(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 38)

• 40 412
  • 765
  •   1
Отговори
# 240
  • Русе
Ей, съселянка Simple Smile
Свкърите ги слагат от години на 1-ви май, така като гледам кога е Великден, мисля, че е добре и тогава да се сложи. Пипера по 6ти май, но това е най вероятно , защото не може да се слжи всичко наведнъж. Иначе за дъжда, хич не се надявай, в момента уж вали, то е толкова слабо,че дори и прането ми е навън Simple Smile

# 241
  • София
Чакан дъжд...

Преди 3седмици в близост имаше пожар, от треволяци и храсталаци, опасно стигна къщи. Земеделските машини започнаха да боботят, пожарна след пожарна... Само десетина часа, а се разрасна на огромна площ. Мъжът ми ходи да помага, но са го изгонили. Гасил траверсите на влака...

# 242
  • Перник
То хубаво вали, ама защо е толкова студено Sad
Аз сях разсадите около 25.03. На южен прозорец са, но в неотоплено помещение. Чушките още не са поникнали, но ще ги почакам още малко Simple Smile Останалите имат по 2 листенца...
Бях забравила, че съм засяла спанак и много му се зарадвах като започна да личи какво е Simple Smile Изглежда бейби, но дали такъв му е сорта, не знам. Вче 2 пъти си правих салата с него, харесва ми.

# 243
  • Русе
Наистина е студено и нищо не се развива ..буйно Simple Smile Аз трябва да махна спанака от оранжерията, за да може да фрезоваме, но многоо ми свиди. Не разбирам много от спанак, има ли смисъл да преместя 10-на коренчета някъде навън?
Иначе, живот и здраве, в неделя може да сложим доматките в оранжерията, че много порасна разсада. За пикиране ми останаха само лютите рибки. Краставички и тиквички - директно в градината.

# 244
  • Пазете Гор
.... Не разбирам много от спанак, има ли смисъл да преместя 10-на коренчета някъде навън?...

Не. Спанакът не може да се пресажда. Направи си една салата и готово. В по-влажно години слагах в салатата и измитите коренчета от спанака, но тоя сезон моят спанак има корени от по сантиметър в диаметър. За това "помогнаха" дългата суха есен, сухата пролет и трите чувала овчи тор, които сипах в лехата миналия юли.

Независимо, че навън е хладно, растенията в парниците се развиват прилично, не се притеснявайте. Причините са няколко - в парниците се акумулира топлината - тъй както в затворен автомобил. Част от слънчевите лъчи, пренасящи топлина невидимо за нас преминават и през облаците и биват "уловени" в полиетиленовите ни капани. Моят пикиран доматен разсад се чувства добре и предполагам, че ще е готов за садене както обикновено: 1-5 май.

При прекалено топли дни разсадът в парниците се "изстрелва" и се налага да бъде засушаван, че да изчкака време за засаждане без риск от пролетни слани.

При мен сега цъфтят сините сливи (леската, джанките и кайсиите преминаха) и прасковите. Напъпили са ябълките и някои круши. В тоя момент ароматът на ябълковия цвят е най-силен, макар и неописуем.

За седмица тревата на пчелина е израсла над 10 см. Много колеги, с цел да се предпазят от тревясване покрай семействата ползват тежки хербициди, но аз не ща, та се обличам като космонавт и кося с тример сред кошерите. На бръмбарите това хич не им харесва, но пък става много красиво: подстригана като новобранец гъста трева и бръмчащ работлив народец връз нея.

# 245
  • София
Тежки хербициди около кошерите...  без коментар.

Един съсед беше докарал 5-годишно дете и обилно пръскаше с раундъп...

# 246
оф, и мойта болка и ужас е хербицидната война
наред с масовото оране за щяло и нещяло
В Португалия е глифозат,май и в цяла Европа вече-уж не могли да запазят името,а според противниците,просто сменили ,за да продължат да продават- до края на 2020 е лиценза сега

трябва ли да подхранвам овошките в периода след завръз,когато нарастват плодовете?

# 247
  • в полите на Балкана
Според мен трябва да ги подхранваш в периода на интензивен растеж. Тогава залагат плодните пъпки за другата година. Аз обаче съм аматьор, дано пише и някой, по запознат.

# 248
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
при нас прехвърча сняг  Shocked
края на другата седмица обаче го дават 20С...

при нас в полето около нас доброволно не ползват глифозат/раундъп (едно и също е).
един път бях магазина и търсех нещо против листни въшки и директно ми дават глифозат. питам нямат ли нещо по-еко, все пак има малки деца и ми дават разтвор от вода и олио за 10Е  Shocked
поблагодарих и си го направих вкъщи сама.... Whistling
ако не се бях зачела в етикета, като нищо щяха да ми го пробутат  Crossing Arms

# 249
 Днес садих орех, годжи, две дуди- бяла и черна, и поливах наред...докато не открих пак памуклийката ...8 изчистих ръчно 😢

# 250
Тези памукови въшки наблюдавам, че се появиха при мен от преди 3 години, като миналата година бяха много и навсякъде. Аз ги уморих с Моспилан + веро.

Mamagemeral, от кой край на БГ си? Дуда във Видин казват Simple Smile

# 251
Хаха,  знам...в северозапАднала България навсякъде така й казват 😂

Аз съм от Варна
Мъж ми, по документи,и той- нали казват"от където жената,от там и родата 😂
Обаче,инъче е от северозапада- Червен бряг,Реселец
За 20г що диалект съм прихванала...

# 252
  • на пъпа на Златията
оп,оп!
Глифозат и раундъп едно и също и срещу въшки??
Ми то като няма растение няма да има и въшки!
Как ги познавате тия памукови въшки??

# 253
Много добре напои дъжда градината.Морковите и те се показаха. .
Скрит текст:
Доматите в парника вече имат пъпки.

. .Пипера и камбите поникнаха, само рибките ги няма.Днес сложих в саксийка, да им дам втори шанс .Ягодите са нацъфтяли.  Установих че има хора които ме сравняват с този красавец Simple Smile

# 254
При нас, от едноседмичен дъжд поникнаха граха, репичките и марулята, но тя си беше поникнала още преди дъжда. Само морковите още не искат да поникнат, ментата и чубрица също не искат да поникнат. Пипера и той вече цял месец не иска да никне, вместо това изникна океан от трева

Общи условия

Активация на акаунт