Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 56

• 37 059
  • 776
  •   1
Отговори
# 705
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Момичета, на вас вдигнаха ли ви веднага дозата след като забременяхте или изчакахте малко?

Следяха ме на 4 седмици и спрямо стойностите коригираха и дозата. Първите два триместъра не я промениха, последния - няколко пъти я вдигаха.

# 706
Вдигнаха ми дозата веднага след забременяването, но явно е било късно, не можахме да овладеем нещата.

# 707
Здравейте, момичета! идвам от темата за Вм НВХ. Бях там преди мноого време заради вечната борба с килограмите. Laughing Оказа се, че крушката си имала опашка. Откриха ми хипофункция тази зима след няколко години странни проблеми с цикъла и едно тежко напълняване, което все още преборвам бавно и славно. Засега уж нямам Хашимото и силно се надявам да нямам. Исках само да споделя преживяванията си и да поискам мнение въз основа на резултатите ми до момента. Утре ще ходя да си направя ново изследване.

Та, симптомите, които все още имам въпреки лечението са следните: нередовен цикъл и обилна менструация; през зимата имах 2 цикъла, които трябваше да тръгнат с помощта на дуфастон; болки в горната част на гърба (като парене и изтръпване); сякаш и езикът ми се е уголемил в последните 2-3г., защото си го хапя и се е нащърбил; имам и дермографизъм (подуване и зачервяване на кожата при чесане и дори натиск); косата ми много изтъня и става все по-зле (страх ме е, че ще остана без коса!); депресия и тревожност (тази пролет ходих на психиатър, толкова бях зле; диагностицира ме с рекурентна депресия и ми изписа антидепресант, но ме болеше адски много стомаха от него и го спрях след 4 дни пиене); болки в гърдите, особено в дясната, като парене и мушкане (бяха ужасни тези болки - ходих на мамолог за тях. гърдите се оказаха здрави и според него е резултат от повишен естроген и общ хормонален дисбаланс).

Хубавото е, че спя по-добре когато съм на еутирокс, отколкото преди да го започна. В комбинация с нисковъглехидратна диета е по-добре. Дозата на лекарството ми първо беше 50 мкг (02.02.-02.04.2019г.), после ендокриноложката ми я повиши на 3 дни по 50мкг и 4 дни по 75мкг от 03.04, до 01.04.2019. Проблемът е, че гореизброените симптоми не се повлияват от лечението. Цикълът ми е все още леш. Предните няколко бяха по 41 дни, после 38 дни (с дуфастона), после 31 дни, а последния 23 дни и доста обилно кървях и имах болки. А миналата година имах толкова болезенени периоди, че пиех комбинации от дексофен и диалгин, за да не ме боли. Ужас беше. Косопада също си върви още от миналата година. Също така да отбележа, че нося и брекети от миналия февруари и все още ми е трудно да дъвча нормално дори по-мека храна, за да не се откърти някое желязо Wink . Та, сигурно не усвоявам храната добре.

Това са резултатите ми досега, заедно вит, Д, и полови хормони след лечение с дуфастон:

15.01. 2019г.:
Инсулин  8,32 mU/L (2,60-25.00)
Glucose 5,37 mmol/L (3.60-6.10)
TSH 3,66 mIU/L (0.3-4.2)
anti-TG (TAT) 16,46 IU/ml ( less than 115)
anti-TPO (MAT) 22,98 (less than 34)

02.04.2019г. (на четвърти ден от цикъла)
TSH 2,78  mIU/L (0.3-4.2)
Prolactin 495,20 mIU/L (125-635)
LH 2,55 IU/L (2,4-12,6)
FSH 8,83 IU/L (3,5-12,5)
Estradiol 170,40 pmol/L (45 - 854)
Testosterone 0,19 nmol/L (0,22 - 2,90)

18.04.2019.
Vit D total (25-OH Vitamin D) 42,36 nmol/L (50 - 120)

Не знам как да коментирам половите хормони, защото влизат уж в референтните граници, а тестостеронът е под нормата. Въпреки всичко се чувствам зле. Болките в гърдите ту отшумяват, ту се появяват, без значение дали ще идва цикъл или не. Ходих на 2 гинеколога за проблемите с цикъла и само ме тъпчеха с дуфастон. Иначе ми забраниха да си правя полови хормони, защото нямало смисъл, особено след дуфастона. И аз се изследвах самосиндикално.

Сега си пия едни добавки. Освен Вигантол заради ниския Д, вземам и Estrofactors за изичстване на излишен естроген и Неоменор за нормализиране на цикъла, който пих пак миналата година около 6 месеца по давление на гинеколожката ми след неколкократно лечение с дуфастон, което тя не искаше да продължава, за да не съм прекалила с хормоните. Всемам също инозитол, цинк, Д и К2 в комбинация към вигантола, рибеното масло в големите шишета от ДМ (много е добро), Б комплекс на Together и ензим за храносмилането.

Въпросът ми е какво друго да си изследвам, освен пълния профил на ЩЗ? (който ендокриножката ми не иска да ми назначи, не знам защо и сама ще си го правя...) Да изследвам ли прогестерон на 21-ви ден, а също така и феритин, желязо и фолиева киселина? А Б12?

Извинявам се за дългия пост, но съм толкова отчаяна и пребита, че няма накъде повече... Добре, че поне малко попътувах в последните седмици, та да сменя обстановката и малко да ми олекне.... Ама малко... Sad

# 708
Здравейте! Искам да попитам нещо, за което не откривам точна информация.

През юли 2017, след постоянна умора, отпадналост, прилошаване, задух и покачване на теглото, си направих изследвания - само тсх беше извън норма 4,49 и личната лекарка ме изпрати на ендокринолог. След прегледа и повторни изследвания и резултати - тсх 3,36, ft4 10,77, TAT 2033 и МАТ 312 и въз основа на състоянието ми, ме диагностицираха с Хашимото. Започнах с еутирокс 25 и от тогава го пия.

Разбрах, че съм направила грешка, но късно и година по- късно отидох на друг ендокринолог, който попитах мога ли да спра хормона, но той ми каза да не го спирам.

Затова искам да се допотам до вас - сега се чувствам добре, но какво може да се случи ако спра хормона? Знам, че не е препоръчително щом веднъж е започнат да се спира 😞

последните ми изследвания са от 08.03.2019 - тсх 2,72, тат 1450, мат 262.

# 709
Хапчето не се пие за определен период, а до живот, така е при Хашимото.

# 710
Следят се стойностите и се коригира дозата, но не се спира. Ако се спре, се връща старото положение.

Аглика, изследвай и прогестерона, но иначе не знам какво да те посъветвам. А и не съм сигурна, че е удачно да го изследваш скоро след прием на Дуфастон.

# 711
Здравейте! Искам да попитам нещо, за което не откривам точна информация.

През юли 2017, след постоянна умора, отпадналост, прилошаване, задух и покачване на теглото, си направих изследвания - само тсх беше извън норма 4,49 и личната лекарка ме изпрати на ендокринолог. След прегледа и повторни изследвания и резултати - тсх 3,36, ft4 10,77, TAT 2033 и МАТ 312 и въз основа на състоянието ми, ме диагностицираха с Хашимото. Започнах с еутирокс 25 и от тогава го пия.

Разбрах, че съм направила грешка, но късно и година по- късно отидох на друг ендокринолог, който попитах мога ли да спра хормона, но той ми каза да не го спирам.

Затова искам да се допотам до вас - сега се чувствам добре, но какво може да се случи ако спра хормона? Знам, че не е препоръчително щом веднъж е започнат да се спира 😞

последните ми изследвания са от 08.03.2019 - тсх 2,72, тат 1450, мат 262.
Извинявай за въпроса, но защо си направила грешка?

# 712

Сега си пия едни добавки. Освен Вигантол заради ниския Д, вземам и Estrofactors за изичстване на излишен естроген и Неоменор за нормализиране на цикъла, който пих пак миналата година около 6 месеца по давление на гинеколожката ми след неколкократно лечение с дуфастон, което тя не искаше да продължава, за да не съм прекалила с хормоните. Всемам също инозитол, цинк, Д и К2 в комбинация към вигантола, рибеното масло в големите шишета от ДМ (много е добро), Б комплекс на Together и ензим за храносмилането.

Въпросът ми е какво друго да си изследвам, освен пълния профил на ЩЗ? (който ендокриножката ми не иска да ми назначи, не знам защо и сама ще си го правя...) Да изследвам ли прогестерон на 21-ви ден, а също така и феритин, желязо и фолиева киселина? А Б12?

Извинявам се за дългия пост, но съм толкова отчаяна и пребита, че няма накъде повече... Добре, че поне малко попътувах в последните седмици, та да сменя обстановката и малко да ми олекне.... Ама малко... Sad
[/quote]

Навсякъде където чета съветват при Хашимото да се спре изцяло глутена, аз отскоро го изключих и се надявам скоро да се появи желания ефект...За половите хормони някой друг може да се изкаже, защото аз не съм наясно,според мен храненето ще помогне за нормализирането им, освен това за тях моье да пиете масло от вечерна иглика, то може много да помогне , но според мен задължително трябва да изследвате Б12, за болките които имате...феритин, желязо и фолиева също е добре да се изследва, може също да изследвате и селен, при Хашимото често има дефицит.

# 713
Благодаря ви! Днес си пуснах ТСХ, ФТ4, ФТ3 и антитела, както и прогестерон, желязо и феритин. Последните ми 2 цикъла започнаха без лекарства и се надявам сегашното изследване да е удачно.

Ето и резултатите:

Желязо (Fe)      14.90   µmol/l   6.60 - 34.00

FT3+FT4+TSH      Профил   *   *
FT 3 ( свободен Т3 )      4.54   pmol/l   3.10 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )      19.88   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон, ТТХ )      2.220   mIU/L   0.300 - 4.200

anti-TG и anti-TPO ( TAT и MAT )      Профил   *   *
anti-TG ( ТАТ )      29.69   IU/ml   До 115.00
anti-TPO ( MAT)      24.04   IU/ml   До 34.00

Progesterone ( Прогестерон )¹      58.060   nmol/l   Виж забележка под черта
Референтни граници на Прогестерон ( Progesterone ) за жени в репродуктивна възраст по фази в nmol/L:
фоликулна 0.18-2.84;
овулаторна 0.38-38.1;
лутеална 5.82-75.9;

В момента ми е доста некомфортно - малко ми се вие свят, боли ме горната част на гърба, устата ми е малко засъхнала и ме стяга гърлото (трудно преглъщам). Не знам дали е от стрес или от ЩЗ. Като пътувам някъде симптомите намаляват и дори изчезват. Мисля си, че имам и други причини за тези болежки.

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 14:21 от AGLIKKA

# 714
Здравейте! 2 г. не успявах да вкарам TSH под 2.5 до тази година, когато на контролните изследвания през март излезе 1.95. Дозата ми е 75 мкг Еуторикс.
Тази седмица пак пуснах и не повярвах на резултата, много нисък. Повторих в друга лаборатория, защото реших, че е станала някаква грешка, но се потвърди. Ако някой може да каже мнение за тези стойности:
Скрит текст:
Благодаря предварително!

# 715
Човече, ти не започна ли да пиеш Т3? Може това да е причината. Но според мен ФТ4 и ФТ3 са ти много добре. А как се чувстваш?

# 716
Човече, ти не започна ли да пиеш Т3?
Не. Само Еутирокс пия за щитовидната. Иначе приемам и Глюкофаж за ИР. Само тези двете неща.
Не се чувствам добре. Пак ми бучат ушите като при високото TSH, даже помислих, че пак съм го вдигнала, уморявам се лесно, имам ставни болки, цикълът ми е нередовен...
А високият ТАТ?

# 717
Ами, значи дозата ти е висока, просто я намали. А за ТАТ може да прочетеш в книгата на Изабела Уенц, но мисля, че основно означава проблем с гърлото, зъбите, ушите, така че потърси инфекции или проблеми там и ги лекувай.

# 718
Много благодаря за бързия отговор!
Намалих още при първото изследване на 25, след 2 месеца пак ще пусна и ако трябва ще вдигна.
За ТАТ - с пародонтоза съм, освен пък това да е причината...

# 719
От 75 на 25? Не е ли твърде много свалянето? (Или не съм разбрала колко си вземала преди намалението)

Общи условия

Активация на акаунт