(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 40 426
  • 765
  •   1
Отговори
# 285
  • в полите на Балкана
А моите горкичките са на открито. Един едва едва оцелява. Чак са полилавели от студ.

Отрежи дъното на бутилки от минерална вода и ги захлупи. Колкото по-големи, толкова по-добре. Отваряй капачката да се проветряват в топлите часове на деня.

# 286
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз пък вчера изнесох част от разсада домати (Розово сърце и Паулина) на балкона да се закалява. Беше 13градуса, държах го час и половина. Миличките бяха посърнали  ooooh!

ее чак пък толкова.... на колко градуса са стояли вътре, че на 13С са посърнали?

моите вътре са на 16-18С, вадя ги на слънце (понякога е 13С, но предполагам, че на слънце е повече). стоят от 10 до 19ч. надвечер е около 8С.
2 сорта ги забравих една нощ навън, било е 2-4С и нищо им няма. малко бяха пожълтели.... Whistling
сега ги държа повече на слънце.

аз тиквички засях, не тръгнаха, наложи се да го сложа на памук с вода, като покълнаха тогава ги засях.
сега са около 8см.
тиквите стоят навън, под найлон, но не вървят Crossing Arms

за издължените домати: аз им добавям пръст и я оформям като конус около стъблото (обикновено саксията е пълна с пръст и нямам място за добавяне). там пуска стъблото корени и растението заяква.  Peace

детето планува и ще стои парник  Crazy разбира се вербува сега подизпълнители, защото се оказа, че иска да е със стълба, с ток и с незнам си какво. сложна работа. схема рисува.
взе някакви семена от моите, ще сее и иска да продава после  Joy

това със записките е много добра идея, на мен хич не ми хрумват подобни неща.
ето на нито един разсад не съм записала кога е сложен. добре, че имената съм записала.
може би трябва сега да почна да записвам, да видя и добивите, но ще трябва да помисля как да оформя цялата документация. Whistling

# 287

Здравейте, имате ли идея какво е това? Само си изникна. Увивно е и нищо не цъфти и ражда. Мислих го за киви. Не съм виждала растение на живо, но в интернет листата са зелени. И ако е киви как да разбера дали е мъжко или женско. Растението е на 3 години.

# 288
И при мен стана като при Fortuna с разсада домати. Събота имаше малко слънце, но студено (13градуса), изнесох ги и като ги погледнах след час, оклюмало.... бързо ги прибрах.
През деня съм на работа и ме е страх да ги изнеса сутринта и да ги прибера вечерта за да не ми замине разсада, а те искат да са на слънце....ама няма.

# 289
  • в полите на Балкана
Разсада ви е изнежен,затова при 13градуса боледува. Дръжте в помещение без отопление или поддържайте 18-20гр. през деня и 14-16 през ноща.

# 290
Моите вече месец са на остъклената тераса, източна е.Слънцето ако се покаже ще е за не повече от час и преминава от другата страна на блока.В стаята без отопление на 20 градуса обаче пипера се издължи.
Скрит текст:

# 291

Здравейте, имате ли идея какво е това? Само си изникна. Увивно е и нищо не цъфти и ражда. Мислих го за киви. Не съм виждала растение на живо, но в интернет листата са зелени. И ако е киви как да разбера дали е мъжко или женско. Растението е на 3 години.

Това е киви и дали е мъжко или женско ще разбереш като цъфне. Аз имам киви от семена, което е на три години (сега почва четвърта) и едно от тях ще цъфти тази пролет (не очаквах засадено от семе да цъфне толкова рано).

# 292

Това е киви и дали е мъжко или женско ще разбереш като цъфне. Аз имам киви от семена, което е на три години (сега почва четвърта) и едно от тях ще цъфти тази пролет (не очаквах засадено от семе да цъфне толкова рано).
Много благодаря!
Ще чакам да цъфне и тогава ще търся разсад. Не знам дали ще уцелеят обаче защото сме в Софийско.

# 293
Ще оцелее, аз съм в северна България и растат без проблем. Затова и ги посях от семена - да видя ще растат ли при мен, но така и не си взех купешки от разсадник. Остава да видя плодовете дали са с добро качество.

# 294
Разсада ви е изнежен,затова при 13градуса боледува. Дръжте в помещение без отопление или поддържайте 18-20гр. през деня и 14-16 през ноща.

Хладно ни е вкъщи и отопляваме. Вкъщи е 20 градуса. За съжаление през нощта не пада под 18 градуса в стаите. Явно е изнежен разсада. При нас времето е хладно тези дни, ветровито, дъждовно. А в края на март имаше топли безветрени дни и тогава няколко пъти изнасят разсада навън да го закалявам., Мислим ако тази седмица е хубаво времето да го засдим навън, под найлон, отгоре покриваме с черги. Дано няма проблеми.

# 295
  • в полите на Балкана
Хладно ли Фортуна, та при нас си е направо студено. Вчера сутрин имаше слана като сняг и беше 1градус на вън и 2 при доматите. Днес беше доста по-топло. Не погледнах термометъра, но от устата ми пара не излизаше. Вечер мирише на въглища, сякаш е късна есен. Добре че са цъфнали дърветата да не объркам сезоните.

На съседа доматите под двайсетина литрова бутилка са в пъти по добри от мойте в оранжерията. Затова и писах на рорик да ги покрие така.

# 296
Засяхме три кивита днес. Мъжко, женско и джендър, тоест самоопрашващо се. Дано се хванат.
Поръчах кайсия и късна праскова, ще пристигнат след празниците.
Разсадът чушки ми вървят добре, тикви от няколко вида нищо не е покарало, патладжан имам за пикиране. Имам  4 покарали пъпеша, никога не съм виждала истинско растение пъпеш и ми е много интересно. Половината домати в парника измряха, вероятно от влагата. Подменихме с купешки разсад.
Кръмното цвекло малее още, но лукът , чесънът и два вида Kohlrabi (как е на български?) растат добре.

# 297
  • в полите на Балкана
Днес доматите са добре, в оранжерията е доста по-топло от предните дни. Цели 6градуса е. Има мараня от влага. Вън пак има слана, Балкана е в скреж. По мой наблюдения най-много страда Ръгби. Най-добре се чувстват Флорида.

Ако прогнозата на синоптик се окаже вярна, ще ми замине разсада, -1,-2,0 в следващите дни.

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 07:29 от мамаРаче

# 298
Здравейте. Включвам се с въпрос.

Преди две години сяхме мента от разсад. Леко кръгли листа, тъмни(почти черни на места), стебло почти черно. Аромат-силен ментов. Засяхме я далеч от джоджена (на около 15м). Две години добре, но сега гледам в гнездото на ментата тук-там мента, каквато си беше , и повечето прилича на джоджен вече. Листата по-издължени, по-светли, стеблото светло. На аромат не го докарва на мента, но не и на джоджен. Защо така? Sad Изродила ли се е? Sad

# 299
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мисля, че взаимно се опрашват. Sad

Общи условия

Активация на акаунт