Истанбул [тема 48]

• 60 018
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря момичета, за упътването до ресторант Ортаклар.
Ще гледам картата, ще си запиша и адреса. Благодаря отново.

# 226
  • Варна
Кухнята на Ортаклар винаги е била там, където е и сега. Колкото до обстановката вътре, сега е в пъти по-добра от преди. Освен това вече за клиентите е достъпен не само втория, а и трети, и четвърти етаж, а през топлите месеци - и терасата на върха на сградата. Маси отвън вече няма. Последно сядахме на такива на тротоара през 2016-та. Вероятно терасата е заменила тази възможност. Пък и въпреки романтиката, лъхаща от снимката, да се храниш на тротоар с ширина не повече от метър, на всичко отгоре порядъчно наклонен, на сантиметри от преминаващите коли, не е тъй прекрасно.
Достъпът до ресторанта е най-лесен през Чемберлиташ (Колоната, спомената от Ивчето). Срещу него има магазин T-shop и заведение,чието име няма да гадая. По уличката вляво от него, вървейки надолу, ресторантът се достига бързо и лесно. Пада се на първия ъгъл отляво.
Може да го достигнете и ако завиете надясно по улицата минаваща перпендикулярно на Хиподрума, в самия му край, зад обелиска. Тогава баирът е нагоре.
Може и покрай хотел Пиер Лоти...
Всъщност е разположен на звездообразно кръстовище, та варианти много...

# 227
Здравейте,
Къде крайбрежната е най-красива за разходка за около 2часа.

# 228
  • София
Здравейте,
Къде крайбрежната е най-красива за разходка за около 2часа.
В по-отдалечените места спрямо центъра. Колкото е по-централно, толкова повече сгради/дворци има до водата, а достъпът за хора е само на определени места. Около Арнавуткьой и Бебек са първите крайбрежни алеи и може да се стигне до Емиргян и Истание. Приятно е да се отиде до Саръйер и да се тръгне в посока центъра докато ви омръзне и после се качвате на автобуса. Друг вариант е с ферибот от Сиркеджи до Харем, пеша до Юскюдар и после с ферибот до Европа. Но да доуточня, че навсякъде е много шумно, защото крайбрежната улица и много натоварена и непрекъснато минават коли.

Тази снимка съм си я запазила още 2014 като тръгвах за пръв път и до ден днешен ми стои в телефона. Blush
Снимката е моя и е от 2010 година. Сега е доста променено.  Grinning Обърнете внимание, че няма коли. Тогава имаше много мероприятия заради "Истанбул - столица на културата" + последните дни на Рамазана. Явно улиците са били затворени за коли. Поне около Хиподрума със сигурност бяха пешеходни.

Последна редакция: пт, 29 мар 2019, 00:51 от Тaня67

# 229
Здравейте, утре ни е последен ден и мислим да отидем до азиатската част - може ли да ми кажете как да стигнем до там от Еминьоню, какво трябва да хванем ( корабче или ферибот) и къде да следем. За там не съм чела нищо, защото не беше в програмата ми, с тук нета е доста кофти, за да се ориентирам.
Също и какво може да видим в азиатската част близо до пристанището там:))

# 230
  • Sofia
Моето предложение е от Еминьоню корабче до Юскюдар. Там разходка по крайбрежната в двете посоки - в едната до кафенето с възглавничките, девичата кула и гледка към стария град, а в другата на около два километра е квартал Кузгунджук. Може и до хълма Чамлъджа да отидете с метрото М5, до станция Късъклъ.

# 231
Здравейте,
бихте ли помогнали с предложения как да оползотворим времето си в първия си ден от престоя в Истанбул.Пътуваме за първи път със собствен транспорт.Мислим първо да се настани по обяд като пристигнем.Резервирали сме три нощувки  в Hampton by Hilton Istanbul Atakoy 31.03.19-02.04.19г .
Втория смятаме да посетим Аквариум и Леголенд във Форум Истанбул, а третия мислим да посетим музея Рахми Коч и Миниатюрк.

# 232
Здравейте , lili99!

Може още първия ден на влизане в Истанбул да посетите Леголенд и аквариума във Форум . Да се настаните след това . И така си освобождавате цял един ден . Може да си закупите онлайн комбинирани билети за двете атракции , защото ползвате отстъпка . Единственото условие е да закупите билетите поне 24 часа преди планираното посещението .

Аз така съм го планувала за нашето пътуване .

💐

Последна редакция: сб, 30 мар 2019, 01:17 от Radani

# 233
Записвам се да ви следя.Ние ще пътуваме на 1май.Още обмислям как да подредя програмата ни за разходки.

# 234
Здравей  Radani ,
мерси за отговора.Идеята за втория ден е че синът ни е рожденик и по този повод да прекараме времето там Simple Smile .Ще почета още малко и ще нагласим нещо за деня на пристигането ни Simple Smile

# 235
Някой купувал ли е билет он лайн за аквариума във Флория? Разбрах, че билетите трябва да се купят поне 24ч предварително, но разпечатват ли се или може чрез бар код през телефона? А чекира ли се или се минава през касата? Питам, защото ще сме с ТА, но не смятам да ги ползваве за посещението. Предполагам че ще трябва да влезем преди тях и предваритерно да се ориентирам!

# 236
Здравейте.Сина ми утре пътува за Истанбул за 13 дни на практика от училище.Исках да Ви питам има ли някакъв пакет от мобилните оператори,който ползвате за Турция?

# 237
  • на Мелмак
Аз съм с Виваком. Около 5лв на ден за 200 безплатни минути и 500МБ. Мисля, че мтел бяха по-изгодни, но не сме техни абонати. Може да се активира през оператор.

# 238
  • Велико Търново
Здравейте,

Имам две възможни дати за организирана екскурзия до Истанбул - 23 май или 18 юли. Трудно ми е да избера. Сякаш повече ми се иска юли месец, стига да не са големи жеги, че 23 май е много скоро и нямам време да се подготвя добре (агенцията ще я ползвам само за пътя и нощувките, а ще бъда сама с две деца).
Времето през юли си го представям, че е поносимо топло, заради това че е на протока и подухва и разхлажда от водата, но така ли е наистина? Прегледах два сайта - дават средна висока температура 30 градуса, май е множко?

Ако някой сподели лични впечатления за Истанбул през юли, ще съм много благодарна!

# 239
  • Стара Загора
Аз през лятото не бих отишла. Босфора не спасява, освен ако не си на корабче и да подухва. Бях в края на май миналата година и температурите се усещаха доста високи за сезона, особено следобяда. В края на септември също съм ходила 2 пъти и пак беше подобно. Не казвам че е нетърпимо, но пече доста. След 2 часа се чувствам като на морето. Simple Smile
Имате 2 месеца да се подготвите, направете го през май е съвета ми.
Целодневните разходки през юли няма да са от най-приятните, а в градския след 17 ч. не ми се мисли какъв задух ще е.

Общи условия

Активация на акаунт