Частни училища - информативна тема 26

• 67 848
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
1-3 клас според мен никое училище не прекратява договори заради нисък успех, след 4ти е възможно да се случи.

# 616
Аз знам за случаи на прекратени договори именно в 1-3 клас. Каква е причината само можем да гадаем. Аз лично инфо от родители и училище по този въпрос не го смятам за абсолютно обективно и достоверно.

# 617
  • София
И от мен едно уточнение за СС - договорът за следващата година може да не бъде подновен, ако има 4-ки по два от трите основни предмета /бел, мат, английски/. Не една 4-ка като годишна оценка, а две /т.е. среден успех под 4,50, подобно на АК/. Четворка по един предмет показва просто, че този предмет не е силен за детето, но ако се справя добре по останалите - няма проблем. Една четворка не е индикатор за цялостно несправяне на детето в училище. В договорите на малките също имаше такава клауза и сега я има, но вече не е с посочване на оценки. За 13 години знам само за два случая на неподновени договори по тази причина. А подобна клауза има и в много други училища. Единствената друга причина за прекратяване на договора е груби нарушения на дисциплината, което подкрепям с две ръце. Но и в този случай няма да те изгонят за единична тъпа проява. Няма други изисквания/критерии, на които да отговарят децата и които да са основание за прекратяване на договора.

# 618
  • София
СС и подобни у-ща ме изгубиха окончателно.... с тази си особеност за 4ките. Освен "масово" децата да се "справят"
Аз по начало не вярвам и в някои от високите резултати на "състезанията между училищата"
Ако имам бизнес с частно у-ще, на главата си ще застана да съм в първите по резултат.
Прекалено дълго се занимавам със "състезания" в бизнеса, та в Б-я няма нормално състезание в никоя област... особено ако касае бизнес интереси и много пари...  Thinking ...

# 619
  • София
Ами, масово се справят, да. Без кавички.
А за състезанията не те разбрах. Кои състезания имаш предвид? И какво предполагаш? Че ЧОУ си плащат на организаторите, за да изкарват неверни високи резултати на учениците им?

# 620
  • София
Тия песни, че на учениците в частните училища само им пишат високите оценки без реално зад тях да стоят знания не ги ли изпяхме преди 15 години? Още ли има хора вярващи си като го казват

# 621
  • София
Изпяхме ги, ама някои не са слушали...като повечето деца в пубертета.

# 622
Сега, дайте да бъдем честни. Има и такива ЧУ. Но далеч не са всички.  Напротив. Има по-интелигентни собственици на училища, които са осъзнали много отдавна, че истинските успехи са далеч по-дългосрочна реклама за училището им от една фалшива шестица. Трудното е за родителите как да отсеят истината. Но пък тези с фалшивите шестици също си има клиентела.
А, че резултатите на някои ЧУ бодат очи е вярно. Онна, нали в СС бяха пратили на някаква матура нарочни проверяващи. Забравила съм случая. И накрая май пак излезе, че са номер едно.

# 623
  • София
Училища има и такива,  и онакива..Назад бях споменавала за шестиците в ЧУ "Дружба". Деца с 6 за срока имат по 20 и няколко точки на пробни по мат два месеца преди изпита. И ходят на уроци да наваксват,  тъй като въпреки многото часове изостават с материала. А върхът е бил "пробният им" уж по формата.. Бил е 2.30 или 3 часа сборно по двата предмета,  без преразказ по БЕЛ. Да,  някой ще каже,  че в малко училища е така. Но  нищо не пречи да не е само в Дружба. Не може всяко частно да се отъждествява с доказано добрите 3-4-5.

# 624
  • София
Има такива ЧУ, разбира се, но понеже "масовото справяне" в кавички се отнасяше за СС и подобни... Има как да се ориентират родителите, има НВО в 7-ми клас с външни квестори, колкото и според някои то да не е показателно за нищо. И шестиците в училище са върху училищен материал, и НВО е върху училищен материал. А натрупаните в годините пропуски не се наваксват с една школа в 7-ми клас. И това е видно от големите разлики в представянето на НВО между отделните ЧУ /дори да приемем, че всички ходят на школи за НВО/.

ПП. То и в елитните държавни гимназии е пълно с отличници и са много повече, отколкото в кварталните училища, но едва ли е защото в тях шестици се изкарват по-лесно, отколкото в кварталното. Smirk

# 625
  • София
Аз,  Санака,  не отричам нищо от написаното от теб, напротив. Но както дамата нагоре е обобщила за "масово справяне" в добрите ЧУ,  така и Онна след нея, подкрепяна от Шарки,  е обобщила,  че схемата галене с перце и шестица за посредствени знания е отдавна отминала история, от преди има-няма 15 години. Имах единствено за цел да кажа,  че и към днешна дата на МЕСТА с етикет ЧУ е все още в сила.  

# 626
  • София
Аз го написах, защото Yangdze визира не просто някакви си там частни училища, а именно добрите частни училища, които държат челните места - тя "отписва" Св. София" и подобните, защото имат високи резултати на състезания и явно си правят подмолни договорки или и аз не знам какво за да имат добри резултати учениците им.

П.П. Много ми е неудобно да пиша през телефон и гледам да съм максимално кратка, което "изяжда" част от мислите ми и води до неправилното им разбиране

# 627
  • София
А, Русалка, постът ми не бе насочен към теб /въпреки че е точно след твоя/, а именно към дамата. Няма никакъв спор за наличието на такива ЧУ. Според мен, Онна и Шарки визираха битуващото на времето мнение, че ЧОУ се избира с единствената цел детето да пребивава като на курорт и да му пишат 6-ци без да се напъва /обобщаващо за ЧУ като институция по принцип/. И че това мнение е безнадежно остаряло. Поне аз така ги разбрах. В повечето случаи ЧОУ се избира с коренно различни мотиви, което далеч не означава, че няма, и то не едно и две ЧУ, които създават у родителите фалшиво усещане за ниво с писане на фалшиви шестици, както и че няма родители, търсещи в ЧУ именно курорт.

Последна редакция: чт, 25 апр 2019, 16:49 от sanaka

# 628
Нова паралелка - с нашата учителка.

11 (от 14) се местят.

# 629
Благодаря за отговора, Инкс. Няма да скрия, че ми е доста странно, нищо лично, разбира се, но да се надяваме, че новата директорка знае какво прави ...

Общи условия

Активация на акаунт