха посърнали  ooooh! Прибрах ги на топло, малко климатик им пуснах, живнаха, но вчера за малко не се разплаках.  Cry
При нас хубаво поваля, дано вече да даде време да садим в градината доматите. Ние ги садим и покриваме с найлон в началото.

Общи условия

Активация на акаунт