Истанбул [тема 48]

• 59 443
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
Сапфир - тераса + кино е 42 лири за възрастен и 36 за дете, без кино не си спомням колко е.
За мен са неоправдано високи цените за допълнителни екскурзии на ТА, и затова не ги ползвахме. Само от Сапфир и корабчето, за нас четиримата разликата е 200 лв.

# 391
  И нашето приключение в Истанбул приключи. Със смесени чувства сме...Въпреки, че бяхме подготвени какво ни очаква, може би една от причината е  , че ни се случва след доста по-интересни за нас дестинации и затова не сме само " Уау"...

В събота бяхме в Сапфир- билета само за терасата е 30 лири за възрастен, 42 комбиниран с киното... Чакахме около 10-15 минути и надолу и нагоре,което май е късмет...
Емирган е много хубав,но очаквах някакви огромни площи, с невероятни фигури от лалета... Интересното беше ,че имаше много булки на фотосесия и за мен това беше любопитно ...
Пътувахме с Бохемия (не съм я избирала, защото ни е подаръчен ваучер) , но нямам никакви забележки-перфектни са...
Чакане на границата на прибиране- 6 часа и 10 минути Mr. Green Mr. Green Mr. Green...Е, това вече ми дойде доста...ама преживява се...
Всичко , което си набелязахме посетихме. Истанбулкарт я взехме за 10 лири от будка  ...върнаха ни 5.... Wink
Всичко , което четох в темата ми беше много полезно, но най- много благодаря за форумния  ресторант-това беше единственото място на което се престраших  да ям и останахме  много , ама много доволни...И въпреки че беше на 15 минути пеша от хотела ни и двете вечери бяхме там...просто без забележка... Grinning

# 392
Ами тези карти заслужават ли си?
https://www.muze.gov.tr/tr/kartlar-ve-biletler/museum-pass/museu … bul-nedir_15.html

И някой ходил с деца може ли да ми каже плаща ли се за тях? Веднъж на сайта пише за Топкапъ
Free Admission / ID is a Must

Foreign children 12 years or younger except Harem. For the Harem under 6 and younger.

а няколко реда по-надолу пише

• Foreign children 8 years or younger.

Интересува ме деца на 8 и 10 г в крайна сметка таксуват ли се или не? Също пенсионерите, пише за турски граждани, ама за български над 70 г?

# 393
  • София
Здравейте,ще пътувам за втори път до Истанбул тази година,очарована съм от града.Миналия път много харесах магазините за златни бижута на капалъ чарши и сега много се чудя дали да не взема повечко лири и да купя обеци за детето и нещо друго,което харесам.Затова да попитам според Вас струва ли си да се купува злато от там?Дали е ок като качество златото,по-насметка ли е от това в България или напротив излиза по-скъпо?
Благодаря предварително за отговорит:)

# 394
  • гр. София
Kativita, кой ресторант е форумния - в Ортаклар ли?
Преди малко научих и нашия хотел - Golden Hill. По-далече е от миналогодишния ни. Май е извън Лалели. Отзивите за него не са много добри, за съжаление. Confused

# 395

newsm10

# 396
Преди малко научих и нашия хотел - Golden Hill. По-далече е от миналогодишния ни. Май е извън Лалели. Отзивите за него не са много добри, за съжаление. Confused

И ние пътуваме утре , а все още нямам информация от агенцията...ММ звънна и му казали до 2-3 часа трябвало да се свържат с нас.. утре вечер тръгвали 18 автобуса, още не са звъннали на всички

# 397
  • софия
Здравейте! Резервирах за Великден две нощувки, без допълнителни екскурзии с програмата на Ориент 99. Хотелите за нощувка ще бъдат или Orient mintur или Valens, който няма сайт. Някой пътувал ли е с Ориент99 до Истанбул, тук се обсъждат други агенции, ползвали сме ги до Кушадасъ и не сме имали забележка. Някой има ли представа къде е споменатия Valens, дори адрес не му намирам?

# 398

[/quote]
Здравейте! Резервирах за Великден две нощувки, без допълнителни екскурзии с програмата на Ориент 99. Хотелите за нощувка ще бъдат или Orient mintur или Valens, който няма сайт. Някой пътувал ли е с Ориент99 до Истанбул, тук се обсъждат други агенции, ползвали сме ги до Кушадасъ и не сме имали забележка. Някой има ли представа къде е споменатия Valens, дори адрес не му намирам?
Може би е този
https://www.booking.com/hotel/tr/valens-istanbul.bg.html

# 399
  • софия
Благодаря, и аз го гледах това, ама се усъмних да е толкова хубаво. Дано да е този Simple Smile)

# 400
Здравейте!
И нашето пътешествие в Истанбул приключи - и ние сме със смесени чувства - може би всеки усеща мястото, на което е по различен начин и остава с различни впечатления.
Накратко - първо искам да благодаря на всички тук активно пишещи хора, които не щадят сили и нерви да отговарят на "новоизлюпените" туристи , каквато бях и аз и благодарение на които направихме един смятам абсолютно реален и постижим маршрут, по който се движихме самостоятелно аз, съпругът ми и детенцето ни, което е на 9 год.
Бяхме си направили примерни места, които да посетим в отделните дни - ние бяхме от 02. април до 05 април. Бяхме решили първият ден да е Виаленд, но времето беше отвратително студено  и затова променихме нещата.
Може би за пътуващите с влак преди това трябва да дам информация - не че всички тук не сте писали съвсем  подробно как е......... пътуването в спален вагон /турски/ е много комфортно  - отпочиваш си въпреки събуждането на границите - на бълг граница се качиха митничарите - не се слиза. Проверката беше бърза и безпроблемна. След 10 мин бяхме на турската граница - и там проверката не беше много дълга, но трябваше да слезем от вагона. Минаха след това служители да проверят багажите - не се заяждат - всичко беше културно и в рамките на нормалното. Раздадоха вечерта шафнерите соленки, натурални сокчета, мин вода. Вагонът е много топъл - е имаше проблем с нашия вагон и отоплението спря, но ни изместиха в другия вагон. На сутринта ни събудиха с чаша капучино /единственото нещо, което не успях да превъзмогна в този град е наличието на ХУБАВО еспресо - за кафе-маниак като мен това беше най-трудното нещо, но....... оцелях Simple Smile/
Ако някой иска повече подробности за пътуването с влак - нека ми пише на лични - ще отговарям.
Когато слязохме от влака главният кондуктор на влака, който говореше малко български ни отведе до безплатния автобус, който ни закара до гара Сиркеджи, където ни беше и хотелът.
Оттам започна и нашето приключение.
Понеже пътуването ни беше организирано от нас така, че да е преди всичко за забавление на  току-що навършилата ни 9 год дъщеря, вместо Виаленд поради неблагоприятното време избрахме да посетим аквариума, но понеже чакахме настаняване в хотела решихме да отидем първо до парка Гюлхане - Топ Капъ е затворен във вторник!, след това посетихме Синята джамия и Св София. Синята Джамия е с безплатен вход - интересното за детето беше събуването на обувките преди да влезем и молещите се вътре. Св. София все още се реставрира - честно казано заради скелетата и платнищата усещането не е същото........ поне за мен. Входът е 60 ТЛ на човек - деца до 8 год безплатно. Имайте предвид, че навсякъде преди да влезете има детектори за метал - моят съпруг си беше забравил у себе си малко швейцарско ножче и се притеснихме,че ще му го отнемат, но хората му сложиха стикерче на билетчето с номерче и му казаха, че може да си го вземе на изхода при излизане - цивилизована работа.
И ние купихме истанбулкарт за 10 лири и където и да попитахме на друго място винаги ни казваха 10 лири. И тримата се движихме с една карта. Не мога да коментирам какви са отстъпките, защото не ги проследихме, но заредихме 2 пъти  с различни суми - навсякъде почти има автомати и да се справиш с тях не е толкова трудно, колкото си го представяхме.
Транспортът е много уреден, но пък в час пик е ................ страшно. Препоръчвам на ползващите градския транспорт - независимо какъв да преценяват времето си на пътуване и да избягват пиковите часове.
Следобед бяхме в Аква Флория - е по-хубав аквариум не бях виждала - детето беше в ступор и опиянение от всичко, което видя. Пингвинчетата бяха черешката на тортата - толкова забавни  и очарователни.....
Честно казано Молът до Аквариума за мен не си струва - само хапнахме там за вечеря и се прибрахме уморени, но доволни в хотела.
Следващият ден също беше предвиден с други неща, но поради студа отново променихме програмата - направихме я  Долмабахче  - парка Емирган - площад Таксим - Истиклял - кулата Галата
В Долмабахче бяхме към 9,30 - имаше много малко хора и бяхме вторите на касата - цената на основната част е 60 ТЛ и за Харема 40 ТЛ. Не ни взеха нищо за детето - незнам до колко год е безплатно, но нашата девойка не е много дребна - 140 см е ..... На входа срещу оставяне на личен документ може да си вземете БЕЗПЛАТНИ аудиогайдове на руски или английски - ние и тримата се възползвахме от това и не съжаляваме - вътре е уникално красиво, няма право да се правят снимки и се обуват калцуни, преди да се влезе. Влязохме и в Харема - страшно интересно и любопитно - получихме и полезна информация от аудиогайда. Много ни хареса това място - чисто, подредено, озеленено и много,много поддържано. След 10 часа се напълни с групи и малко по-бавно вървяхме, но едно спокойно разглеждане без суетене и време за много външни снимки ни отне около 2 ч - 2ч и 30 мин.
След това с корабче  стигнахме до Емирган - съветът ми е предварително да си проверите разписанието, защото е неприятно особено във ветровити дни да се чака морския транспорт. Ние имахме късмет и успяхме да хванем ферибота в последния момент - чекнахме се с истанбулкарт. Предвидете си плътни шапки и дрехи - в морето духа доста, особено този месец. След известно вървене стигнахме в парк Емирган - това беше моята мечта, която очаквах няколко години да се осъществи - еми......... да си призная очаквах повече!Не ме разбирайте погрешно - красиво е, аз обожавам цветята, цветно е, но някакси очаквах повече.......Тези грозни оранжеви мрежи около цветята, довършителните работи по парка и може би студеното време не ми дадоха шанс да се насладя напълно на гледката. Предупреждавам всички - иска си доста издръжливост, за да обиколиш всичко. Ние изкарахме около 2,30 ч, а можеше и още да се гледа. Магазинчето за цветя е доста скатано - най-горе, след една бяла къща, но нямаше грудки на лалета, а разсад. Имаше и други цветя - разсад. Но откъм видове лалета в него ден беше доста бедно - имаше само 4 вида, от които можеше да си избираме.
На връщане взехме автобус 42Т и се опитахме да стигнем до Таксим, но попадхаме в огромно задръстване и затова слязохме няколко спирки преди площада и вървяхме пеш  до там. Спуснахме се по Истиклял - страшно много магазини, сладкарници, заведения за хранене - атракция за децата е т.нар  от нас "лъжлив сладолед" - служителите лъжат децата при подаването на сладоледа и е голям смях за малките - естествено и ние се сдобихме с подобно клипче с нашата малка госпожица. Сладоледът им е много различен от нашия - един такъв точещ се като дъвка и много,много вкусен. Завършихме надвечер в подножието на кулата Галата, но понеже вече бяхме капнали от умора не се качихме, а си направихме снимки до нея на фона на тъмного небе.
Ще прекъсна дотук, за да не отегчавам с по-дълъг пост. Ще напиша по възможност накратко за останалите 2 дена в следващия пост.

# 401
Трети ден - отново разместена програма, отново лошо време....... посетихме Българската църква Св. Стефан - музеят Рахми Коч - Капълъ Чарши и едно пътуване до кв. ЛАЛЕЛИ, за среща с наши познати.
Св Стефан - уникално красива църква, наша си, малка, но ИСТИНСКА.Вход - безплатен. Бяхме там около 10 ч. Дотам стигнахме с автобус 99Y, който хванахме от Еминюню и слязохме на спирка  Фенер. Повървяхме 5-10 мин и стигнахме църквата.
От Фенер до Хаскьой с корачето стигнахме до музеят Рахми Коч - уникален! Заслужава си да се посети, особено ако сте с деца  - влязохме и в подводницата, за която се плаща отделно и е на определени часове влизането - влиза се през кораба, който е акостирал след магазинчето за сувенири. Уникално изживяване дори и за клаустрофобици като мен - беседата е около 15 мин - получихме и сертификати за това, че стоически издържахме вътре - детето беше безкрайно щастливо и впечатлено. Определено в този музей всичко е респектиращо! Цените са много символични, дори обърнати в бг лева, а всичко беше толкова запазено и реставрирано. Имаше много групи от малки деца, но пак се разглеждаше спокойно вътре, защото е на голяма площ.
След Рахми Коч поехме към Капълъ чарши - първо взехме корабчето на Тирол от спирка Хаскьой до спирка Каракьой  и след това трамвай Т1 до Капалъ Чарши. Ами да си призная - не е моето място - влязохме и излязохме набързо. Интересно е да го видиш, да усетиш ориенталското, но не е за всеки......... Повървяхме пеш към Султан Ахмед - ужасно много магазини, улички с обувки, маратонки, дрехи..... алъш-вериш навсякъде, стига човек да го търси. Пихме сок от нар - заслужава си, ядохме вкусни баклави, дюнери, пиде-та ..... за всеки по нещо имаше.
Последен ден - най-накрая - ВИАЛЕНД - ами............ добре, че детето е малко и не твърде екстремните забавления, иначееееее...... От Еминюню взехме автобус 47 Y и след доста дълго пътуване стигнахме към 11 във Виаленд - имаше само 1-2 групи с деца. Доста съоръжения бяха затворени за ремонт и изграждаха нови. Поне 4-5 отпадат от програмата, ако решите да го посетите - по-големите деца наистина ще са разочаровани. Оттам нататък има 3-4 неща за по-големите - за по-малките нещата бяха повече. След изхода от Виаленд директно се влиза в Мол-я към него - Молът е уникален - хубави, достъпни магазини, място за хапване на разумни цени. Там са и Джунглата и Сафарито, за които се плаща отделно - ние посетихме само Дженглата - ако не обичате влечуги - мястото не е за вас - нещо като експозиция на влечуги и накрая няколко маймунки и папагал - нищо впечатляващо! От ВИаленд с автобус 99Y се стига  до Каракьой.  Понеже нямаше места за влака си бяхме купили билети за автобус на Метро и до автогарата стигнахме с трамвай Т1  и след това с М1 до автогарата. Понеже автобусът беше в 23 часа отидохме до Мол Форум, който е на една спирка с метрото разстояние от автогарата и прекарахме там до 22ч, когато затварят. Има хубави магазини, голям е и си заслужава.
Пътуването в автобуса беше нормално - 3 седалки, бързо минаване на двете граници, без претърсване на багаж  и сутринта пристигане в 7,00 по разписание.
Ако някой нещо иска да пита - да пише на лични - ще отговарям   и ще се опитвам да съм в помощ!
Дано не съм ви отегчила и съм помогнала на някого с информация!

# 402
Впечатлена съм от разказаното,нова информация,много полезна.Благодаря!Ще пътувам с влак сама скоро .
Програмата  ви  ми хареса много,може да я копирам

# 403
Понеже втори път се споменават грозните оранжеви заграждения, пускам снимки от този уикенд:

# 404
Моля, споделете  как да стига с корабче   до парк  Емирган - коя линия препоръчвате да  проверя  разписанието .

Общи условия

Активация на акаунт