(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 39 863
  • 765
  •   1
Отговори
# 570
Какъв течен сапун (препарат за съвове?) ползвате при пръскане на зеленчуците?

# 571
Набръчканети листа по принцип са признак на въшки. Поне така ми казва бабата-съседка, от чиите съвети се възползвам.

# 572
  • на пъпа на Златията
Сбръчканите листа на пипера  значи че имат въшки..общо казано де. Може да са някакви други буболечки.
Картофите ми са 10-тина сантиметра а вече имах колорадец. Така и не намерих  семена от рапица . Ако има горчица на прах може да се пръска с нея. До есента се надявам да си намеря рапица , поне ще си правя горчица от нея.
Аз купувах един немски био, течен ,  , който миришеше на лимон . Тук в тази тема преди време , някой упорито  ползваше сапун и чушките му, лютениците му  имаха  мириз и вкус на сапун . Изхвърли всичко направено .

# 573
  • Стара Загора
Аз не съм се включвала във вашите дебати, защото не съм запозната много добре теоретично, а на практика - още по-малко. Питането ми е: бордолезовия разтвор не е ли позволен в биоземеделието. Защото аз го използвам. Преди 2-3 седмици, когато се появи къдравостта по прасковата, свекървата ми каза да напръскам с бордолезов разтвор и аз го направих.
Листните въшки по розите ме накара да напръскам с Би58. Не знам дали има резултат.
А против колорадски бръмбар сутрин докато са още влажни (от росата) посипах картофите и патладжана с дървесна пепел (преди 2 седмици) и в събота като си отидем на село мисля да го повторя.

# 574
Благодаря за отговорите, дано се оправят. Рапицата не е ли маслодайно растение, цъфти жълто. Горчицата май се правеше от синап, но може и да не съм права.

# 575
Бордолезовият р-р е ок, но той има предпазно контактно действие. Както се писа назад, пръска се зима и ранна пролет преди появя на болестта и цвят. Скорът е системен фунгицид.
Аз съм спасявала прасковата и само с обиране на къдравите листа. Събирам в черен чувал и връзвам след това.

Изключително важно е в момента, ако някой пръска с инсектициди, да го прави късно вечер след като са се прибрали пчелите!

Горчица купих от Метро, на семена обаче. Продават по половин кило. Аз я ползвах за сидерат тази година.

# 576
m1ma, и аз така знам че горчицата е от синап, поне така съм чувал де

# 577
  • на пъпа на Златията
Уф и аз питах една специалистка завършила  "вишо"  ССА  ,има ли разлика и каква е ,  ама тя само измънка. 'Та кое е горчица , синап или рапица??Нещо ми се мотае в главата че като дете имаше синапени лепки с които се налагаше на гърба и се лекуваше нещо . Какво пише на семената продавани в Метро??

# 578
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Горчица се прави от синап, от рапица се пресова олио или био дизел.

# 579

Ние вече започнахме да ядем от нашата продукция. Напълно био, без препарати, без химия и изкуствени вещества. Дори днес посях още малко репички който бяха хартисали, мама иска да засея още, но според мен вече е късно за това, вие какво мислите?

# 580
Браво! Много е вълнуващо да произведеш нещо с ръцете си. Усетих го за първи път миналата година. Ще покажа моята първа тиквички, и тя е био... Blush. Може да е малка, но и се радвам

# 581
  • USA
m1ma, браво!

ismailyk, супер! Нямам и ние търпение да хапнем нещо наше! Аз не живея в България, но едва сега сяхме репички, а има хора, които още не са започнали.

# 582

. Дори днес посях още малко репички който бяха хартисали, мама иска да засея още, но според мен вече е късно за това, вие какво мислите?
Миналата година сяхме и ние втори път късно,мисля точно по това време, и не станаха,а изкласиха. Според мм вече било твърде топло и за това ..

# 583
Репички може и края на август, началото на септември, когато деня започва да намалява. Репичките са растения на късия ден. Когато деня е дълъг, направо цъфтят.

# 584
  • на пъпа на Златията
На мен ми продадоха едни репички френски дълги , и казаха че могат да се сеят по всяко време и вярно не изкласиха а станаха . Утре ще видя пакетчето.И аз си хапвам салатки и лук  от балучка. Оообаче новия  ми лук , жълт и червен дълъг от пазара ми е донесъл нещо което го прегризва..
Ми сега?Случвало ли ви се е такова нещо??

Общи условия

Активация на акаунт