Истанбул [тема 48]

• 59 365
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
melanholly, привет! Добре дошла отново!

Миналата пролет пътувахме към любимия град със сина ни, който тогава беше на година и 4 месеца. Още не ходеше стабилно сам и това беше донякъде плюс, защото нямаше против да стои в количката... през повечето време. Когато се възпротивеше, го носеше баща му. При вас предполагам, ходенето не е проблем, та поне да се раздвижва детето.
Специално за пътуванията ни си взехме от възможно най-леките и компактни колички, тип чадър, без възможност за промяна на положението. Свърши ни много добра работа. Въпреки липсата на легнало положение, малкият можеше и да си поспива в нея и не се е налагало да се прибираме в хотела от 9-10 до 22-23 часа. С "титулярната" ни количка нямаше да е така удобно и лесно. Тежка е и далеч по-обемиста. Да не говорим, че трябваше да сме без багаж, защото заема голяма част от багажника на колата.
Въпреки казаното, предвид съобразяването с малкия и нуждите му, "ефективността" ни беше силно занижена. Основните ни обекти бяха "Св Стефан", Емиргян и търговската зона между Капалъто и Египетския за дребни покупки. Останалото беше "каквото успеем", но ние бяхме с три нощувки и реално малко повече от два дни там.
Естествено, всичко зависи от детето. Сега той си търси следобедния сън в леглото и не съм убедена, че горното упражнение би било приложимо в момента. А и вече е доста висок за споменатата количка. В края на миналия месец пътувахме без него и поради тази причина.
Когато пътуването е за повече дни, има възможност за повече почивка, разбира се. С ММ си говорехме че с две деца вече вариант за пътуване за 2-3 дни е безсмислен и че обикалянето от сутрин до вечер остана в миналото...

Та, по въпроса...
С количката се качвахме в трамвая и на корабчета. Не сме имали проблем. Естествено, същото важи и за тура по Босфора. Не се притеснявай, не клатят, няма да имате проблем с малката. Мисля, че при качване на корабчетата ММ носеше детето, а аз - количката. В трамвая не сме го вадили от превозното му средство. На турникетите количката минава отстрани и детето не се таксува. Обикновено служителите на спирките направляват процеса, но го имайте предвид. Тълпата не се съобразява особено с наличието на количка и дете, та се подгответе да не се ядосвате в тази връзка.

Част от обектите ви са достъпни с корабче (тези по Златния рог) и аз бих препоръчала именно този вариант за пътуване. И до Св. Стефан ходихме с линията Халич. Сега чета, че не работели пристанищата заради строежа край брега, но проверете. Църквата е почти еднакво отдалечена от пристанищата Фенер и Балат, така че което и да работи, става. И ние минахме през прахоляка...
На лифта за Пиер Лоти също можете да се качите с количката.
Където може с метрото, ползвайте него - има асансьори, със сгъната количка без проблем може и ескалатор да се ползва, от перона към мотрисата няма стъпало, както и при трамвая. Някак не си представям да се бутам в препълнените автобуси, особено с таксуването при шофьора. Разбира се, никой няма да направи проблем, ако единия възрастен се качи с количката от втора врата, а другия таксува двамата на първа. Но ако имате и късмета на по-празен автобус.
Азиатските ви обекти са повечето с автобус или маршрутка. Там трябва да го огледаш. До Водните градини ходихме с маршрутка. И в двете посоки беше много пълна, а на връщане шофьорът караше така... А бе, не знам как бихме се справили с детето. Мисля, че има и автобуси до там. Те поне са по-широки.
До Емаар ходиха приятелите ни (съфорумка и семейството и). Ако има нужда, ще я питам как са стигнали, но май пак нещо такова - маршрутка от Юскюдар...
Чамлъджа, за пореден път обръщам внимание, вече е достъпен с метрото. Пътувате до сп. Късъклъ на М5, което може да хванете от Юскюдар, а до там варианти - доста. От Късъклъ с такси за 10 лири сте на хълма. Надолу може и пеша, покрай детската площадка.

Дано съм била полезна...

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 10:04 от beljata

# 586
  • Varna, Bulgaria
Здравейте,

Не мога да намеря в темата назад...някой купувал ли е онлайн билети за Истанбул Аквариум?
Интересува ме къде ще получа билетите - по мейл, по пощата?

Благодаря предварително!

# 587
Здравейте,

Не мога да намеря в темата назад...някой купувал ли е онлайн билети за Истанбул Аквариум?
Интересува ме къде ще получа билетите - по мейл, по пощата?

Благодаря предварително!

Онлине  купеното винаги е на маил или смс..
или на вашия профил във съответния сайт..

по поща билети не се пращат..
има технология

# 588
  • На земята, която е всъщност звезда.
Ще пътуваме с кола и бих искала да занеса на приятели 2 бутилки българско вино. Дали е разрешено да се внася в Турция алкохол и има ли някакъв лимит?

# 589
Ще пътуваме с кола и бих искала да занеса на приятели 2 бутилки българско вино. Дали е разрешено да се внася в Турция алкохол и има ли някакъв лимит?

2 литра вино + един литър твърд алкохол на 4овек е разрешено на мито..

# 590
  • На юг от тук
Появиха се снимки,как новият кмет на Истанбул открива килима от лалета днес.. Чакаме снимков материал от пътуващите по празниците.

# 591

На мито, т.е. трябва да ги декларирам и да платя мито ли?

# 592

На мито, т.е. трябва да ги декларирам и да платя мито ли?

Мито = минтница

не декларираш, не плащаш нищо
ако те пита *алкохол вар му*- отговаряш 4е имаш 1 2... ако не те пита не му отговаряш Simple Smile

# 593
Здравейте на всички влюбени в Истанбул! Two Hearts Kissing Face

Аз съм от старите фенки на този магнетичен град, но за съжаление последно бяхме там през 2012г. и то два пъти. Сега отново ни предстои пътуване като сме решили, че ще ходим с влак и ще сме в периода 29.04-07.05. С нас ще бъде и дъщеря ни, която е на 1.10г. Резервирали сме апартамент в близост до Истиклял. Плана ни е да го караме по лежерно заради малката, да обикаляме, да откриваме нови места и да се наслаждаваме на неповторимата атмосфера на този невероятен град. Дано нямаме проблеми с влака и придвиждането, тъй като се очертава да сме с много багаж. Притеснението ми идва от това, че ще сме с  количка и има ли запознати как се случват нещата с придвижването с градски транспорт с детска количка? При предишните ми пътувания този въпрос не ме е вълнувал и някакси не съм обръщала внимание на терена и тротоарите.

При предходните ни две пътувания сме посетили голяма част от основните забележителности. На първа страница има дори пътеписите ми. Simple Smile Били сме вече в Света София ,Миниятюрк, Йеребатан, Капалъто, Египетския, Сюлеймание, Топкапъ, Долмабахче, Истиклял, Таксим, Ортаклар, Юскюдар, Мода, ходихме дори до няколко къщи от турски сериали Simple Smile)))

Сега много ни се иска да посетим Свети Стефан, Мадам Тюсо, Емаар, Музеят на Рахми Коч, Пиер Лоти, Сапфир, парка Емиргян, Чамладжъ, Отаатепе евентуално... По Багдат джадеси така и не успяхме да се разходим миналия път. Wathergarden също ми е в списъка. Не можем да минем без някой дворец - Бейлербей или Кючюксу. Тур по Босфора също искам, но не знам детето на какво мнение ще е и как ще й се отрази Grinning а да споменавам ли и Принцовите острови, за които си мечтая от преди 7 години .... Revolving Hearts

В общи линии плановете ми са доста мащабни, но и ще имаме 8 пълни нощувки и наистина ми се иска да успея да ги запълня подобаващо. Дали бихте могли да ми дадете някакви практически съвети за пътуване с малко дете, самия път с влака, кои от набелязаните места са постижими и достъпни с количка, придвижването с градския транспорт и количката и т.н. Извинявам се за дългия пост. Simple Smile

Благодаря ви сърдечно за страхотната тема и продължавам да чета пропуснатите назад. Simple Smile

Аз бих взела ергономична раница, не знам дали сте запознати, но може и да се
 вземе под наем , ако нямате Simple Smile

# 594
Здравейте,доста четох,но не намерих инфо дали може да оставя багаж на гара Сиркеджи/  и с какви габарити/ще пътувам към България с нощния влак и няма къде да държа багажа си след като освободя хотела,който е в Азия.Благодаря ако някой знае и пише.

# 595
  • София
Здравейте,доста четох,но не намерих инфо дали може да оставя багаж на гара Сиркеджи/  и с какви габарити/ще пътувам към България с нощния влак и няма къде да държа багажа си след като освободя хотела,който е в Азия.Благодаря ако някой знае и пише.
Няколко размера шкафчета има и цената е различна.
Включително и за по-големи куфари.

# 596
Благодаря МНОГО

# 597

Мито = минтница

не декларираш, не плащаш нищо
ако те пита *алкохол вар му*- отговаряш 4е имаш 1 2... ако не те пита не му отговаряш Simple Smile

Благодаря.

# 598
Килимът от живи лалета на площад Султанахмет-до 30 април.

# 599
  • На изток от Рая
И тази година са се постарали с килима Simple Smile
Засадени са 570 хиляди лалета, а килимът е 460 метра.

Още малко снимки от килима:

И едно кратко видео:

https://www.instagram.com/p/BwrrBR2oFtV/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Общи условия

Активация на акаунт