Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 58

• 39 391
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте ! Аз пак имам питане относно съобщаването на бременност на работодател . Днес бях на вторичен преглед - 100% потвърдена бременност вече. Oбаче при първия преглед преди 3 седмици се оказа , че съм подранила и плодния сак едвам се виждаше. Тоест от тогава пише "бременност още НЕпотвърдена" в амбулаторния лист. Лекаря каза, че няма как да го промени и ще може да напише потвърдена бременност чак като отида с ново направление за преглед, т.е. най рано другата седмица. Един вид сегашния амбулаторен лист не ми върши практически работа за пред работодателя. Иначе ми даде снимка от ехографа и каза, че мога и нея да представя . Имам и резултати от ЧХГ..
Трябва да подчертая, че компанията ми е сериозна и не би трябвало да се шокират от моята бременност, нада ли съм единствена, ама знае ли човек ....
Вие какво бихте казали - да чакам за ново направление и амбулаторен лист или да им кажа просто и да покажа снимката? Дойде ми на ум, че ако отида платен преглед ще може да ми напише амб. лист  утре даже, нали така?
Бързам да свърша тази работа тези дни, защото имам няколко седмици с бая късни смени, а ми казаха днес, че не бива да работя до късно вечер.
Благодаря ви Flowers Four Leaf Clover

# 271
Трябвало е просто да си поискаш обикновена медицинска бележка, в която пише, че си бременна и очаквана дата на термин. Аз такава представях, не амбулаторен лист. Но щом ти е било едва втория преглед, значи имаш много време да уведомиш. Аз казах чак в четвъртия месец.
Сега прочетох, че имаш късни смени... В такъв случай може да поискаш такава медицинска бележка.

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 17:16 от maiathebee

# 272
Трябвало е просто да си поискаш обикновена медицинска бележка, в която пише, че си бременна и очаквана дата на термин. Аз такава представях, не амбулаторен лист. Но щом ти е било едва втория преглед, значи имаш много време да уведомиш. Аз казах чак в четвъртия месец.
Сега прочетох, че имаш късни смени... В такъв случай може да поискаш такава медицинска бележка.

И аз така си мислех, че не е толкова сложно да се напише такава бележка, ама като каза не, трябва амбулаторен лист и как да споря... Ще отида пак с направление другата седмица.

Иначе се чудя понякога за тези късни смени дали не е преувеличено . Ако се работи до няколко часа след 10  и се чувстваш добре (поне засега аз нямам много сериозни физически оплаквания) не може ли да се изкара така до 3-4 м .. Пак ли е опасно?

# 273
Момичета, някой наясно ли е каква е разликата между ФМ и БХС?

# 274
  • София
Всичко зависи от това как се чувстваш. Ако имаш дискомфорт и ти тежат смените спираш работа. Ако се чувстваш добре си работиш. Нали не се налага да вдигаш тежко или пък да имаш някакъв стрес от това?

# 275
Усещането за тежест и стрес по време на работа си го познава всеки и е съвсем индивидуално. Моята работа например е н бюро, но е много стресова и натоварваща. Отстрани не изглежда така, но ние, които работим, знаем как е. Като знам пък аз как не мога да спя, как вечер от един седем сутринта имам 10 ставания до тоалетна, а от четири до пет и половина сутринта се въртя и не спя, и съм едва в третия месец, и как има дни в които в 9 часа вечерта очите ми са залепени, доста се дрсзня като някой отстрани ми каже че нищо ми няма и че съм едва в началото на бременността. Ами според мен хормоналните промени са най силни в началото и се понасят различно от всеки. Така че който има нужда смятам има пълната свобода да бъде вкъщи, да почива и разполага с времето си.

# 276
  • София
Подкрепям brummm. Аз също имах предвид, че е важно как се чувстваш и усещаш ти самата. Правило няма. Ти носиш отговорност за себе си и бебето в теб и трябва да вземеш най-доброто решение за вас.

# 277
Аз също подкрепям brummm. Честно казано работя от вкъщи даже, дистанционно, на компютър и никога не ми е тежала работата. Но в момента на 3тия месец, след като казах на работодателите за бременността се започна едно заяждане с мен, едва ли не че не си върша работата, защото съм бременна и си правя оглушки. Не съм такъв човек и ми стана обидно, а и те не спряха със заяждането, и накрая ги сиктирдосах и сега си почивам в нас 😀

# 278
Момичета, някой наясно ли е каква е разликата между ФМ и БХС?
БХС е изследване, което дава информация за вероятност от генетични заболявания като Даун, Едуардс-Патау и още няколко, докато ФМ дава информация за реалното състояние на плода - мозък, бъбреци, сърце, крайници...
С първата бременност, аз работих до 45 дневния болничен, не ми тежеше, не ми пречеше минавах по 10-12хил крачки. Натежа ми последните 2 седмици от бременността. Втория път работих 6м и се наложи да изляза болничен, близначките се родиха в 8м и тази бременност не беше тежка до към 7м, после изведнъж не можех да дишам и ме мъчеха киселини, все несгоди присъщи за бременна жена. Информирах работодателя устно, той е читав и можех да разчитам на него.  Ако се съмнявате, че може да ви направи проблем, дайте му бележка. А АГ-то ви лъже или не знае как да си работи със системата, поправя ли ся ми амбулаторни листове 4 пъти, заряди неточности.

# 279
Lovingsun, на теб за какво ти е тази бележка точно или този амбулаторен лист, за да ти променят смените ли? Не виждам този лекар защо да не може да ти коригира амбулаторния лист. Но ако не ще, винаги можеш да отидеш както каза на частен преглед и да помолиш да ти издадат лист и дори бележка.
Относно работата, всичко зависи как се чувстваш. Ако си ок, нямаш неразположения и искаш да работиш, можеш да го правиш и до края на бременността. Ако имаш оплаквания някакви или индикации, поради които не е добре  да правиш някакви неща, е по-добре да си почиваш. Ти трябва да си решиш.
Brummm, сългасна съм. Отстрани винаги е лесно да се говори.

# 280
Здравейте, нова съм тук и имам следния въпрос- Цикъла ми закъсня с 4 дена днес на 5тия ден ми дойде обаче за първи път е само розово течение възможно ли е да съм бременна

# 281
  • София
Здравейте, нова съм тук и имам следния въпрос- Цикъла ми закъсня с 4 дена днес на 5тия ден ми дойде обаче за първи път е само розово течение възможно ли е да съм бременна
Ей сега вадим кристалната топка....

Можеш да споделиш колко ти е дълъг цикъла? Кога ти е дошло за последно? Имала ли си необезопасени контакти? Кога? И всякакви такива неща. Освен това, можеш просто да си направиш тест вместо да задаваш нелепи въпроси.

# 282
Здравейте момичета,

моля споделете как се справяте със запушения нос по време на бременност?

Аз съм в ранна бременност - влизам в 9та седмица, но откакто заченах, носът ми е постоянно запушен и по-лошото лигавицата е адски суха, съответно постоянно ми се пукат капиляри...

За капак ме мъчат алергии и ринит, та сега положението е мнооого неприятно...

В момента мажа ноздрите съвсем мъничко с вазелин от невен, колкото да омекоти. Една известна бг фитнес инструкторка даже напъхваше масло (не етерично, важно е!) от невен и още нещо си навътре в ноздрите, по време на нейната бременност, и твърдеше, че й се отразява доста добре.

Аз освен Стеримар спрей, нищо друго не смея да пръскам.

Какви са вашите впечатления, имате ли подобни проблеми и как ги преборвате? Simple Smile

# 283
Здравейте момичета,

моля споделете как се справяте със запушения нос по време на бременност?

Аз съм в ранна бременност - влизам в 9та седмица, но откакто заченах, носът ми е постоянно запушен и по-лошото лигавицата е адски суха, съответно постоянно ми се пукат капиляри...

За капак ме мъчат алергии и ринит, та сега положението е мнооого неприятно...

В момента мажа ноздрите съвсем мъничко с вазелин от невен, колкото да омекоти. Една известна бг фитнес инструкторка даже напъхваше масло (не етерично, важно е!) от невен и още нещо си навътре в ноздрите, по време на нейната бременност, и твърдеше, че й се отразява доста добре.

Аз освен Стеримар спрей, нищо друго не смея да пръскам.

Какви са вашите впечатления, имате ли подобни проблеми и как ги преборвате? Simple Smile

Аз не се справям никак... от 2 седмици се чудя само аз ли съм така, но явно не.
Мисля на следващата консултация да споделя проблема с АГ-то. Към капките за нос съм изключително резервирана и не ползвам, така че вероятно ще си търпя (ако е възможно).

# 284
Аз не се справям никак... от 2 седмици се чудя само аз ли съм така, но явно не.
Мисля на следващата консултация да споделя проблема с АГ-то. Към капките за нос съм изключително резервирана и не ползвам, така че вероятно ще си търпя (ако е възможно).

speedka, и аз така, не смея нищо да слагам. Стеримар е само разтвор на морска вода и затова ползвам като промивка през няколко дни, но няма особен ефект...

Иначе аз питах АГ-то на последния преглед и той каза, да не слагам нищо... o_O

Но съм твърдо решена пак да питам следващия път Grinning

Ако ти получиш съвет от твоето АГ, моля те сподели. Благодаря Simple Smile

Последна редакция: вт, 02 апр 2019, 12:21 от Estel...

Общи условия

Активация на акаунт