Частни училища - информативна тема 26

• 66 980
  • 749
  •   1
Отговори
# 690
Bliss интересно ми е за Св Георги какво мислиш?

Относно обучението нямам преки впечатления, а само косвени от резултати и от познати. И не бих го избрала за моето дете.
Но основно отрицателните ми нагласи са свързани със собствениците му и факта, как вдигнаха рязко цените преди няколко години и поставиха хората пред свършен факт. Смятам, че не може да им се има доверие и да се разчита. За мен е много важно да има устойчивост както в нивото на обучение, така и в поведението и отношението на собствениците(по всички теми - липса на текучество на учителите, такси, система на обучение и т.н)

Сградата на училището е построена с почти 100% външно финансиране. За мен това е сериозен риск. Седемте години в които ще използваме училището са сериозен срок за обвързване с подобен субект.

# 691
Руският език отпада ли в БШ за сметка на 4 часа испански или ще бъде по избор?
Всъщност, ако правилно съм разбрала, отпадат задължителните руски и испански, като тези 4 часа могат да бъдат по избор - руски, спански, математика или не помня още какво.
Отделно ми се струва, че в допълнителнителните занимания ще има опция език.

# 692
.

Последна редакция: нд, 05 май 2019, 22:18 от Татко Мецан

# 693
  • София
Мецане, изтрий се. Нямаш идея какво е да търчиш посред нощите по доктори, защото детето е направило алергична реакция (моят личен опит е с астматични пристъпи). От ядки може да направят анафилактичен шок https://www.puls.bg/illnes/issue_476/part_3.html

# 694
  • София
Е, Мецане, ти пък нищо не каза сега. Алергията си е реална и опасна болест.

# 695
  • София
Мецане,  сериозно ли..Голямата ми дъщеря така от само такава една никаква алергия направи едем на Квинке, поду се цялата за отрицателно време, ръцете й станаха като понички, лицето,  клепачите още повече, дишането се затрудни видимо и....не искам да си спомням. Ако не беше бързата, светкавична даже, реакция на дежурен през нощта лекар в клиника "Лора" с урбазон инжекция, не зная днес какво щях да пиша.. Аз съм всичко друго,  но не и майка- квачка,  моите са си кълчили крайници/пукали кости,  лепили са ги,  шили са ги, гипсирали (много са кротки,  затова),  куче е хапало едната два пъти (по-точно две кучета)  с всички последващи хубавинки под формата на инжекции за бяса, на едната с пълна упойка в Пирогов й правиха дренаж след едно наглед безобидно убождане на босия крак на трън, но ужасът в онзи момент с подуването не мога да сравня с нищо.. Пожелавам ти никога да не видиш как изглежда дете в такъв момент. Та въобще не е майтап това..

Последна редакция: нд, 05 май 2019, 22:17 от пенсионирана русалка

# 696
Мецане, ще ти разкажа лична история.

Скрит текст:
Мъжът ми е с детска надрастната астма и дерматит. Една зима аз решавам да направя мощен имуностимулатор от мед, пчелно млечице и прашец. Станахме и рано сутринта първият опитал една доза - лъжица беше мъжът ми. След 5 мин. идва и ми казва, че се чувства подут. Аз издивях. Баща ми е алергичен към пчелни ухапвания и съм виждала наживо какво се случва, ако не се бие веднага урбазон. Лежа в Пирогов в токсикологията заедно с пияндетата. А до този момент не знаеше, че има такава алергия. Ядеше мед без проблем. Добре, че живеем до кардиологична болница и в приемния кабинет не го бяха изгонили, че не е за тях.

В класа на дъщеря ми има детенце с алергия към ядки. Целият клас знае и много внимава.

# 697
Добре де, изтрих се, ограмотихте ме. За алергии от ужилване и лекарства знаех, но за такива от ядки не ми звучеше сериозно. Явно съм грешал много, извинявам се и най-вече на Колибри.

# 698
Ядки, ягоди, млечни...може да бъде страшно.

# 699
Щом всички го казвате, вярвам ви и се извинявам още веднъж. Явно  Господ ме е пазил никога да не съм виждал подобно нещо и затова бях написал глупавия си пост, от който сега се срамувам, макар че го изтрих. Моля Колибри да приеме искрените ми извинения, ако го е прочела.

# 700
  • София
Мецане, нормално е,  човек в даден момент научава,  не го знае по принцип, така че не мисля,  че има обидени и поводи за извинения..  Хубаво е даже да го научиш така,  на думи,  и да не ставаш свидетел. Simple Smile

# 701
Мецане не съм видяла поста , но по реакциите на другите и по-добре. Радвай се , че не си се сблъсквал , че е страшно.Иначе няма за какво да се сърдя. Когато детето ми направи реакция беше на 2 години .И аз не знаех нищо. Само майчината ми интуиция го спаси .В 15-те минути между първите пъпки , повръщането и влизането ми в детската клиника (тогава до зоологическата), държах в ръцете си почти безжизнено детско тяло , цялото подуто като от копривна треска , дишането почти спираше и той буквално висеше  в ръцете ми, от очите се виждаше само бялото . Последва поставяне на урбазон и пренасочване за още 4 дни в детска алергология в Пирогов. Не , че искам да си спомянм , но алергиите са ужасно коварни.И никой не е застрахован. Няма и реално обяснение защо и как се отключват. И аз , и съпругът ми поне за сега нямаме доказани такива. Правя всичко възможно , за да не виждам тази гледка повече. Има назначен епинефрин (Epipen ), готов за употреба , който е навсякъде с нас и съответно не се продава в България. И повярвай ми освен , че не искам да вижам детето така , не искам и други деца да виждат това. Знам какви следи остави в моето съзнание...
Преди да стане на 2 год смятах , че ще учи в СС и бях меко казано с амбициозни планове за него. Сега искам просто да е здрав и да получи нормално образование. Св Георги го харесвам и заради непосредствената близост до Токуда. Но за този избор ще ме разбере някой , който е ял дървото така да се каже .Мисля , че такава причина при избор на училище още никой не е изтъквал Sweat Smile

Bliss за кредитиране си абсолютно права. Винаги има риск . Не знам и аз . 

И да си питам пак и за Дрита. Някой има ли мнение за учителския колектив  на началните класове?

# 702
  • в страната на чудесата
Колибри, със сигурност мога да ти кажа, че св Георги ще се съобразят с хранителната алергия. Имам близко дете, което учеше там (сега в Дружба, заради парите), което беше д хранително разстройство. Хората се съобразиха и детето ядеше донесена храна в кутия.
Във Вашия случай, най-важното е да обучавате детенце и да е напълно информиран. Възрастните често грешат, и опитът ми показва, че повече може да се разчита на детето, с не учителката в подобни ситуации.
Дрита нали се мести в британика?

# 703
  • София
Ох, да не се стига до там да се разчита на Токуда, че... Много ми е лош неколкократния личен опит с тях - скъп хотел, в който ти мерят температурата и те пренасочват в коя държавна болница да отидеш и да им се махнеш от главата. Един урбазон все ще бият, де, ама нещо повече, надали.
Много страшно нещо са алергиите. Големият ми син е правил едократна реакция към незнайно какво и щях да припадна като ме извикаха да си го взема от градина, двойно се беше раздул - ръце, уши, устни, език... Някаква карикатура просто. Не можеше да говори почти. И като с магическа пръчка всичко изчезна 5 минути след урбазона. За щастие никога до момента не е повторил реакцията. Но имаме познати деца с животозастрашаващи алергии и е напълно нормално да се търси и очаква пълно съдействие и от училището

# 704
  • София
При алергиите от този тип мисля, че инжекцията трябва да се постави на място в самото училище, а не да се ходи до болницата и чак там да се действа, защото това би забавило ужасно много ситуацията. Според мен е почти задължително училищната сестра да има урбазон, за да постави инжекция в момента, в който се наложи. Мен навремето няколко пъти са ми поставяли урбазон в лекарския кабинет заради астматичен пристъп (излишно е да споменавам, че става дума за държавно училище).

По принцип в по-малко училище (в смисъл с по-малко деца) статистически вероятността да се внесат ядки като че ли е по-малка. Ето например - в СС често се носят бонбони за почерпка за имен ден или за рожден ден. Децата вадят кутии и черпят още в буса. А колкото повече деца, толкова повече случаи на почерпки има - няма какво да се лъжем.

Общи условия

Активация на акаунт