Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 56

• 37 568
  • 776
  •   1
Отговори
# 285
За забременяване аз бих изчакала, дори и да може да стане с високо TSH. Вече писаха какво може да се случи при високо TSH.
Не високото TSH, а хипофункцията може да има тези последствия... Докато TSH дава симптоми, но поддържа добро FT4, бебето взима това което му трябва... но ако FT4 е с много ниски нива, няма какво да издърпа от организма на майката... (това при настъпила бременност, че нали високото TSH подтиска овулацията)
TSH е индиректен маркер, това е хормон стимулиращ щитовидната жлеза, а не хормон на щитовидната жлеза. Повишаването му показва, че жлезата започва да не се справя (или вече реално не се справя) и ѝ трябва подбутване Hands V Та затова в темата все се подсещаме: нивата на FT4 и FT3 са важните (в комбинация с TSH).

# 286
Да, знам го това. Но нали когато TSH е високо, FT4 е ниско при хипофункция, обикновено.

# 287
Аз бях стигнала до ТСХ 15,7, след като от няколко години имах симптоми. На изследване 1,5 години по-рано ТСХ ми беше 9,8. През цялото това време съм овулирала (усещам си овулацията, така че съм сигурна), с нормалната за мен периодичност. Не при всяка жена високото ТСХ (т.е. хипофункцията) води до липса на овулация, но при някои води.

# 288
При мен реално TSH стимулира вдигането на FT4, т.е. когато "стимулиращия хормон" подбутва жлезата, тя започва да работи... TSH-1.8, FT4 -13 (норма 9-19), TSH-2.3, FT4 -15, TSH-2.6, FT4 -16.3... (FT3 си стои около 3.6-3.7 под средата на нормата)  дори при стартирало Хашимото жлезата все още реагира адекватно на "стимулация". Аз при ниско TSH съм с реална хипофункция и симптомите ме натискат яко. Не пия Еутирокс, само дефицити наваксвам...
Та мисълта ми беше, че само едното TSH не е никаква индикация как сме с производството/конвертирането на щитовидните хормони.

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 16:16 от peneva_a

# 289
Аз бях стигнала до ТСХ 15,7, след като от няколко години имах симптоми. На изследване 1,5 години по-рано ТСХ ми беше 9,8. През цялото това време съм овулирала (усещам си овулацията, така че съм сигурна), с нормалната за мен периодичност. Не при всяка жена високото ТСХ (т.е. хипофункцията) води до липса на овулация, но при някои води.
Аз също имам овулация. След 45дни ще пусна ТСХ, ТАТ и МАТ. Другите ФТ4 да пускам ли?

# 290
Има смисъл да се пускат ФТ4 и ФТ3, ако човек реши сам да си следи състоянието и сам да си дозира хормона. Ако се доверява изцяло на лекаря си, тогава няма смисъл да пуска нищо, освен ТСХ.

# 291
Аз също имам овулация. След 45дни ще пусна ТСХ, ТАТ и МАТ. Другите ФТ4 да пускам ли?

Мисля, че бъркаш TAT и MAT с FT4 и FT3. Вторите са тези, които трябва да изследваш често, наред с TSH.
TAT и МАТ са антителата и не е нужно да бъдат следени, след като веднъж си диагностицирана с Хашимото. Е, може от време на време да ги тестваш - да речем, веднъж на 1-2 г.

# 292

Мисля, че бъркаш TAT и MAT с FT4 и FT3. Вторите са тези, които трябва да изследваш често, наред с TSH.
TAT и МАТ са антителата и не е нужно да бъдат следени, след като веднъж си диагностицирана с Хашимото. Е, може от време на време да ги тестваш - да речем, веднъж на 1-2 г.
Не само ги бъркам, а съм съвсем нова в това. Ендокринолога ми каза тях да пусна след 45 дни заедно с ТСХ. Та, да пускам ли ФТ4 и ФТ3 следващия път?

# 293
Ами, аз по-ясно от това, което написах в предния си пост, няма как да го обясня. Simple Smile

# 294
Здравейте! Аз си ви следя, но от дъжд на вятър се включвам. Моля за коментар на изследванията ми, като да уточня, че имам ИР, която опитвам да боря само с диета, НОМА индекса ми е 3.87 и попадам в рисковата зона, а за Хашимотото в момента не приемам лекарства (последно пих по време на бременността ми през 2015г.) и не планувам бременност.
май 2018                                              април 2019
ТСХ 3,32                                               ТСХ 3,31      /0,27-4,20/
ФТ4 11,17                                             ФТ4 13,3     /9,30-17/
ФТ3 2,34                                                ФТ3 2,79    /2-4,40/
Инсулин 12,47                                     Инсулин 15,65     /<10,0/
Глюкоза 5,2                                         Глюкоза 5,56      /2,80-6,10/

Според вас съотношението на щитовидните хормони налага ли прием на еутирокс и в каква доза? (Според мен - да, може би 25) Според един сайт за процентно съотношение, който тук беше публикуван, ФТ4 е 51,95%, а ФТ3 е 31.92%

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 17:41 от Seti Beti

# 295
Да, и аз мисля, че трябва да стартираш с приема на хормон. Референтните граници липсват, но TSH е височко, а FT4 сякаш ниско.

С Инсулина също нещата не са добре.
Пишеш, че си на режим, но как се храниш, че стои толкова висок?

# 296
  • София
Здравейте, дами!Преди няколко месеца ходих при др.Начев за ехограф и да го питам какво да изследвам, тъй като имам учестен пулс и стягане в областта на ЩЗ.Той ми каза да изследвам само ТСХ и тъй като съм на 41год и нямам намерение да забременявам, ако ТСХ е до 4, няма да ми назначи лечение.Ехографа не показа никакви изменения.
На своя глава пуснах пълния пакет изследвания и ви моля за коментар.
TSH- 2.36 (0,27-4,20)
T4 -13.87 (9.30-17)
T3- 2.39 (2-4.40)
TAT- 10.65 (0-115)
MAT 13.49 (0-34)

# 297
  • София
Magnifica, според мен нямаш проблем с жлезата.

# 298
Аз искам да питам има ли някоя от вас с диагноза Синдром на раздразненото дебело черво и какъв режим на хранене прилага. На мен един ендо преди години който всъщност ми откри Хашимото ми сложи тази диагноза обаче не се заех сериозно с темата. Минах на безглутенови диета и ми намаляха оплакванията но не изчезнаха напълно. Сега обаче е някакъв ад корема и червата са пълни с газове даже и от вода като пия направо е ад незнам какво да ям. Днес почнах да чета за Fodmap диетата и исках да видя има ли някоя от вас на такава диета и как и се е отразило.

# 299
  • София
mia1, много ти благодаря! Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт