Истанбул [тема 48]

• 59 337
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Ami-Ali на самата улица Истиклял има множество заведения за хранене, ние сме яли в едно на самообслужване с таблички - вървиш покрай храната и избираш.. цени нормални, вкус супер. Намира се от тексим като тръгнеш По истиклял ще ти е от дясно ... лесно ще го познаеш, те са 2-3 от този тип .

# 631
Здравейте, група,
Предстои ни почивка в Сиде и тъй като имаме два дни свободни решихме на отиване да се разходим из Истанбул.
Ще бъдем с кола. Хотела, който резервирах е по препоръка на съфорумка и се намира до малката Света София.
Основно ще обикаляме пеша и там в района, ако успеем да стигнем през единият ден до Тексим и Галата ок, ако не здраве.
Пирането ми е по-скоро дали някой е минавал през тунел Авразия за Азиатската част.
Преди да решим да останем в Истанбул маршрута беше вторият мост, а сега гледам, че сме изкючително близко до тунела и обмислям този вариант.
Хотела е Султанахмет Делукс.

Здравейте! Извинявам се че давам съвет, но не се стърпях. Аз никога  не пих преспала в Истанбул на път за Сиде. От Истанбул до Сиде са около 700 км. Ако държите да нощувате някъде по пътя най-добре е около Афион или Испарта. Ако целта е да разгледате Истанбул направете го на връщане след почивката 2-3 дни.
Някъде пях прочела, че искате да разгледате и Памуккале. Аз бих направила следната организация.
На отиване към Сиде пих минала през Дарданелите и оттам до Памуккале. Пих нощувала там. От там до Сиде са около 300км.
А на връщане бих минала през Истанбул и тогава бих го разгледала.

Това е мое мнение не искам да се налагам.

# 632
tedizonova всеки има свое мнение и основание за взето решение.
Аз съм преценила така по няколко причини.
Първо сме двама шофьори. Не пътуваме с деца можем да караме и спираме колкото и когато поискаме.
Второ Истанбул е моя мечтана дестинация от много дълго време. За това няма как да я пропусна.
Тъй като реално първата ни нощувка е в сряда, а освобождаваме в петък, не смятам за удачно да се връщам през Истанбул точно в петък срещу събота, когато според мен ще е ужасна лудница.
За това ще тръгнем в понеделник рано рано и живи и здрави ще имаме два дни за спокойна, лежерна разходка в исторически Истабул и вторник вечер, тъй като хотела ни е до малката Св.София по план ще минем през тунела Евразия, потегляме към Сиде.
Не бързаме, ще спираме и ще почиваме когато усетим нужда. Не вярвам двама човека да не се справим с 800 км. /Дай боже всичко да е наред/.
Та за това ще минем на отиване иначе може би си права.
Здравейте, група,
Предстои ни почивка в Сиде и тъй като имаме два дни свободни решихме на отиване да се разходим из Истанбул.
Ще бъдем с кола. Хотела, който резервирах е по препоръка на съфорумка и се намира до малката Света София.
Основно ще обикаляме пеша и там в района, ако успеем да стигнем през единият ден до Тексим и Галата ок, ако не здраве.
Пирането ми е по-скоро дали някой е минавал през тунел Авразия за Азиатската част.
Преди да решим да останем в Истанбул маршрута беше вторият мост, а сега гледам, че сме изкючително близко до тунела и обмислям този вариант.
Хотела е Султанахмет Делукс.

Здравейте! Извинявам се че давам съвет, но не се стърпях. Аз никога  не пих преспала в Истанбул на път за Сиде. От Истанбул до Сиде са около 700 км. Ако държите да нощувате някъде по пътя най-добре е около Афион или Испарта. Ако целта е да разгледате Истанбул направете го на връщане след почивката 2-3 дни.
Някъде пях прочела, че искате да разгледате и Памуккале. Аз бих направила следната организация.
На отиване към Сиде пих минала през Дарданелите и оттам до Памуккале. Пих нощувала там. От там до Сиде са около 300км.
А на връщане бих минала през Истанбул и тогава бих го разгледала.

Това е мое мнение не искам да се налагам.

Последна редакция: ср, 01 май 2019, 17:56 от kontesa Maria

# 633
Приключи и нашата 4-дневна Истанбулска приказка.
Нямам думи да опиша красотата, атмесферата, магията на този невероятен град, контрастите и всдичко онова, което прави Истанбул уникален.
Успяхме да изпълним предварително начертаната програма максимум, при положение, че сме там за втори път. Пътувахме с агенция, от която сме много доволни.Част от местата посетихме с тях, а друга част - сами. Тук е мястото да изкажа огромно благодаря на всички, които пишете в тази толкова полезна тема. Благодарение на вас, успях да се ориентирам в огромния мегаполис, в градския транспорт, да си направя маршрути и да посетим много места.
Ще се спра накратко с програмата ни:
1 ден - Дневен преход с кратък престой в Одрин. Пристигнахме в Истанлул оково 17 часа. Самостоятелно си направихме разходка до площад Султан Ахмед, където вече беше открит килимът от лалета. От там пеша по трамвайната линия през Еминьоню до втория мост над Златния рог и от там с метрото до Сапфир.
2 ден - с агенцията организирано посетихме парка Емирган /лалетата бяха започнали съвсем леко да прецъфтяват, но беше невероятно красиво и пъстро/, от там Българската желязна цълква "Свети Стефан" /изключителна/ и след това историческия център на Истанбул.
Отново с агенцията посетихме и Света София и искам да отбележа едно съществено предимство от това - избегнахме огромните опашки от чакащи. Групите с екскурзовод влизат отделно от туристите със свободно посещениее и на практика влязохме почти веднага, докато на опашката за свободно посещени не ми се мисли колко часа щяхме да чакаме. Вътре ни раздадоха слушалки, чувашме екскурзовода през цялото време, дори и да се отелим от групата. За самата Света София няма да говоря - там ти спира дъха.
След обяда имеахме разходка с кораб по Босфора /отново чрез агенцията/. Качиха ни на един доста голям кораб, който бяха наели две или три български ТА. Бяхме само българи и то не много. Около 1 час плавахме покрай Европейския бряг и навръщане около Азиятския. Впечатлени сме.
След това, от Кабаташ отидохме самостоятелно до Ортакьой, на отиване пеша /не препоръчвам - много е далече, макар че времето беше хубаво и разходката приятна/. Много приятно място, като морски курорт. Влязохме в джамията, разходихме се между сергиите и магазинчетата, направихме снимки и се прибрахме с автобус до Кабаташ и от там с трамвая.
3 ден - с агенцията дворецът Долмабахче. Отново без чакане по опашки. Дворецът е блясък, лукс, разкош. Струва си да се види.
След това сами, с автобус от Еминьоню отидохме в парка Миниатюрк. Много ни хареса. там останахме около 3 часа, след което по обратния път с автобуса, пеша от Еминьоню да Йеникапъ и с Мармарай - до аквариум Флоря.
Предишния път посетихме аквариумав мол Емаар. Много са интересни и двата. не мога да кажа кой от тях ми хареса повече. Но самия мол Емаар е много по-хубав от мол Флоря, ако това може да е ориентир за някого.
4 ден - самостоятелно Топ Капъ. Дали защото бяхме без група и екскурзовод или в двореца има много какво да се види - там прекарахме 7 часа. Сякаш бяхме попаднали в източна средновековна приказка - история и легенди се преплитат, Великолепният век оживява - много злато, ярки цветове, характерни близтоизточни елементи. Харемът, с целия си блясък и разкош е пропит от дворцови интриги, жажда за власт, борба за оцелявае и надмощие. Без думи съм да опиша усещатето.
След това, останали без дъх и без крака се отправихме на автобусна екскурзия до Виапорт мол Венеция - Канале гранде, Гондоли, магазини, сладкарници - романтика.
От там - площад Таксим, булевард Истиклял, където приключи нашата програма.
На следващата сутрин тръгнахме за България. По пътя посетихме фабриката на Коска, напазарувахме сладки и локуми и кожената фабрика на VISTO, откъдето някои от нас се сдобихме с много хубави якета и продължихме. На границата извадихме голям късмет за по това време на годината - нямаше нито един автобус.
Това е в общи линии.
Още веднъж огромно благодаря на пишещите в темата - неизчерпаем източник на полезна информация.
Дано не съм станала много досадна с дългия си пост, но думите не спират и не спират.
Весели празници на всички и много незабравими пътешествия до любимия град.

# 634
alyna, благодаря за разказа.

Да попитам - има ли смисъл да минаваме през фабриката на Koska на връщане, ще сме с кола или да си купуваме където, каквото ни хареса?

# 635
Ами водачката на групата ни каза, че във фабриката цените са по-ниски от колкото в магазините на марката и всичко е абсолятно прясно, което е напълно обяснимо.
Не мога да сравня цените с магазините, защото не съм пазарувала сладко от там, понеже знаехме, че на връщане ще се отбием през фабриката на Коска.
Аз не съм много по сладкото, но ММ напълни здраво количката. В този ден баклавата беше намалена на 50 % и имаше вид по 38 лири килото. Иначе локумите бяха по 90, 95 лири/кг, кафе различни видове по 12, 13, 14 лири, халви, ореховки, сусамки, лимонови резенки, ядки и всякякви други турски сладкиши. Гледам на кутиите с баклава, които взехме - шоколадовата 76 лири, някакви други видови микс  57 лири.

# 636
  • София
4 ден - самостоятелно Топ Капъ. Дали защото бяхме без група и екскурзовод или в двореца има много какво да се види - там прекарахме 7 часа. Сякаш бяхме попаднали в източна средновековна приказка - история и легенди се преплитат, Великолепният век оживява - много злато, ярки цветове, характерни близкоизточни елементи. Харемът, с целия си блясък и разкош е пропит от дворцови интриги, жажда за власт, борба за оцеляване и надмощие. Без думи съм да опиша усещането.

Най-после някой, който да е впечатлен от двореца. За мен той е по-интересния. Долмабахче е по ориенталски натруфен, бляскав, впечатляващ, но не е нещо уникално като Топкапъ. 

В темата бяха споменали, че Харемът е в ремонт. Приключен ли е?

Колкото за опашките пред Света София, преди време ние улучихме точно обратната ситуация - 3-4 групи наредени, за да ги пуснат (може би не смееха, за да не станат тълпи вътре), а ние бяхме почти единствени самостоятелни туристи. Купихме си билети без никакво чакане и влязохме веднага. До късмет е!  Wink А може да карат групите да имат някакво предварително записване, за да не се струпват много хора наведнъж.

# 637
alyna, благодаря за удоволствието, което ми достави разказа ти.

Нещо, което особено ме впечатли, и за което преди няколко дни сподели vee.vee - Водохранилището на Теодосий ( Шерефийе сарнъджъ)-     https://www.youtube.com/watch?v=KF-fElkHwDc

# 638
  • Sofia
Идея за разхождащите се до Саръйер - в една от крайбрежните къщи има интересна изложба на килими. Другото любопитно е, че въпросната къщата е от някакъв известен сериал. Сега заради експозицията може да се разгледа отвътре. Работи всеки ден, без сряда, от 10 до 17 ч. Входът е свободен.
Това е адресът: Büyükdere Mahallesi, Piyasa Cd. No:109, 34453 Sarıyer/İstanbul, Turkey
В линка има малко инфо на англ. http://www.vkv.org.tr/haber_detay.aspx?hl=en&id=203

# 639
Излизат и нови, и нови питанки.
Тъй като хотела не е Sultanahmet Delux, който е до малката Св. София, решихме за Сиде да минем през тунела Евразия, изхода,
На който ни води съвсем близко до Wotergarden.
Питането ми е там има ли къде да оставим колата, да разгледаме и да продължим? Някой ходил ли е до там с автомобил да сподели?

# 640
  • Димитровград
А може ли да няма паркинг? Smiley
https://www.google.bg/maps/@40.9986481,29.0987597,3a,75y,115.88h … 3312!8i6656?hl=bg

Последна редакция: ср, 01 май 2019, 20:44 от papaone

# 641
Ами не помислих. За два дена толкова неща изчетох, че изобщо не се сетих да погледна дали има паркинг.
Благодаря.

# 642
Таня67, да, на мен също Топ Капъ ми е по-интересен. Дори и седемте часа, прекарани там мисля, че не ни бяха достатъчни. Аз не успях да разгледам залата с часовниците, но съм много впечатлена от оръжейната зала.
Харемът работи. Разгледахме помещенията на наложниците, покоите на Валиде султан, бянята на падишаха, приемната зала с най-високия купол в двореца, покоите на Султан Мурад ІІІ с чешмата вътре, стаята за молитва, Златният път, помещенията за охраната. Не знам дали има още помещения от харема, които са били затворени за  ремонт.

Последна редакция: ср, 01 май 2019, 22:14 от alyna

# 643

Най-после някой, който да е впечатлен от двореца. За мен той е по-интересния. Долмабахче е по ориенталски натруфен, бляскав, впечатляващ, но не е нещо уникално като Топкапъ.  

В темата бяха споменали, че Харемът е в ремонт. Приключен ли е?

Не съвсем - аз откакто ходя, все нещо е в ремонт.... Затворен е Дворът на фаворитките(не помня как точно се казваше, ама който е в началото), стаите на Шехзадетата, отворен е отново Златния път.
След дълга реставрация е отворена библиотеката на султан Ахмед - много хубаво е направена. Отворена е и джамията в последния двор,но са затворили беседките около Багдатския повилион. Отворени са  още помещения около кухните . Вътре има тематични експонати с интересна (за мен) информация - кафето  - как се приготвя, сервира, парфюмите, съдове за съхранение  и т.н.. Отворен е и дворът на охраната , само че входът много не се вижда - слиза се по едни стълби надолу и ако не знаеш или не видиш няккой да слиза, ще го пропуснеш. Аз видях в сайта , че е отворен. Не бях влизала в Топкапъ от две години, има много промени. На мен също Топкапъ ми харесва повече от Долмабахче.

# 644
  • София
Днес, заради 1ви май - или нищо не работи, или е затворен центърът (Таксим), заради демонстрации. Жега днес, та по баирите зор пеша, но пък си е истинският Истанбул, и, както винаги, съм влюбена и доволна (макар и леко слънчасала). Хубавото е, че, заради почивния ден, нямаше почти никакви задръствания. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт