Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Русе, България
 • Мнения: 1 300
Пускам тази тема, защото искам да изкоментирам с някого лекарствата, които ЛЛ изписа за боледуването на малкия ми син, на 10 м. и половина, и най-вече обстоятелството, колко много са те и дали е необходимо да се дават всичките. Ако вече има някаква подобна тема, моля да ме насочите.
Ето хронологията на боледуването и на лекарствата:
На 8 март вечерта преди лягане бебето вдигна температура, а на другия ден вече беше и с обилно течащ нос. Започнахме с наличните у дома:
Панадол и Нурофен при вдигане над 38 градуса, когато вече го тресе;
Стеримаp за промивка на носа;
Инфлуназал спрей сутрин и вечер (само че по невнимание в неделя бебето го отвори и изля);
Изопринозин три пъти х 2,5 мл (останал от предишното боледуване).
В неделя от стичащите се сополи започна и кашлица. В понеделник към горните лекарства личната му педиатърка предписа:
Коларгол (черните капки) три пъти на ден;
Виброцил капки три пъти на ден;
Суметролим на 12 часа по 4,5 мл;
Стодал сироп три пъти по 3 мл;
Фенистил капки 3 х 9 капки;
Калциев глюконат по 5 мл.
Освен изброените да не спираме да даваме ампули витамин С и Биозин сутрин на гладно, които ги давахме профилактично още преди да се разболее. Ако вдига температура, отново редуваме Панадол и Нурофен.

Само на мен ли тези лекарства ми се виждат твърде много? Днес е вече сряда, единственото подобрение е, че температура не вдига и сополите са леко сгъстени, но в никакъв случай не са намалели. Получават мусе храчки, които не умее да отхрачи и се дави. Вчера и днес имаше по едно повръщане, докато се опитвам да давам поредното лекарство, защото не можеше да диша.
Опитвам се да събирам с помпата, но той плаче и се появяват нови секрети. Естествено, храненето е много трудно също, няма апетит и често се дави. Опитвам да правим инхалации с лайка, но не виждам да го облекчава особено.

Моля ви, споделете какво мислите за лечението с всички тези лекарства. Когато вашите мъници са със сополи, как ги лекувате? Да сменям ли педиатърката, че и без друго съм й насъбрала?

# 1
 • Terra incognita
 • Мнения: 2 678
Леле, цяла аптека. И на мен ми се виждат много. Но не мога да се изкажа адекватно, тъй като синът ми започна да боледува след 1г.

# 2
 • София
 • Мнения: 180
Много е според мен. Сменяй я. Синът ми е на 6 години и никога не е пил сироп и не съм му слагала капки в носа. Е той боледува много рядко, но за толкова малко бебе това е прекалено.

# 3
 • Мнения: 305
Половината от лекарствата са ала-бала и може да се мине и без тях, защо ги изписват не знам. И нашата е същата, но аз обикновено си ги спестявам. Коларгола и виброцила на гъсти секрети не действат. Калциев глюконат е хранителна добавка - противоалергична, фенистил също е противоалергично. Стодал също е хомеопатичен и при сериозна кашлица и секрети + темп. не действа според мен.
Подчертавам това е по мое мнение и опит.

# 4
 • Русе, България
 • Мнения: 1 300
Благодаря ви за мненията. Значи не само на мен ми се струват много. А то не е голямо дете, да му обясниш какво му даваш и да го изпие, ами бебе, след всяко лекарство чакам да мине време, гоня го да му чистя носа, успокоявам го...
Иначе, докато ги пише на рецептата, докторката обяснява кое какво е и какво действие ще има. Покрай баткото, който е сравнително болнав, съм станала кажи-речи помощник-фармацевт. Но след толкова препарати и сиропи очаквах едва ли не да хвръкне на втория ден излекуван, а състоянието на бебето е далеч от това.

Чудя се как да облекча тази хрема. Заръчах на мъжа ми да търси инхалатор, имате ли опит с някакъв?

# 5
 • Мнения: 198
Тази лекарка не знае какво лекува, вирус или бактериална инфекция и взела та изписала цялата Менделеева таблица, да си върже гащите, все нещо ще помогне. Как хем Биозин, хем изпопринозин? Нали са за едно и също нещо, както и виброцил и коларгол? Със силно течащ нос според мен коларгола ще помогне.  Промивай му нослето по-често с физиологичен разтвор. Ако Т се задържи над 3 дни и все е висока, без тенденция да намалява, бих го завела отново да го чуят и видят гърлото. Моят инхалатор е на Пик, шумен е, нямам база за сравнение, но ни е спасявал милион пъти, като беше бебе, хремата много бързо лекувахме с инхалатора. Веднъж въпреки че личната беше изписала АБ, минахме без (втори преглед при друг лекар, който изписа само инхалации с физ.р-р). Но зависи от много неща и ако не й вярваш по-добре го заведи на второ мнение относно това дали да пие  суметролима (не бих го спряла без мнение на друг лекар). Не го харесвам това лекарство, в случаите когато са го пили, нищо не е правил.

# 6
 • Русе, България
 • Мнения: 1 300
tiina, благодаря за мнението! Според ЛЛ инфекцията е вирусна, затова няма включен антибиотик (нищо, че суметролима са две вещества с антимикробно действие, както пише в листовката). Мен ме обърква даването на  Биозин и Изопринозин от една страна (подсилват имунната система) и Фенистил от друга (потиска имунния отговор, за да не получи алергична реакция).
Да не отварям дума и за безбройните нежелани реакции, които са описани в листовките на лекарствата. Ако, не дай си, получи нещо, няма да зная от кое е.

# 7
 • Мнения: 198
Много лекарства са, спор няма. Фенистил защо е изписала, може би заради хремата? Не знам, бих потърсила второ мнение. Но инхалаторът може да ти е само в плюс, няма как да навредиш и е много полезна машинка.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 102
Лекарката, изписала всичко това, не е на себе си. Потърсете второ мнение.
Изопринозин е силен имуномодулатор, не се изписва за проста настинка или по-безобиден вирус.

# 9
 • Мнения: 348
Определено не бих се доверила на лекар който изписва подобни медикаменти на бебе на 10 месеца,бих потърсила второ мение в частен кабинет,бих пуснала микробиология на носен и гърлен секрет,сополите имат ли някакъв цвят?

# 10
 • Русе, България
 • Мнения: 1 300
Сополите бяха съвсем бистри в началото, сега са оцветени от коларгола, но мисля, че онзи характерен зелен цвят при бактериална инфекция го няма (засега).
Микробиологията няма ли да е повлияна заради лекарствата? Мисля, че в лабораториите искат поне 24 часа нищо да не е слагано.
За второ мнение и аз вече се замислям, но не искам нови или други лекарства, а някакъв подход или и аз не знам какво, просто за да намалеят сополите. Тази вечер пак повърна, докато се хранеше, защото не можеше да диша. Видимо е отслабнал, само на кърма не се получават нещата. Преди имаше четири хранения с твърда храна, вчера бяха две и половина, а днес едно изядено и две повърнати.

# 11
 • Мнения: 3 842
Пижамка, води при Лечев или при Силвия Георгиева. И двамата работят с направление и на платен прием. Водила съм и при двамата, предпочитам Лечев. Ще пусне антибиограма. Моите бяха от три дена на Зинат, но антибиограмите показа стрептококи. Това миналата седмица. От петък са на Цефтриаксон и го продължаваме да неделя, защото вчера рентгенът показа бронхит. А започна преди две седмици като вирус - хрема и кашлица. Дори не са вдигали Т, освен малкия еднократно.

# 12
 • Русе, България
 • Мнения: 1 300
Благодаря, Мама Ру, аз мислех за Радкова или Новакова. Някакви впечатления от тях? Надявам се да не се стигне до усложнение при нас. Притеснявам се, защото в началото на април пътуваме семейно и трябва да сме съвсем здрави всички до тогава.
Бързо оздравяване на твоите дечица!

# 13
 • Мнения: 198
Трябва да се види гърлото, да не е някоя ангина. Ако нослето му е запушено, може да пробваш с помпичка, която се слага в прахосмукачка, много е ефективна.  И промивай често с физиологичен разтвор.

# 14
 • Русе, България
 • Мнения: 1 300
Точно с такава помпичка действам, но му е много непреятно, ако не плаче, то не спира да се дърпа, и след малко пак е задръстен.
Трябва по-често с морската вода, обаче измежду другите неща, забравям...
Благодаря на всички, които се включиха. Ще посетим друг лекар утре и ще споделя какво се случва.

Общи условия

Активация на акаунт