Истанбул [тема 48]

• 59 451
  • 737
  •   1
Отговори
# 375

Източник:  http://www.marmaray.gov.tr/icerik/sefer/%C3%9Ccretlendirme/16

Това, което разбрах е , че при ползване на  една карта от повече от 1 пътници, прави само едно връщане.
Моля, ако някой може, нека да направи точен превод.

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 23:07 от daniela.qnkova

# 376
  • Варна
Здравейте. Предстои ми пътуване до Истанбул  от 11.04 до 15.04. Пътуваме самостоятелно със самолет и ще кацнем на новото летище. Това ни е и първото посещение на Истанбул. Има ли карти на града в хотелите или трябва да си купим . И най вече карта на транспорта ми трябва. Имам приложение на телефона, но искам и карта на хартия.
 Благодаря предварително.

# 377
Момичета и на нас ни смениха хотела в последния момент.Моля ако някой може да ме орентира в кой квартал е този хотел http://en.hurryinn.com/ и колко далеко от централната част е.

# 378
Момичета и на нас ни смениха хотела в последния момент.Моля ако някой може да ме орентира в кой квартал е този хотел http://en.hurryinn.com/ и колко далеко от централната част е.

# 379
Здравейте. Предстои ми пътуване до Истанбул  от 11.04 до 15.04. Пътуваме самостоятелно със самолет и ще кацнем на новото летище. Това ни е и първото посещение на Истанбул. Има ли карти на града в хотелите или трябва да си купим . И най вече карта на транспорта ми трябва. Имам приложение на телефона, но искам и карта на хартия.
 Благодаря предварително.
В Туристическите центрове дават карта на града, а в нея има и карта на транспорта, но само на железопътния. Досега лично аз не съм виждала карта на автобусите.

daniela.qnkova и аз така го разбирам - връща пари само за един човек, което тотално обезсмисля ползването на картата за повече хора, които ще ползват Мармарай.

# 380
На третата спирка на М1 след автогарата сте.
Сравнително близо(800м.) до спирката на метрото, та явно ще го ползвате него за да стигнете до централните части.

# 381
Здравейте,
ние ще сме в хотел Golden Way Giyimkent, който е много хубав на снимки, но от към местоположение...е близо единствено до Виаленд, който за сега нямаме намерение да посетим, понеже имаме само 2 свободни дни в Инстанбул и кое по-напред... =D . Та изникнаха ми два въпроса (за сега):
1. Понеже не разбрах много как се таксува с истанбулкарт (мисля, че добих някаква представа де, но все пак...), ако вкараме повече пари в картата, след като си я вземем обратно - ще ни върнат ли остатъка в нея или не? Понеже четох, че на някои от Вас са връщали парите, а на други - не.
2. Търсих в интернет информация за Пиер Лоти и никъде не намерих колк острува возенето на лифта... някой знае ли? Simple Smile
Като цяло превозването мисля да го организирам само с гугъл мапс. Там обаче ще бъда с офлайн изтеглената карта. Някой пробвал ли е така, че се чудя дали в реално време ще ми показва кога пристигат следващите автобуси и т.н. по разписание, понеже до сега съм използвал картата само с интернет?
Предварително благодаря за отговорите! =)

# 382
  • София
Kuchi, ако правилно разбирам, питаш дали в края на пребиваването си в Истанбул можеш да върнеш картата и да получиш остатъка от парите в нея? Ако е така - не, няма да си получиш парите. Ще ти върнат само 5-6 лири за пластиката, независимо за колко пари си я купил (прочетох, че на павилионите вървят по 10 лири). Остатъкът от парите теоретично трябва да се върне, но не съм чула на някого да му се е случило това. Коментираните върнати пари са за Мармарай. Там на влизане в метрото ти взимат пари за най-дълго возене, а ако си за по-кратко разстояние, на излизане ти връщат надвзетото. Ако не чекираш, си е за твоя сметка. Същото важи и за метробусите. Това са едни дълги автобуси, които си имат свое трасе, по което карат и не попадат в задръствания. И при тях има чекиране на влизане и на излизане. Останалият транспорт (трамваи, автобуси, фериботи, обикновеното метро) се таксуват само на влизане и взимат пари като за едно стандартно пътуване.

Лифтът трябва да е на цената на трамвайния билет.

# 383
Kuchi^-^, аз бях изтеглила офлайн карта на Гугъл, но ми излизаше само транспорт с автомобил, не ми излизаха маршрути с градски транспорт, или пеша, което не ме устройваше. Не знам аз ли не можах да се ориентирам, или приложението си е такова.

# 384

И накратко потресена съм от цените, които са обявили ТА. Само за информация посещение на площад Таксим струваше 15 евро. И понеже само ние не се включихме в организираните мероприятия, казаха следващия път да пътуваме с автобус Нишикли.....
Някой ако има въпроси - насреща съм!
Влизам в темата тъй като за 1ви път ще посетя Истанбул след 10тина дни :=) Бях обещала на майка ми, че ще я водя(понеже й е мечта). Купихме набързо ваучери и ще сме със Запрянов (виждам, че ги обсъждате назад с леко противоречиви мнения). Женска компания сме. Няма да се впуснем в обиколки на града, сами. Поне не мисля. От допълните посещения още се колебая на кое да идем, кое да пропуснем, кой от дворците да изберем.. Нямам много време, ще чета още, да се информирам. Чета и разни блогове за Истанбул.
Питането ми е относно посещенията на забележителности. Има ли официален сайт с инфо за 2019 г, в който са обявени цените на всички забележителности? Опасенията са ми, че наистина ТА взимат повечко пари от официалните цени...
И аз мисля като(някой го написа по назад), че една сума от дадената се прибира в джоба, другата (реалната) се дава на касата на конкретната забележителност. Или, ако някой е бил скоро да ми каже колко струват входовете на
ТОП Капъ, Долмабахче, Сапфир, ТюркуазУ, Света София, корабчето(при нас е 17 Евро), основните неща ме интересуват.
Мерси

# 385
Влизам в темата тъй като за 1ви път ще посетя Истанбул след 10тина дни :=) Бях обещала на майка ми, че ще я водя(понеже й е мечта). Купихме набързо ваучери и ще сме със Запрянов (виждам, че ги обсъждате назад с леко противоречиви мнения). Женска компания сме. Няма да се впуснем в обиколки на града, сами. Поне не мисля. От допълните посещения още се колебая на кое да идем, кое да пропуснем, кой от дворците да изберем.. Нямам много време, ще чета още, да се информирам. Чета и разни блогове за Истанбул.
Питането ми е относно посещенията на забележителности. Има ли официален сайт с инфо за 2019 г, в който са обявени цените на всички забележителности? Опасенията са ми, че наистина ТА взимат повечко пари от официалните цени...
И аз мисля като(някой го написа по назад), че една сума от дадената се прибира в джоба, другата (реалната) се дава на касата на конкретната забележителност. Или, ако някой е бил скоро да ми каже колко струват входовете на
ТОП Капъ, Долмабахче, Сапфир, ТюркуазУ, Света София, корабчето(при нас е 17 Евро), основните неща ме интересуват.
Мерси
Не виждам причина да не обикаляте сами. Аз понякога пътувам сама и си обикалям сама - да се разбира пътувам без агенция.

Топкапъ
Museum Ticket : 60 TL
Harem and Halberdiers with Tresses Dormitory Ticket : 35 TL

Долмабахче
Selamlık (Official section) - 60 TL
Harem     (Family section) - 40 TL

Света София
Ticket Price: 60 TL

Корабче
12 или 20 лири в зависимост от компанията, с която го правите.

Сапфир - не видях каква е цената сега, но скоро някой писа.

Sea Life Istanbul(бившето Тюркуазо) - 60 лири възрастен и 44 дете, но не знам дали избрах правилния билет за погледна.

# 386
  • Стара Загора
За Сапфир скоро гледах 30 TL, но дали не беше с онлайн резервация на билети. Иначе септември ние платихме 39.

# 387
В Топкапъ не може да се посети отделно само харема. Или се купува билет за 60 лири само  за музейната част, или за 90 общо.
За Долмабахче билета за двореца и харема общо е 90 лири. Само за градината с разглеждане на двореца отвън входа е 20 лири.

# 388
  • Варна
ние тръгвАме довечера и от агенцията се оплакаха , че всичко в Лалели е препълнено и то от седмици. Едва ни намерили хотел в Аксарай , то е се там де и имало предлагане все доста далеч от историческия център Sad

# 389
Билета за Sea Life - онлайн е 60 лири, а на място 75 лири.

Общи условия

Активация на акаунт