Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 56

• 37 239
  • 776
  •   1
Отговори
# 90
ТСХ не е толкова ниско, даже е оптимално според мен. Но наистина ФТ3 е ниско, което говори вероятно за проблем с конверсията. ФТ4 според мен също би трябвало да е поне малко по-високо. За мен това е хипофункция, т.е. дозата ти е ниска, макар че може да имаш и нисък кортизол и/или проблем в хипофизата. Вярно, че в тези случаи ТСХ би било дори по-ниско, но все пак е възможно.

Имай предвид, че тепърва, с наближаването на лятото, организмът ти ще има нужда от по-малко щитовиден хормон, т.е. тази доза, която сега явно ти е ниска, след 1-2 месеца може да е точна. Но не вярвам ФТ3 да се повиши значително сам, ако проблемът е в конверсията, а според мен е точно там.

Между другото, наскоро се бях зачела и попаднах на 2 статии точно на тема сезонността. Сега ми е трудно да намеря линковете, но в едната бяха изследвали плъхове и бяха установили, че щитовидната жлеза работи най-активно през февруари, т.е. тогава нуждата от хормон е най-висока, вероятно заради студеното време. В другата публикация бяха изследвали нивата на ТСХ в три държави, едната беше Япония, другите не помня кои - участниците бяха правили по едно изследване на 15-о число от всеки месец от годината, т.е. общо 12 пъти за една година. Имаше една хубава графика, която показваше, че най-високите стойности на ТСХ са през февруари, а най-ниските - през юли. Това потвърждава установеното в проучването с плъховете, макар че хората все пак не са плъхове.

Ето я графиката, макар че не знам къде точно съм отворила статията предишния път:

Между другото, това говори, че нормалните стойности на ТСХ са около 1, независимо от сезона, и при всички положения са под 1,5.

Последна редакция: сб, 16 мар 2019, 09:47 от Cioccolata

# 91
  • Варна
Какво бих могла да направя за ФТ3 в моя случай? Да изчакам и повторя пак изследванията,да започна да пия Т3,да изследвам кортизол и ако е нисък да пия и корт.препарати?

Дозата ще я оставя така,най-хубавото за момента е,че пулса ми е 65-70 и мисля,че е изцяло благодарение на това ТСХ,което никога не съм успявала да сваля под 2

# 92
Според мен поне засега можеш да изчакаш да видиш как ще се развият нещата през следващите няколко месеца - ако дозата на Т4 ти е достатъчна, може да се окаже, че и Т3 може да се подобри. Но може и да се окаже, че не може.

Но кортизола го виж все пак.

# 93
  • София
... това говори, че нормалните стойности на ТСХ са около 1, независимо от сезона, и при всички положения са под 1,5.
Точно това са нормалните стойности. За хора с нормално функциониращи жлези, обаче. За хора на хормон те са такива няколко часа след приема на хапчето, т.е. следобедните показатели ще са "нормални". Но сутрешните преди приема на хормона, ако са под 1.5, то следобедните ще са вече прекалено ниски и ще сме предозирани. Затова ние на хормон гоним по-високи сутрешни нива специално на ТСХ, около 2.0. Wink

Г-ца Д, няма да е лошо да ги пуснеш щитовидните пак в седмицата преди Ц. Защото тоя "нисък" ТСХ може изобщо да не е нисък реално. И ФТ3 може да се окаже различен. В началото на месечния цикъл нивата физиологично спадат. Може би в действителност дозата ти е ниска малко. А може и допълнително Т3 да ти трябва.. В момента не е съвсем ясно. А пулсът ти се е смъкнал от ниското ФТ3 вероятно.

Nel, и аз мисля, че ти е леко висока дозата. Хубаво, че си я намалила. Hands V

# 94
  • Варна
Веси,Чоколата 🤗 благодаря ви . Ще ги повторя на чист ден, сега заради неразположенията ми реших,че може да са много разбалансирани хормоните и не изчаках...
Но що за случай е моето Хашимото...нямам едни 6 месеца на постоянна доза, укротява ли се някога това вариране, две години минаха,откакто пия тироксин....😶

# 95
Весе, предозирането си има симптоми, които се усещат - като хиперфункция в повечето случаи, рядко като влошаване на хипофункцията.

Ето тук моето резюме от книгата на Барбара - дадено е и за какви признаци на предозиране да се следи (в т. 3): http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2018/10/tired-thyroid-from- … o-hypo-to_15.html

# 96
  • София
За съжаление не всеки усеща отчетливо каквито и да е симптоми. А и самите симптоми често се припокриват при ниска и при висока доза.

# 97
  • France-Bulgaria
Здравейте.
Не съм писала скоро в темата.Но ви следя.
Имам въпрос.
Във вторник ми предстои вадене на зъб
Нивана на хормоните преди 11 дни бяха:
T S H      3.870   uIU/ml   0.34 - 5.60
Anti TPO      981.300   U/ml   < 12 IU/ml
FT4      9.79   pmol/l   7.9-14.4 pmol/l
FT3      5.53   pmol/l   3.8-6.0 pmol/l
На Еутирокс съм,който редувам 68,75 ( 3 дни) и 75

Дали ще има отрицателни последствия от ваденето на зъб.
И какво обезболяващо мога да пия до тогава, а и след това?
п.п
Като цяло Не се чувствам добре с ниско фт4 и по-високо фт3

# 98
  • Варна
Имам пак въпрос , прибрах се и си погледнах старите контроли...

Винаги, когато ТСХ ми е било високо и ФТ3 също- айде не високо, но не и под норма. Ето няколко контроли, само да питам -дали ако ТСХ се покачи , т.е. задълбочи хипофункцията и ФТ3 ще го последва? Защото, както казах -никога не съм стигала такива стойности на ТСХ(1,87), най-ниската е била 2.3-2.5 , и от там -все нагоре се катери

май 2018

ФТ3 3,28    3,1-6,8
ФТ4 14,02    12-22
ТСХ 2,55      0,27-4,2

октомври 2018, ТСХ е още по-високо и ФТ3 също се движи нагоре

ФТ3 4,22     3,1-6,8
ФТ4 15,76   12-22
ТСХ 3,78     0,27-4,2

ноември 2018

ФТ3 3,5     3,1-6,8
ФТ4 15,66   12-22
ТСХ 3,29     0,27-4,2

И днешните вече ги пуснах по-горе,д а не дублирам, но на ТСХ 1,87 - ФТ3 е 2,92?

# 99
  • София
Когато ТСХ се покачва, конвертирането се засилва (Дейодиназа 1 се активизира). Обичайно това означава, че ФТ3 ще се вдига заедно с ТСХ и съответно, че ще спадат също заедно, вървят в една посока. За известно време поне. Но колко точно конвертирането ще повиши нивата на ФТ3 и колко време ще ги задържи малко по-високи, отколкото в действителност са, зависи най-вече от ФТ4, който е материалът за ФТ3, както и от състоянието на самата жлезата и възможността й да си произвежда хормоните. Колкото е по-увредена и с по-намалена функция, толкова по-зависими ще са нивата и на ФТ4, и на ФТ3 от хормоналната терапия. При мен явно е точно така, на ниска доза с повишен ТСХ нивата на ФТ3 не се покачват, ами спадат доста по-бързо. ФТ3 ми се влияе повече от нивото на ФТ4. Компесаторният механизъм със засиленото конвертиране има много по-слаб ефект в моя случай. Това се случва и при хора с оперирани жлези. По-високият ТСХ не успява да им повиши особено ФТ3. Зависимостта от тироксин като материал за преобразуване във ФТ3 е по-силна (а често е нужен и допълнителен Т3).

Конкретно сега ТСХ е по-нисък заради началото на МЦ, но ако го изследваш в края на МЦ,  стойността ще е над 2.0 със сигурност, може и 3 да е дори. Привидно всичко е наред според ТСХ към момента. Но проблемът е, че ФТ4 и ФТ3 са ниски. Виж как ще са на следващата контрола, когато не си в цикъл, и вече ще прецениш дали не ти е ниска дозата (защото така изглежда според ФТ4 и ФТ3) и дали евентуално да не включиш Т3 (което почти сигурно ще ти е нужно според мен, съдейки по историята на досегашните ти резултати).

Eftelya, резултатите показват ниска доза. И ФТ3 превес, който може да е свързан с някои неприятни симптоми. По-високата доза би трябвало да смъкне ТСХ и ФТ3, а когато и ФТ4 се вдигне сигурно съотношението на ФТ4 и ФТ3 ще се пооправи (дано превесът на ФТ3 се обърне). На теория.. Успех!

Пп: Упойките с адреналин доколкото знам не са подходящи при Хашимото. Имало и без адреналин упойки. Надявам се, ако някой е вадил зъб да сподели опит.

# 100
  • Варна
Веси, много благодаря за подробното обяснение   bouquet, ще се проследя и на чист ден, но не подозирах, че отклонението в хормоните може да е повече от 1ца, че дори и още ...
Ти май , и Африканчо, пиехте Т3, би ли споделила опита си, ако искаш може и на ЛС  Simple Smile

Чоколата, имам въпрос и към теб -вчера с това подозрение за Адисон много се шашнах...ако си по-запозната и чела въпросите ми са - всеки нисък кортизол ли означава Адисонова болест, наваксва ли се някога този кортизол -с хапчета, или веднъж увредени надбъбречните жлези си остават такива до края ?

Има ли отношение стреса към кортизола, като стресов хормон-т.е. да се изследва в спокойно състояние, когато живота ни е розов , примерно де  Laughing или да избягваме периодите на ПМС и МЦ , когато сме в небалансирано състояние, раздразнителни, нервни и тн ...

Ако е твърде извън Хашимотната тема, може и на ЛС
Благодаря  bouquet

# 101
Г-це Д., Адисон предполага много нисък кортизол, а при теб вероятно не е това. Напълно е възможно просто да ти се коригира метаболизмът сега, докато не е приключило кървенето. При много жени се получавало така (аз не съм го забелязала при мен, но съм чувала от други) - преди да ти дойде, задържаш вода, после започва често ходене до тоалетната и след като приключи менструацията, теглото ти се е нормализирало. Така че може честото уриниране да е от това. Но все пак не е лошо да видиш и как ти е кортизолът, за всеки случай, защото той пък има отношение и към щитовидните хормони, особено конверсията. Разбира се, връзката е двупосочна - за да работят добре надбъбречните, те имат нужда от щитовидни хормони, така че хипофункцията понижава производството на кортизол. Това не се получава при всички, защото има и немалко случаи на висок кортизол в комбинация с хипофункция, така че е индивидуално. Но доколкото знам, и ниският, и високият кортизол пречат на конверсията. А за Адисон не мисли - това е АИЗ, предполага доживотна заместителна терапия с кортизон и било доста трудно да се уцелят дозите, но при теб надали е това. Като каза за често уриниране, ми хрумна, че може да си с нисък кортизол, чувала съм, че се получава и при други, особено в комбинация с хипофункция, но надали е това.

А когато се изследва кортизол в кръвта, наистина е добре да си седяла кротко и да си си почивала половин час преди взимането на кръвта - това би трябвало да го знаят в лабораторията, но невинаги го спазват. А иначе може да се изследва и в слюнка, но у нас това изследване засега е ново и невинаги го правят добре, не може да се разчита напълно.

Последна редакция: нд, 17 мар 2019, 09:08 от Cioccolata

# 102
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
вчера гледах едно предаване и казаха, че 100 пестицида доказано влияят негативно върху щитовидната жлеза  Rolling Eyes
всекидневно сме били изложени на тях  Whistling

# 103
Аз предпочитам да не мисля за пестициди, ксеноестрогени и т.н. Simple Smile Не можем да контролираме абсолютно всичко. Бях гледала едно предаване за някаква жена, която беше започнала да яде само био и беше ограничила максимално количеството на химикали от храната и т.н. - когато я изследваха, се оказа, че няма разлика между нейните резултати (не помня какво точно изследваха) и резултатите на хората, които живеят без такива ограничения. Та явно не е толкова лесно.

# 104
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
ами те не са само в храната, уви. Sick
затова и при нея не е имало разлика.... те са в околната среда, козметика, дрехите...

Общи условия

Активация на акаунт