Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 3 816
Новакова доколкото знам приема само частно и е доста натоварена, иначе педиатрите от детско са най-добри. Радкова не я помня. Силвия Георгиева е УНГ. Доста обстойно преглежда, дори преслушва. Но доста се чака, ако нямаш час. Ако й намеря телефона ще го пратя на ЛС. Приема в червената сграда преди болницата (ДКЦ), в дъното на 2 етаж, където е лаборатория Здраве. Лечев е шефът на УНГ, работи без часове след 13,30ч и се чака. Към 14,30-15ч по няма хора. Той е по-щадящ откъм лекарства. Според мен сте за специалист. Ако държиш на педиатър - на късмет в медицинския център срещу спирката на Механотехникума. Там дежурства дават педиатри от детско отделение и работят с направление. Почти не се чака, т.е рядко има струпване от 2-3 най-много.

# 16
 • София
 • Мнения: 18 955
Много са и две по две са подобни. Аз бих намалила списъка наполовина.

# 17
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 692
моето дете не е боледувало на подобна възраст, първото боледуване беше на 14-15месеца.
уточнявам, защото твоето дете е по-малко.

за подобни неща не давам нищо.
абсолютно нищо. сополи също никога не съм издърпвала.
моето дете никога не е пило лекарства, освен вит.Д, че е зимно бебе.
ако не му даваш, дай му, подпомага имунната система.

обикновено къпя с малко по-топла вода, при толкова малко бебе не могат да се ползват и етерични масла, затова и не ги пиша. Peace
ако има висока Т, то температурата на водата е колкото и на тялото и оставям бавно да се охлажда. така свалям температурата, лекарства не давам.
ако няма висока Т, правиш пара и малко по-топла вода, за да се напари бебето.

ако носът е запушен и бебето не може да спи, тогава режа глава лук на 2 или 4 и я слагам така, че да се пада под главата: да кажем на пода до леглото на бебето, там където е главата.
оставям цяла нощ. смърди ужасно, но отпушва ефикасно носа без странични ефекти и спи спокойно. прилагам го и при мен. Peace

# 18
 • Мнения: 3 077
малкия ми син, на 10 м. и половина,
Ето хронологията на боледуването и на лекарствата:
На 8 март вечерта преди лягане бебето вдигна температура, а на другия ден вече беше и с обилно течащ нос. Започнахме с наличните у дома:
Панадол и Нурофен при вдигане над 38 градуса, когато вече го тресе;
Стеримаp за промивка на носа;
Инфлуназал спрей сутрин и вечер (само че по невнимание в неделя бебето го отвори и изля);
Изопринозин три пъти х 2,5 мл (останал от предишното боледуване).
В неделя от стичащите се сополи започна и кашлица. В понеделник към горните лекарства личната му педиатърка предписа:
Коларгол (черните капки) три пъти на ден;
Виброцил капки три пъти на ден;
Суметролим на 12 часа по 4,5 мл;
Стодал сироп три пъти по 3 мл;
Фенистил капки 3 х 9 капки;
Калциев глюконат по 5 мл.
Освен изброените да не спираме да даваме ампули витамин С и Биозин сутрин на гладно, които ги давахме профилактично още преди да се разболее. Ако вдига температура, отново редуваме Панадол и Нурофен.

Днес е вече сряда, единственото подобрение е, че температура не вдига и сополите са леко сгъстени, но в никакъв случай не са намалели. Получават мусе храчки, които не умее да отхрачи и се дави. Вчера и днес имаше по едно повръщане, докато се опитвам да давам поредното лекарство, защото не можеше да диша.

Моля ви, споделете какво мислите за лечението с всички тези лекарства. Когато вашите мъници са със сополи, как ги лекувате? Да сменям ли педиатърката, че и без друго съм й насъбрала?

Какво мисля? Grinning

Панадол - да.
Нурофен - допустимо.
Стеримар - да.
Инфлуназал - не.
Изопринозин - не.
Коларгол - не.
Виброцил - недопустимо.
Суметролим - доказана бактериална инфекция?
Стодал - не.
Фенистил - не.
Калциев глюконат - не.
Витамин Ц - да.
Биозин - не.

Не си споменала гърди и гърло как са, но по логика от предписаните лекарства: гърди - чисти, гърло - леко зачервено. Вирусна инфекция на горните дихателни пътища.

Лечението на бебе трябва да бъде симптоматично. Т.е., температуропонижаващо при температура, промиване на нослето с физиологичен/изотоничен разтвор/морска вода при наличие на обилни секрети и витамин Ц в препоръчителна за теглото доза, като имуностимулант. Всичко от Стеримара надолу - излишно.
Кашлицата е от самия секрет, който се стича назад. Сгъстяването на секрета е от Коларгола. Повръщането е спорадично, вследствие на неразположението и няма нужда от калциев глюконат. Фенистила при ринит слабо действа, искала е да предпише и антихистаминно, но няма какво друго да предпише за възрастта, но вие и ринит нямате - имате нормално отделящ се секрет и хрема. От него, обаче, детето ще стане по-сънливо и безапетитно. Като излекувате сополите и кашлицата ще изчезне.

Първо боледуване на детето ли е? Че е за сменяне - за сменяне е педито. Grinning Но, ако е първо боледуване и е предписала вече целия възможен списък, без антибиотик, изчакай да видиш следващия път какво ще предпише. Пробвай я какво й е отношението към антибиотиците. Не бързай да я сменяш. Simple Smile

Пп. Лукът може да свърши работа - пробвай го, както и инхалацията с пара от къпане, въпреки, пе къпането е нож с две остриета, във вашия случай. Идеята е, че тия сополи трябва да изтичат, а не да се гълтат или сгъстяват. Бебето няма как да ги отхрачи, за това трябва да промиваш течащия нос. Има по-малки спрейчета от Стеримара, например Низита. Стеримара доста стряскащо пръска и накрайника е малко неудобен за ноздра на бебе. Течащия нос не е нещо лошо, ами напротив. А, за зеленикавия секрет - не винаги е симптом на бактериална инфекция. При пролиферация на стафилокок ауреус секретът също е зелен, но той не е патогенен, т.е., за лечение с антибиотик. Пусни си една посявка на носен (ако гърлото не е зачервено) секрет, за твое успокоение. В период на лапане на предмети сте - мий му често играчките и ръчички бърши с противобактериални кърпички. Колкото по-добра хигиена, толкова по-малка вероятност от вторична бактериална инфекция. От давна се каня да пиша на производителите на лукчета, да започнат да произвеждат и близалки. WinkПоследна редакция: чт, 14 мар 2019, 13:22 от amy_nka

# 19
 • Русе, България
 • Мнения: 1 297
Не знам какво да кажа! No Mouth
Днес бяхме при специалист уши, нос и гърло. За протокола, имаше доста деца пред кабинета, предимно яслена възраст. Прегледа ушите, ноздрите, гърлото и дълго слуша гърдите и гърба. Каза, че не се чуват хрипове, само отделни похърквания от храчките. Гърлото е набъбнало.
Споделих кои са предписаните лекарства, всъщност дадох една собственоръчно написана бележка с горния списък. Само й хвърли поглед и ми я върна. Каза, че детето не е за антибиотик, щом е спряло да вдига температура. Аз настоях, че лекарствата са много, трудно ми е да ги давам и не е имало особено подобрение от вторник насам.
В крайна сметка написа рецепта и списъкът с лекарства изглежда вече така:
Биозин 1 х 2,5 мл;
Витамин С 1 х 2 мл;
Флавамед 3 х 2 мл - 7 дни;
Вентолин 2 х 1,5 мл - 7 дни;
Прозрачни капки (приготвени по рецепта в точно определена аптека) 3 х 3-4 капки - до края на опаковката;
Суметролим 2 х 7 мл (каза, че дозата е била много малка) - още 5 дни;
Фенистил 2 х 9 капки (тук пък дозата е била по-голяма).
Тази вечер да дадем последно Изопринозин. Коларгола не сме го поставяли правилно (трябвало да се капе хубаво навътре, може би наистина не сме успявали и затова излекуването се е забавило); за да не се мъчим с него и Виброцила, изписа тези други капки.

...
И двата сиропа - Флавамед и Вентолин - са за деца над 2 години. Дозите са явно съобразени с неговите килограми, защото са по-малки от най-малката, описана в листовката. И все пак той е на 10 навършени месеца, не на 1 или 2 години.

За жалост не му и първо боледуване. Още през август, преди да навърши 4 месеца, батко му донесе от морето един сочен сополив вирус. Тогава лечението беше Коларгол, Вит С и Биозин с лактоферин. Покрай зъбчетата имаше пак сополки, но минаваха с прочистване. Най-тежко боледува в края на януари, когато беше грипната епидемия. Тогава всички у дома  се разболяхме; на бебчо опитахме да даваме Тамифлу за деца, но го повръщаше. Тогава ЛЛ изписа Изопринозина, от който сега има останало, пак Коларгол и вече не помня какво. След няколко дни обаче започна отново да вдига температура и гърлото му вече беше силно зачервено и изписа Панцеф. Това беше в периода 26 януари - първата седмица на февруари.

Мъжът ми много се притеснява, когато някое от децата вдигне температура. В конкретния случай сега малкият е бил с повишена от петък вечерта до понеделник вечерта включително. Свалянето с вода във ваничката го правихме, но когато по малките часове на нощта се окажеше с над 39, давахме и лекарство. Отделно разсъбличане, хладни кърпи и т.н.
Упражнението с лука няма как да го направя, защото спим съвместно с бебето на спалнята и леглото не го позволява. Слагала съм обаче памуче с камфор, но не видях особен ефект.

Извинявайте за дългия пост.

# 20
 • Мнения: 3 077
Пижамка, ти колкото искаш да съкратиш списъка, те толкова ти го увеличават, бе душа... Grinning

Вариант да отидеш при втори УНГ сигурно има, но има ли смисъл - може би няма. Simple Smile

Аз какво правя в такива случаи:
1. Прочитам листовките на всички лекарства и си изяснявам кое има връзка със симптомите и кое не, кое има логика да се пробва и кое - не.
2. От дописаните към предишния списък, бих сложила удивителен знак до Вентолин - за какво изобщо, като гърдите на детето са чисти, без хрипове;
Флавамед - за втечняване на секрета, за отхрачване - ама за какво, като при вас секрета не е някакви гъсти залепващи по гърлото храчки, които детето да не може да изплюе и при положение, че той дори не може да плюе. Отхрачващите предизвикват кашлица. После ще се чудиш от къде дойде тая дълбока кашлица. Ефект от коларгола е имало - сополите са се сгъстили - какво ти разправя УНГ?;
Прозрачни капки - какво, за Бога, е това и къде му е листовката? Simple Smile

3. Сега, освен сополите имате и трети симптом - гърло. За това бих се съгласила с антихистаминното и суметролима. При раздразнено гърло, най-важно е то да се хидратира. Фенистила допълнително изсушава лигавиците, за това детето трябва минимално да натоварва гърлото с плач и максимално да го хидратира с прием на течности и смучене на плодове или близалки. Има едни близалки по аптеките за гърло и за кашлица, ама и те са за деца от 2+. За под годинката, единствено можеш да се пробваш да избягваш да му даваш пюрета от цитрусови или други по-киселеещи плодове, кис. мляко (ако си въвела) и по-захарни изделия.
4. Бих продължила с промивки на носа и витамин Ц + пазене на гърлото. Колкото по-малко реве, по-добре.

Всяка вирусна инфекция отминава за седмица, за това главното ви притеснение в момента би трябвало да бъде гърлото. Лекувайте симптоматично, а не профилактично.

# 21
 • Terra incognita
 • Мнения: 2 635
Боже, боже. Ако дам тоя списък на някой педиатър тук, направо ще се шокира. Не е нормално, просто.
Единствените неща, които са ми изписвали тук са назални промивки, инхалации с морска вода.
Само при доказана инфекция на ддп, съпроводени с упорита кашлица са ни предписвали инхалации с кортикостероиди и антибиотик, който с рецепта струва 0.21 цента.

# 22
 • Русе, България
 • Мнения: 1 297
За цената на лекарствата да не отварям дума. Днешната рецепта струва малко под 20 лв., понеделник дадох около 25 (не можах да взема всичко от една аптека и затова не помня с точност). Някои от нещата си ги имахме от преди това де. Но това за мен няма значение, просто се радвам, че цената не стои като въпрос (защото не ми се мисли на едно семейство с ограничени финанси как би се справило).

За Суметролима сега дружно четохме в листовката каква е дозата на кг телесно тегло. Мъжа ми сметна, че за 9 кг бебе дозата е 5 мл на прием, т.е. по-близо до първоначалната (4,5), отколкото до коригираната (7).
Вентолинът и на мен ми се струва напълно излишен. Аз лично получавам сърцебиене и тремор от него (веднъж ми се е налагало да го пия). Храчките - да кажем, че са гъстички наистина, той доста шумно кашля. Но не може да отхрачи и изплюе. Изобщо...
А смисъл при трети лекар да ходим едва ли има - най-много още една рецепта с трети вид лекарства.

Прозрачните капки, какво да кажа? Този УНГ има уговорка с конкретната аптека, която си забърква свои лекарства. Имат сигурно нещо като каталог, защото на рецептата пише: "Носни капки 20.1", и от аптеката знаят точто какво да приготвят. Смеси ги на момента, затвори шишенцето и ми написа дозата. Не е единственият лекар в града по този начин.

# 23
 • Мнения: 3 816
Пижамка, Лечев изписва доста често правени капки по рецепта. Но са по-добри от готовите фабрично. С.  Георгиева също изписва капки по рецепта. Доколкото знам, само Николови и още една аптека имат право да приготвят капки и разни прахчета.
С. Георгиева се е насочила към работа с деца. Харесва ми това, че преслушва. Следващата есен, септември-октомври, започни да даваш Тонзилик и на двамата. Даваш до април вместо други имуностимулатори. В аптеки Астра е на 23,05лв, в Сейба на 27лв.  Едно шише за около месец на дете. Той ми спаси каката от АБ, който при нея беше почти 100% на инжекции. Тази зима го замених с друго и съжалявам много.

# 24
 • Мнения: 198
Струва ми се, че и тази не е много читава. Нищо му няма на детето, ама изпийте си суметролима, като сте го почнали. Ей ви и един вентолин?!?, гърдите са му чисти. Това е много сериозно лекарство, изписва се като бронходилататор, нали са му чисти гърдите, няма свирене, няма хрипове, за какво му е? И то изписано от УНГ, не от пулмолог.
По мое мнение и на УНГ, а не съм ходила на малко унг, коларгола са много хубави капки, те спомагат и на гърлото да оздравее, всъщност затова са ми ги изписвали, единствения им недостатък е , че много цапат. За да изплюе хубаво, му промивай носа с физиологичен р-р.
Взехте ли си инхалатор, ако да, започни с инхалации с физ.р-р, много хубаво ще му подействат на кашлицата.

# 25
 • Мнения: 3 816
Имам две деца, на които е било изключение някой да чуе нещо. И двамата са ми карали пневмония без кашлица. Диагнозата е поставяна след снимка и кръвни изследвания. В момента този вирус прави много бързо усложнения. И при мен като дете, и при щерката сега - червено гърло е означавало за дни да слезе надолу и да стане я бронхит, я пневмония. При някои деца, за съжаление почне ли хрема от там тръгна по веригата - гърло-гърди.

# 26
 • Мнения: 198
И вентолина как точно ще помогне? Когато децата ти са карали пневмония без кашлица, са имали температура, нали?  При това детенце Т вече е спряла, съществен индикатор за подобряване. Моето дете направи пневмония точно докато пиеше суметролим. А с другото сме правили много пъти инхалации с вентолин (сиропа не е за предпочитане), но изписван именно от пулмолог, дори личната не си позволява да го изписва. Затова са лекарите, да изписват лечение, майката е тази, която решава кой да послуша и на кой да се довери.

# 27
 • Мнения: 3 816
Хм. Каката ми направи пневмония без кашлица, хрипове не чуваха, въпреки, че е кожа и кости, а температура вдигна рязко. За часове. Стигна 40° вече в детско, смъкна я и повече не вдигна. Малкият докато лекувахме отит разви пневмония без кашлица и без температура и въпреки, че по същото време изпи 3 АБ. Беше на 9-10 месеца. Единственият признак, че нещо не е наред беше, че след излекуване на Атина се извиваше на дъга и пищеше. Вентолин сироп са ми изписвали, педиатри. В нашия град педиатрите пишат дълги рецепти. Май ще излязат верни слуховете, че получават проценти за изписани лекарства. Давала съм го 1-2 пъти. Избягвам вече да водя при друг освен при личната, а тя изписва едно нещо, плюс сироп за кашлицата, който рядко давам и при шефа на отделението УНГ, но и при него ходим рядко, основно при упорита задна хрема или ако се оплачат, че ги боли ухо.

# 28
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 692

Упражнението с лука няма как да го направя, защото спим съвместно с бебето на спалнята и леглото не го позволява. Слагала съм обаче памуче с камфор, но не видях особен ефект.

ами ще дишате дружно лука  Mr. Green
мъжът ми също откача от тази миризма, но той спи като пън и не чуваше бебето като реве, а все аз бях недоспала. с лука бебето спеше, ерго и аз, та не съм го питала дали иска или не. като не иска - да ходи в друга стая да спи.  Mr. Green

камфорът е опасен за толкова малко бебе, може да предизвика елергично сиване на бронхите. затова и не се ползват добавките за вана, защото обикновено са с камфор.  Peace
въобще всички етерични масла са проблемни под 2г., после внимателно се пробва да няма алергична реакция.

сопол при зъбоникнене не е болест и не изисква лечение. Peace

Боже, боже. Ако дам тоя списък на някой педиатър тук, направо ще се шокира. Не е нормално, просто.
е поне фарма индустрията се радва.... Whistling

# 29
 • Варна
 • Мнения: 14 431
Мен тоя флавамед ме притесни. Малките деца не умеят да отхрачват, неслучайно тези сиропи си имат минимална възраст на листовките. Не бих го дала. Вентолин... вече са коментирали преди мен. Изобщо пълна каша, всеки предписва по една торба лекарства, сякаш са на договор към някоя аптека.

Общи условия

Активация на акаунт