Частни училища - информативна тема 26

• 66 996
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
  • София
От познато дете знам, че и в Томас Едисон са много стриктни за контрабандата. При нас (ОТ) няма лавки и машини също, забранено е и носенето на храна, но нашата учителка например им разрешава (в съседния клас пък не).

# 676
  • София
Пробив с така нар. "контрабанда" може да настъпи по разните коледни, великденски и т.н. базари, на които се организира продажба и размяна на всевъзможни неща. Децата носят сладки работи - купени или приготвени домашно, някои от които може да съдържат ядки. А на Хелоуин какво омазване падааа Stuck Out Tongue Winking Eye! В такива случаи детето трябва да е зашито за госпожата Simple Smile. Това не трябва обаче да е водещо при избора на училище Simple Smile.

Kolibri_, и на мен СС ми се виждаше блян през месец май на предната година преди кандидатстването, защото ние бяхме в държавна градина по това време и не знаехме нищо, ама ей на - приеха ни. Преди началото на лятото не познавахме дори буквите. Например - показваш му "С" и той не знае, че това е звук "С", камо ли да го напише. Не можехме да пишем и цифри. За пръв път му показах лабиринти, логически пътеки и пр. Мисълта ми е, че имате достатъчно време да "наваксате" с фонеми и графеми преди датата на изпита Simple Smile.

# 677
  • София
Мисля, че навсякъде, в началото на годината се попълва декларация за здравословното състояние на детето, в което родителят попълва алергии и хронични заболявания. Така класните ръководители, ръководство и лекар са официално уведомени. Неофициално съм сигурна, че също се информират учителите и те го имат предвид. Но този документ, прави училището официално отговорно.

Иначе мисля, че в повечето училища, нещата са както са ги описали преди мен. При нас има два варианта на седмично меню с упоменати алергени, като въпросното меню се публикува от предишната седмица. Предполагам навсякъде е така. Другото е същото - забрана за внасяне на храна отвън, като същевременно децата с алергии имат право на кутия с домашна храна вместо или за допълване на менюто в училище. Тези кутии се вадят само в столовата, където има учителски контрол. Лавка няма.

Последна редакция: сб, 04 май 2019, 16:03 от M_I_A

# 678
  • София
Няма базари при нас (слава богу, за мен поне:)).

# 679
Не съм много сигурна, но може и в менюто да има ядки. Например понякога има торта за десерт. Не знам там дали няма ядки.

Искам да попитам какъв е смисълът от директорски контролни и класни работи от пети клас нагоре? Защо се правят и едните, и другите? Кое се предполага да е по-трудно?

# 680
  • София
Класните работи си се правят по регламент на МОН (по БЕЛ и МАТ). Директорски контролни  - не знам. При нас няма такива.

Орехчета да има в таратора, не мога да повярвам толкоз гурме да го раздават, па било то и в ЧУ, ама знам ли. Специално в нашето меню загледах последните 3 седмици (мързи ме да ровя по имейли по-назад, но го разпечатвам и виси в стаята на децата) не видях никъде алерген номер 5 (фъстъци и продукти от тях), номер 8 (ядки и продукти от тях), номер 11 (сусамово семе и продукти от него).
Алергените, които се срещат основно в нашето меню са: глутен, яйца, млечни

# 681
  • София
Наистина изплъзнаха ми се от ума Коледните и Великденските базари и Хелоуинското "обонбонване".

Не съм много сигурна, но може и в менюто да има ядки. Например понякога има торта за десерт. Не знам там дали няма ядки.

Искам да попитам какъв е смисълът от директорски контролни и класни работи от пети клас нагоре? Защо се правят и едните, и другите? Кое се предполага да е по-трудно?

Според сина ми Класното си е просто писмено изпитване. Директорското било по-трудно, по-дълго, по-важно, прави се едновремено от целия випуск и (поне в 7-ми клас) е във формата на матурите. Твърди, че и в шести било в такъв формат... май, но не е много сигурен.

# 682
В СС си носят помберс и вафли в кутии от вкъщи без опаковки Simple Smile.

# 683
  • в страната на чудесата
Аз пък изобщо не съм ок с подобни забрани. Айде нЕма нужда от палма без край. Имам какво да кажа за съдържанието на всяка храна, приготвена навън. Независимо от цената, включително скъпи, шеф места.
И честно казано ми е deal breaker. Мога да плащам храна и да не я ползва, но не и да ми забранява някой да яде нормална храна.

# 684
  • София
При нас е разрешено децата да си носят храна от вкъщи за обяд, около половината деца си носят, има молба само да не се носи боклучива храна, мисля, че принципно се спазва. Децата споделят понякога храна, което би било проблем за алергични, но все пак в училище са по-големи и тези с проблеми вероятно вече се съобразяват.

# 685
В СС си носят помберс и вафли в кутии от вкъщи без опаковки Simple Smile.

Забранено е по принцип, но не ги обискират на входа. И кутии с домашна храна са забранени също.

# 686
Благодаря на всички отговорили още веднъж.
Моят въпрос беше по-скоро за т.нар. джънк фуд , а не относно домашната храна. Може би училищата забраняват външна храна точно , за да намалят консумацията на вафлички и всякакви палмо и какво ли не съдържащи храни при по-малките. А по въпроса със скритите вафли  в обедната кутия- мисля да не споделям мнение за тези родители, за да не засегна някой. Малко ми е отбиване на номера цялата работа. Щом за някой е ок детето му да кара на Помбер и вафли, това е негов проблем.
Миа благодаря ти, че си прегледала седмичното ви меню за алергени. Твоето детенце в кое училище беше?
Интересува ме мнението ви за Дрита ? Много малко се пише за това училище. Четох коментарите на  rainy за пробния ден , но ми се искаше и малко повече информация за училището. Това , което разбрах случайно е , че реално те се сливат с новото училище на Британика и ще се местят в новата сграда .Скоро мисля да ги посетя.
Иначе  Българско школо ми звучи много интересно особено с промените , които предстоят- визирам 4 часа испански , не прогресивните изменения.
Знам ,че повечето в темата не сте фенове на Св. Георги , но и то не е отпаднало като опция. Първо , че и аз като Пипи гледам и локацията. Второ сградата е повече от прекрасна. Там големият проблем , според моите проучвания,  е разпределението на децата и после кой начален учител ще ги поеме. Иначе за дитектора чувам само суперлативи от хора с деца в училището.
Преди години много ми допадаше и Петър Берон , но напоследък масово получавам съвети ,че е там е добре до 4 клас и после трябва да се мисли за друго училище, за да си спестим разочарования след  7 клас.
И не, не търся училище със среда на детска градина.Искам спокойна среда и мотивиран и  усмихнат начален учител и хубава база (както си беше в ДУ преди години) .Като се имат в предвид таксите на повечето ЧУ базата трябва навсякъде да е чудесна и не трябва да е фактор за сравнение , но уви като ви чета това изобщо не е така.

# 687
В Петър Берон вече не е добре и до 4 клас, ако изобщо някога е било добре. Може би ако се има късмет с началния учител. Но пък всички останали проблеми дори и в този случай застигат - проблеми с организацията, проблеми с храната, проблеми с общото ниво на обучение.

# 688
Bliss интересно ми е за Св Георги какво мислиш?

# 689
Руският език отпада ли в БШ за сметка на 4 часа испански или ще бъде по избор?

Общи условия

Активация на акаунт