Истанбул [тема 48]

• 60 062
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
water_nymph, да, ходихме миналата година края на април с половинката и без децата, организирано, само за 2дни.Тогава с него един следобед си направихме много приятна, но дълга разходка по крайбрежната, от началото на тунела за азия до първия мост на златния рог и след това през едни малки улички, покрай акведукта и се прибрахме в хотела по тъмно.Не ми направи впечатление да е имало някакви наклони, та затова реших, че тротинетките са не лошо решение.Но сега като ми обърна внимание май наистина не е ок.Благодаря ти.

# 211
water_nymph, да, ходихме миналата година края на април с половинката и без децата, организирано, само за 2дни.Тогава с него един следобед си направихме много приятна, но дълга разходка по крайбрежната, от началото на тунела за азия до първия мост на златния рог и след това през едни малки улички, покрай акведукта и се прибрахме в хотела по тъмно.Не ми направи впечатление да е имало някакви наклони, та затова реших, че тротинетките са не лошо решение.Но сега като ми обърна внимание май наистина не е ок.Благодаря ти.

Моето мнение не е меродавно, не пречи да ги вземете. Но поне от местата, на които ние сме били + пътя до и от тях, ми се струва невъзможно. Може би могат да покарат по самия площад, но ако са ви за цел предвижване, не мисля, че ще ви влязат в употреба. Примерно, от Султанахмет до Еминюню, където е възможно да се вземе пеш е ужасна блъсканица, на някои места дори нямаше тротоар, а трамвая минава на сантиметри от хората. На мен ми се стори опасно.

# 212
Здравейте отново попитах преди време но никой не  ми отговори , затова да попитам пак .Единият  ден отделям на Азиатската част  - мислим да се предвижим с ферибот до Юскюдар и първо да се качим до хълмът Чамладжа - въпросът ми е кой транспорт е най удачен и от къде се хваща .Не съм много добра с картите затова и питам .След това мисля да видим Дворецът Бейлербей ,  Шакирин джамия , да пием по едно кафе на кафето с възглавничките и ако остане време може да разгледаме привечер Кадъкьой .Как мислите изпълнимо ли е за един ден ако ли не какво бихте ме посъветвали като най удачен вариант .Благодаря на отзовалите се

# 213
  • Стара Загора
Здравейте, искам да попитам ресторанта във Сапфир заслужава ли си да се посети? Цените по-високи ли са от други ресторанти и хубава ли е храната?

По-скъпо е, да. Не свръх, но има прекалено много заведения, за да седна там. Щяхме да сядаме миналата година за вечеря, но като дадоха менюто и се отказахме. Simple Smile

# 214
  • Бургас / UK
Здравейте отново попитах преди време но никой не  ми отговори , затова да попитам пак .Единият  ден отделям на Азиатската част  - мислим да се предвижим с ферибот до Юскюдар и първо да се качим до хълмът Чамладжа - въпросът ми е кой транспорт е най удачен и от къде се хваща .Не съм много добра с картите затова и питам .След това мисля да видим Дворецът Бейлербей ,  Шакирин джамия , да пием по едно кафе на кафето с възглавничките и ако остане време може да разгледаме привечер Кадъкьой .Как мислите изпълнимо ли е за един ден ако ли не какво бихте ме посъветвали като най удачен вариант .Благодаря на отзовалите се

Виж в тази тема пост 181 на Мелите и в следващите постове има писано за Чамлъджа.
От Юскудар с М5 до спирка Късъклъ.Ето и от Роже снимка на транспорта,там също се вижда линията ма метро М5 :
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Istanbul_Rap … 8schematic%29.png

# 215
Здравейте! Предстои ни в края на април екскурзия но Истанбул. Ще бъдем с ТА.

Първия ден с агенцията програмата ни ще бъде - автобусна обиколка /парка Емирган, българската желязна църква Свети Стефан, Хиподрума, Света София/. Ако ни остане време и за Топ Капъ - добре. Вечерта - панорамна автобусна обиколка /Виапорт Венеция, след това пешеходна разходка - Таксим, Истиклял/.

Трети ден отново с агенцията - разходка с корабче по Босфора, Доблмабахче. След обяд ми се иска самостоятелно да посетим Емаар и Пеещите фонтани, но не съм съвсем сигурна, че можем да се оправим с градския транспорт. Ще бъда много благодарна ако някой може да ме упъти. В общи линии разбрах с Мармарай до спирка Сюгютлучешме и после с автобус, но на коя спирка се слиза - не знам. И след това от Емаар до Уотъргардън съвсем не ми е ясно.

Втория ден ни е свободен. Може ли да ми предложите някаква програма, която да си реализираме самостоятелно?

Благодаря на всички! Много сте полезни!

# 216
ludiazaek, аз също съм замислила посещение на тези обекти в азиатската част и смятам да ги подредя така:
След като пристигнем в Юскюдар, първо ще се разходим по крайбрежната до кафенето с възглавничките, после се връщаме на автогарата, откъдето с автобус 15 или 15С ще стигнем до Бейлербей. Преди да се качим на хълма,  ние ще отидем и до двореца Кючюксу, но вие пак с 15 С може да продължите към Чамлъджа ( спирката е Ferah mah. Yeni Cami) След Чамлъджа ще се отправим към Кадъкьой по един от посочените  от момичетата тук маршрути ( Чефи ти е казала кои постове да прочетеш). Мисля да хванем автобус 14F, да слезем на спирка Зейнеп Камил, за да разгледаме Шакирин джамия, а след това да продължим към Кадъкьой, Мода. Вечерта с ферибота ще се върнем на Еминьоню. Всичко това за нас е предвидено за тази неделя. Надявам се да успеем да се справим. Приятни преживявания и на вас!

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 22:44 от daniela.qnkova

# 217
Благодаря ви за бързите отговори . Ние ще сме в периода 7.до 11 .04. Била съм само един път в Истанбул и все още съм зле с ориентацията така че идея си нямам как най добре да го организирам този ден ,четох доста но все още не съм си съставила добрия вариант .daniela.qnkova благодаря ви за насоките ,възможно е и ние да използваме  вашият вариант Simple Smile

# 218
ludiazaek, аз също съм замислила посещение на тези обекти в азиатската част и смятам да ги подредя така:
… вие пак с 15 С може да продължите към Чамлъджа ( спирката е Ferah mah. Yeni Cami)
...
Тази спирка е подходяща само, ако имате интерес към джамията, иначе е далече от хълма с парка - малко повече от километър и 200-300 метра.

Спирка Курал, която Таня не веднъж е споменавала, е доста по-удобна за същинския хълм Чамлъджа.

... И след това от Емаар до Уотъргардън съвсем не ми е ясно.

...
Поне аз не съм видяла вариант с един автобус между двата мола, затова най-добре е с такси - разстоянието е около 4 километра. 

# 219
Здравейте момичета и момчета.
Отново аз с въпрос. Съвсем скоро(след 18 дни) с моята приятелка отново ни предстой пътуване до Истанбул.
Направихме си самостоятелна програма, но имам още няколко въпроса, за което се извинявам.
На няколко пъти прочетох, че споменавате ресторант Ортаклар, намерих го на картата, но не мога да се ориентирам. Откъм страната на Султанахмет ли се намира или трябва да се мине площада (Хиподрума, змиевидната колона) и от там надолу по малките улички да го търсим.
И още нещо. За парка Гюлхане трябва да излезем от Султанахмет и да тръгнем по джадесито дето вървят трамваите, посока Египетски пазар, но вървейки надолу пазара ще ни се падне от ляво, а парка от дясно. Или има по - пряк път, минавайки по големия площад пред Света София и надолу, посока Египетски пазар(той е бая далече де, но е за ориентир).
Не знам дали обясних правилно, но  се надявам да ми помогнете.
Благодаря предварително.

# 220
  • Стара Загора
За Ортаклар - намира се в малка уличка, срещу Колоната, в смисъл отсрещната страна е, не от тази на Капалъ Чарши. По спомен, имаше онзи козметичен магазин Топ нещо си, до него KFC или Мак Доналдс, в уличката преди тях свивате и като повървите 200 метра, той е точно на ъгъла вдясно. Няма как да не го видите.

Тази снимка съм си я запазила още 2014 като тръгвах за пръв път и до ден днешен ми стои в телефона. Blush

# 221
  • софия
Имам следния въпрос относно лекарства: Може да ни се наложи да купуваме антибиотик, трябва ли да носим от БГ рецепта и ще ни го дадат ли в аптеките? Благодаря!

# 222
Мимии, благодаря за уточнението на спирката.  Аз имам предвид изкачване към хълма по ул. Курал, но 15С няма спирка точно на Курал, а малко по - надолу, именно Ферах мах. Йени джамъ, както ми беше казал Роже. С този номер трябва или да се повърви напред или да се вземе от същата спирка 14F, 14 FD  за една спирка до Курал.

kami999, моят вариант за стигане до Ортаклар откъм трамвайната ( отбелязана е с червено).

Уличката към заведението ( отбелязана със синьо) се казва  Boyaci Ahmet sokak.

С Ивчето, май, сме обяснили едно и също нещо. Simple Smile
Разбира се и варианта, който са споделяли момичетата тук, по уличките откъм Султанахмет, също.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 11:14 от daniela.qnkova

# 223
  • Варна
Peykhane Cad. No: 27 Fatih -  адреса на Ортаклар

# 224
За Ортаклар, най-лесният начин да бъде открит е следният: Слизате на спирка Cemberlitas на Т1. Насочвате се към срещуположната на Капалъ страна на тротоара и търсите Бургеркинг. Точно покрай него тръгвате в уличката надолу и само направо около 200 метра. Ще го видите от лявата ви страна, на ъгъл се пада самият ресторант. Само дето сега няма нищо общо със снимката на Ивченце и направо си изглежда като някаква закусвалня. Долу, това, което се вижда е самата кухня на ресторанта. Трябва да влезете в нея и да се качите на горните етажи. Там са масите. Ние първия път за малко да не влезем, защото решихме, че сме се объркали нещо.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт