Истанбул [тема 48]

• 60 063
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте отново. Забравих да попитам кой е най-краткия маршрут като дестинация за разходка по Босфора ( по възможност да е през слизане някъде, а да ни върнат на Еминьоню? )

Довечера заминаваме Simple Smile)) и ми е малко напрегнато

# 196
  • Пловдив
Едно въпросче, малко смешно ама .... в Истанбул навсякъде ли може да се плаща с карти - визирам пазари най-вече, че се чудя колко пари да обмена - първо ходене ни е там Flushed

# 197
  • Sofia
muhcho, "разходка" по Босфора е разтегливо понятие, та не съм сигурна как да разбирам въпроса.
Круизите са два варианта - къс и дълъг - няма безброй много опции. Късият е с времетраене около час и половина, тръгва от Еминьоню и се връща пак там, не се слиза никъде.
Разходка може да си направите и с някоя от многото градски линии. Най-късата дистанция, която пресича Босфора е Еминьоню - Юскюдар - плава се около 10-15 мин. в посока. Обаче на Юскюдар трябва да слезете, да излезете от терминала и после отново да влезете и да се чекирате за връщането - т.е. това са две отделни пътувания. Но ако не желаете да плавате дълго, си е опция за разходка. 

# 198
  • Бургас / UK
Скрит текст:
Здравейте, предстои ни пътуване до Истанбул , но в дните, когато ще сме там едно дете от компанията ни ще има рожден ден. Искаме да му направим деня незабравим. Обмисляме  да посетим Vialand, но искаме да организираме и вечеря с торта на корабче. Може ли съвети, мнения, коментари дали има такива ресторанти- корабчета и как да се свържа с тях? Или детско заведение, където може да се празнува. Детето е на12г. Благодаря Ви предварително.

Здравей,давам линк на изпробвана фирма (не от мен,а от други момичета от темата) ,която организира вечерни разходки по Босфора,вижте офертите и си преценете.
https://www.turnatour.com/en/moonlight-tour-no-alcohol-menu-t10.html
В уговорен час идват да ви вземат от хотела,закарват ви до пристанището и след вечерята ви връщат пак в хотела.Имаше добри отзиви за тази разходка-вечеря.

Едно въпросче, малко смешно ама .... в Истанбул навсякъде ли може да се плаща с карти - визирам пазари най-вече, че се чудя колко пари да обмена - първо ходене ни е там Flushed

За пазарите не е много сигурно,така че си носете и пари в брой.На мен ми се е случвало с една и съща карта да пазаря в един магазин ,а в друг терминала не ми прие същата картата...така че и картата не е много сигурна. Peace

# 199
Здравейте, искам да попитам ако някой скоро е купувал онлайн билет за Исфанбул, дали има как да се избере конкретна дата, на която ще се ползва? Или просто го купувам, изпринтвам и важи без дата?

# 200
  • София
Сега след като има Мармарай от гара Халкали автобусите вече не карат пътниците до Сиркеджи така ли?
Снощи пътувах с влака - до Халкалъ ни докара автобус от Сиркеджи. За 4 -ти път съм в Истанбул, но по-голямо стълпотворение не съм виждала по-рано там, или другаде по света.
Хотел Dream Bosphorus го препоръчвам - удобно местоположение, чисто, топло, прекрасна закуска и следобедни чай, кафе, вода, сладкиши, соленки и др.
Ресторант Ортаклар предлага наистина ниски цени за вкусна кухня, същите неща се предлагат на три пъти по-висока цена от другите ресторанти в района. Дори и да приемем, че е по-вкусно, то едва ли е 3 пъти по-вкусно.

# 201

За плащането не мога да помогна,  но ако ще ви е някакъв ориентир - ние бяхме за 3 дни,  4 човека, и бяхме обменили 2000 лири. Стигнаха ни, като не сме се ограничавали, не сме се и разпростирали. Возихме се с корабче, посетихме Сапфир, Рахми Коч, аквариума във Флоря. Дрехи не сме пазарували, но си купихме маслини, кашкавал, локум, баклава, магнити, и сме яли каквото ни се яде. Simple Smile

И пропуснах - пътуване с всякакъв транспорт.

Последна редакция: вт, 26 мар 2019, 19:36 от ~~Мария~~

# 202

За плащането не мога да помогна,  но ако ще ви е някакъв ориентир - ние бяхме за 3 дни,  4 човека, и бяхме обменили 2000 лири. Стигнаха ни, като не сме се ограничавали, не сме се и разпростирали. Возихме се с корабче, посетихме Сапфир, Рахми Коч, аквариума във Флоря. Дрехи не сме пазарували, но си купихме маслини, кашкавал, локум, баклава, магнити, и сме яли каквото ни се яде. Simple Smile

И пропуснах - пътуване с всякакъв транспорт.
Тази сума включва ли хотела и пътя до Истанбул?

# 203
Висто,  не включва хотела и пътя.
Бяхме с ТА, и за четиримата платихме 550 лв. за всичко.

# 204
Здравейте, в неделя се върнахме и бързам да споделя пресни впечатления. Пътувахме с Караджь турс. Много готин екип - шофьори и водач. Използвахме ги за превоз и резервация на хотел, екскурзийте си ги проведохме сами.
Тръгнахме от Габрово, автобуса не беше пълен. Пътувахме спокойно и много бързо минахме границите. Пристигнахме рано сутринта в хотел Grand Beyazid. Намира се на много удобно място - на две минути от Капалъ чарши. За съжаление нямаше свободни стаи и не ни настаниха веднага. Починахме във фойето, пихме кафе и оставихме багажа. Прибраха ни и паспортите, за да не се изгубят. Имахме включена пешеходна обиколка, но решихме да я пропуснем и да се движим по наш план. Не са ни налагали техните екскурзий. Раздадоха офертите и всичко е по желание. Цените обаче са безумни. Както и преди писах с дъщеря ми търсехме бална рокля. Имах намерение да отидем до Бакъркьой, по препоръка на познати. Водача на групата обаче ме разубеди и препоръча да отидем до Османбей. Около 8 часа тръгнахме. От павилиона за вестници срещу университета купихме Истанбулкарт и заредихме 50 лири. Беше ми много притеснено, но нямахме проблеми. С метрото пътувахме четири спирки. Квартала е основно за официални тоалети. Магазините са по на няколко етажа, като повече от половината продават само на едро. Закусихме и започнахме обиколката. Започна се едно мерене и чудене . Масово моделите са с много ламе, паети и ориенталски мотиви, а ние търсихме нещо изчистено. Около обяд се върнахме в Лалели, но отново нямаше свободни стаи. Разгледахме и част от роклите в магазините около хотела. Същата история или само на едро или цигания. Отчаяхме се, че рокля няма да купим, но поне ще разгледаме. Точно в два часа ни настаниха. Дъщеря ми веднага заспа, а аз се разходих до Капалъ Чарши, понеже поспах на идване в автобуса. Към четири след обяд отново се качихме на метрото до 4 Levent и небостъргача Сапфир. От прочетеното тук и записките ми нямахме никакви проблеми с ориентацията. Чувството да си горе, на 54 етаж е несравнимо. Дъщеря ми беше очарована. Снимки, селфита, пълна програма. Хапнахме торта и пихме фреш. След това 4 Д кино, много ни хареса. Комбинирания билет е 42 ТЛ, от агенцията струва 69 лв. На слизане поразгледахме мола и продължихме с метрото към Таксим и Истиклял. Минахме покрай кула галата и на Еминьоню хванахме трамвая за Лалели. Бяхме толкова уморени, че дори не сме вечеряли и направо в леглата. Сутринта закусихме в хотела и в 9. 30 бяхме в Долмабахче. Комбинирания билет е 90 ТЛ, от агенцията 60 лв. Почти нямаше посетители и влязохме веднага. Двореца си заслужава, красота . Градините бяха великолепни. Разгледахме, пак снимки, пак селфита и на изхода видяхме километрична опашка от хора. Продължихме към Кабаташ и пристанището. Дъщеря ми реши, че морето мирише лошо, корабите сигурна много се клатят и иска да отидем на кратката разходка. Хванахме Т1 и слязохме на Еминьоню. От дяхната страна вече чакаше карабчето на SEHIR Hatlari. Пътувахме с Истанбулкартата, като първия се таксува на 1. 90 , заради почти светкавичната връзка  от трамвая към кораба. Макар и кратка разходката много ни хареса. Отново много снимки, тинейджърска работа. Стигнахме на Юскюдар и се разходихме по крайбрежната. Естествено снимки в Азия.Имаше доста хора, музика, павилиони за предстоящите избори. След почивката се върнахме на корабчето и обратно на  Еминьоню, оттам на Египетския пазар. Купихме си подправки, сувенири и ядки. Атмосферата ми хареса, духът на Ориента. Доста магнетично и с аромат на подправки. Всеки предлага и черпи нещо. Умеят да ти вземат парите. На излизане извадих картата, исках да видим парка Гюлхание, но нещо се объркахме и попаднахме на огромен пазар. Минахме по цяла улица с шивашки материали, платове и дантели. Беше ми интересно, понеже работя в тази сфера. Имаше дори няколко ателиета за шиене на рокли. Както си вървяхме, гледам магазин с рокли. Изглеждаше  някак си по европейски и решихме да влезем. На втория етаж имаше няколко зали със специални колекций, които ни допаднаха. И тогава съвсем неочаквано открихме роклята. Точно, каквато дъщеря ми си я е представяла. Като я видях облечена се просълзих- да родиш принцеса. Купихме я, но се наложи да правят корекций и изчакахме 1 час. Имаше две цени - 1300 ТЛ, ако платиш с карта или 950 ТЛ ако платиш в брой. Аз по принцип мислех да плащам с карта, но се отказах и платих в брой, което ни доведе до малък фалит. Имах левове, но курса не ми хареса. За 20 лева ми дадоха 45 ТЛ. От там с роклята минахме покрай Топкапъ, исках да му хвърля едно око от вън. След това Света София и Синята Джамия пак отвън. Постояхме в хубавото паркче между тях. Времето беше чудесно. От там се насочихме към хотела през Капалъ чарши. Минахме покрай банкомат на Yapi kredi bank и тогава се сетих, че съм чела, че това е банка, собственост на Уникредит булбанк и клиенти на банката теглят пари без комисионна. Изтеглихме пари- на банкирането ми е осчетоводено по 31 ст. за лира. и никакви такси. Купихме магнити и баклава и се прибрахме в хотела. Там снимки на роклята и малко почивка. Зачудихме се къде можем да отидем и решихме, че трябва да уважим и някой мол. Отново на метрото към Шишли. От темата знам, че там има хубав мол, без да се излиза от метростанцията- Cevahir. Купихме си някой неща, разходихме се . Цените са както у нас. На първия етаж пазарувахме от много голям магазин за локум. Хубав е, с много ядки и струва 46 ТЛ., на Египетския същия е 100 ТЛ.  Опаковат го като подарък с много симпатична панделка. Хапнахме и решихме да се прибираме. В метрото дъщеря ми реши да ходим пак на Таксим, но беше станало доста късно и ме хвана страх. Сега съжалявам де, но е късно. На третия ден закусихме и потеглихме организирано до Мол Форум. Посетихме Аквариума- 75 ТЛ. Хареса ни, заслужава да се види. Имах идея да отидем до Емар, където има и влечуги, но нали нямахме паспорти, не можем да се регистрираме като чужденци. В мола имахме само един час свободно време , много исках да вляза в огромния Декатлон поне за малко, но уви. От там имахме спирка на Одрин пред най- голямата джамия Селимие. Разгледахме я само отвън, дворчето е много приятно. Хапнахме и потеглихме за България. Пак с огромен късмет почти не сме чакали по границите. На митницата провериха точно нашия куфар, малко ни пръснаха пижамите. Прибрахме се и мислим за следващия път. Толкова неща не успяхме да видим, най- ме е яд за Пеещите фонтани, но не успях да ги вместя и Света София, където не влязохме, понеже носехме роклята .
Извинявам се за дългия разказ, но на лични доста потребители ме питаха дали знам точно улиците с рокли и аз доста питах, затова реших да споделя. Може да бъде полезно за бъдещи абитуриенти.

# 205
Здравейте! След седмица тръгваме и ми е малко притеснено относно корабчетата по Босфора. Някой, който скоро е бил там знае ли дали линията Halic Hatti функционира? Къде се таксуваш с Истанбулкарт?

# 206
Здравейте, момичета Simple Smile Съвсем наближи и нашето пътуване, тръгваме идния уикенд да използваме пролетната ваканция на хлапетата (на 10г и на 12г).Набелязали сме няколко неща, основно интересни за децата - sea life, леголенд, сапфир, лаленца в Емирган парк, миниатюрк, мадам Тюсо, корабче на Босфора, Йеребатан, пеша из старата част.С кола сме, но смятам да я оставя и да се придвижваме с транспорта и пеша.На децата смятам да вземем тротинетките, мисля си че е удачно за пешеходните обиколки.Имах  въпроси, но в темите намерих много полезна информация, благодаря 🤗 Останаха ми два - билетът за трите атракции само онлайн ли се купува или може и на място?И още - някой ходил ли е до зоологическата градина в Азиатската част и заслужава ли си?
Хубав и слънчев ден 😊

# 207
Gnl17,  преди няколко поста съм написала, че тази неделя линията не работеше. Чекира се на самия вход на терминала. Пробвайте, но все пак питайте преди да се чекирате дали линията се движи. Има служител отпред.

Rinusha, не знам дали сте били в Истанбул до сега, но не съм сигурна колко са удачни тротинетките там. Почти целият град е в хълмове, включително около площада Султанахмет. Още повече, че навсякъде е такава блъсканица с много малки тротоари, просто не виждам как ще ги карат децата.

# 208
  • София
Добра среща на всички.
Преди бях публикувала картата и street view Истанбул. Сега вече има street view от 2018, панорама на някои места и камери на живо. Може да се планува пътуване с градски транспорт. Има и информация за трафика и за участъци в ремонт.
https://sehirharitasi.ibb.gov.tr/
Надявам се да бъде в полза.
katka72, страхотен разказ. Ние обичаме дългите и напоителни разкази за Истанбул. На младата госпожица пожелание за приказна бална майска вечер.
Хубав ден!

# 209
Здравейте, искам да попитам ресторанта във Сапфир заслужава ли си да се посети? Цените по-високи ли са от други ресторанти и хубава ли е храната?

Общи условия

Активация на акаунт