Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 58

• 39 251
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
Изследвай си прогестерона, ако е нисък, което е напълно възможно ще трябва да го пиеш. И не мисля, че е правилно да слушаш разни приятелки, за това са лекарите, ако се съмняваш в твоя го сменяш, недей да разчиташ на мнения и препоръки на приятелки, които нищо не разбират от акушерство и гинекология...
Допълвам, че приемах утрогестан, което също е прогестерон от началото до края на 8ми месец, но моя случай е друг, обикновено се изписва до към 3ти месец.
Благодаря за информацията. Просто тази моя гинеколожка ми го предписа просто така без никакви изследвания ,а не би трябвало да е така.

# 571
не се притеснявай, направи и друга консултация, защото не всяка бременност налага приемането на прогестерон.

# 572
За мен ако няма показания да се пие дуфастон, е излишно да се изписва. Аз съм пила, но аз имах прокървявания и зацапвания. И въпреки всичко не успяхме да се сработим. Като цяло имах странични реакции и ми беше много зле от него. Пробвах, пих два три дни, спрях го, после пак една седмица, но не успях да го понеса. Голям тормоз беше с него. Мен буквално всички ме натискаха да го пия и много ме плашеха с разни неща. И ми беше ми  доста притеснено, че само ме караха да го пия, пък аз не го понасях. Докторът ми каза, че ако се пие в по-големи дози, тогава не е добре да се спре изведнъж. Но ти си пила две хапчета само, както ти казаха по-нагоре, може да пиеш още два три пъти по половин и да го спреш, за да ти е по-спокойно.  А колкото до лекарката, най-добре да идеш на второ мнение, след като тзи не ти допада. Но това, което съм забелязала е, че доста лекари го изписват, независимо дали има индикации или не, както и  други лекарства. Ти най-добре можеш да почувстваш дали имаш нужда или не.

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 23:13 от shakri

# 573
На мен първият път ми го изписаха, защото прокървих. Вторият път ми го изписаха и след това ми зацапа леко. И в двата случая не са ми изследвали прогестерон. Така или иначе до третия месец бременността е рискова и тук в Бг за разлика от другаде, бременните се пазят, борят се за задържане на плода им, ако се налага влизат за задържане в болница. Сега осъзнавам, че всъщност това е по добрата гледна точка, защото другия вариант е да ви оставят без надзор до третия месец и ако тогава все още сте бременна, да започнат да ви следят бременността.
Между другото, редактирам се-утогестанът може да се поставя вагинално,с което не предизвиква никакви реакции. Аз лично предпопитаю да го пия.

# 574
Много бих искала да ви попитам нещо важно за мен и ще се радвам да получа отговор ,предварително се извинявам ако не е по темата.Започвам с това,че съм бременна в 5г.с преди година имах един медикаментозен аборт .Бях на преглед при гинеколожката ми и тя ми предписа Дуфастон и Нош-па .Нямам никакви оплаквания и болки в корема чувствам се добре.Вчера и днес пих Дуфастон и много хора ми препоръчаха да го спра тъй като има много по-добри заместители (като фолиева киселина,магнезий и т.н) и реално не е най-добре вариант да тъпча себе си и бебето с химия и хормони ,които така или иначе сами се повишават при бременност (сменям си лекарката тъй ,като мисля,че не е компетентена и има нейн метод който налага на всяка бременна) Въпроса ми е тъй,като съм го пила вчера и днес ,ако от утре спра да го пия има ли причина спирането на приема му да окаже влияние върху бебето,тъй като съм то пила 2 дни и не забравяме че я хормон? Извинявам се,ако въпроса ми е глупав но съм притеснена и искам да знам .

Аз пия дуфастон от 6г.с. и вече съм почти 6м. Идписаха ми го без ислидвания,имах зацапване и в последстие се оказа ниско предлежаща плацента,но все още не съм го спряла. Пия и други лекарства.
Консултираи се с някой друк лекър щом се съмняваш ,но не си спирай сама лечетието.

# 575
Задължително ще се консултирам с друг лекар вече имам запазен час ,на той е чак за другата седмица до тогава няма да го пия ,а ще приемам само фолиева киселина, просто аз нямам никакво зацапване чувствам се добре и не мисля да обърквам хормоните си .А за докторката при която ходих не мисля,че е нормално да ми предпише такива силни химии, а да е против фолиевата киселина .

# 576
Здравейте, днес цял ден съм с главоболие, взех парацетамол към 19ч и поотмина, но сега започна отново. Колко парацетамола могат да се изпият в рамките на 24 часа?

# 577
  • София
Задължително ще се консултирам с друг лекар вече имам запазен час ,на той е чак за другата седмица до тогава няма да го пия ,а ще приемам само фолиева киселина, просто аз нямам никакво зацапване чувствам се добре и не мисля да обърквам хормоните си .А за докторката при която ходих не мисля,че е нормално да ми предпише такива силни химии, а да е против фолиевата киселина .

Странно ми е да е против фолиевата клиселина... Относно дуфастона или утрогестана факт е че в репродуктивните клиники - визирам Щерев и Надежда ми изписваха дуфастон без никакви изследвания, със сегашната ми бременност освен дуфастон 2 пъти по 1 от 5 г.с, поради зацапване ми изписаха и утрогестан 2 по 1 от към 8 г.с, пих и двете до около 13 г.с и ги спрях по схема с постепенно намаляване.
Разбира се всеки си решава сам за себе си, но е добре да имаш някакво доверие на лекаря при когото ходиш. Аз лично за мен си прецених, че щом го изписват на 90% от бременните явно ползите са повече от вредите и реших да си слушам лекарката. По-късно прочетох много мнения по въпроса, както и че едва ли не дуфастона е забранен в повечето държави и едва ли не само в БГ продължават да го изписват.

# 578
Здравейте, днес цял ден съм с главоболие, взех парацетамол към 19ч и поотмина, но сега започна отново. Колко парацетамола могат да се изпият в рамките на 24 часа?
Най-много три. И пий повече течности.

# 579
  • Пловдив
Те пък приятелките страшно компетентни, щом мислят, че фолиевата киселина замества дуфастона. И как разбра, че лекарката ти е против фолиевата киселина? Тя ли ти го каза или ти помисли, че щом ти е предписала дуфастон значи е против нея?
Смени си лекаря, ако искаш, твое право, но не се води по акълите на всеки познат.

# 580
Момичета, не ви разбирам... Не искам да нападам никого, всеки голям човек си има глава на раменете да мисли и взема решения с нея, но като не си следвате изписаните лечения, защото 'не искате да си обърквате хормоните' и се 'чувствате добре', имайте едно на ум поне! Аз също се чувствах добре в началото на бременността си, но се оказа, че имам влошен кръвоток, риск от прееклампсия, дефицит на витамини... Да си бях отказала лечението ли? Ако нямате доверие на лекарите си, защо ходите при тях изначало?
Истината е, че тук ще получите отговори, които ще подкрепят решението ви и такива, които няма. Но тези, които не са плакали, не знаят...
Успех до края и всичко добро желая!

# 581
Катето, съмнявам се да има лекар, който да е против фолиевата киселина. Тя с нищо не може да навреди, докато ползите от нея са големи и в съвременния свят си е направо задължителна за прием от бременните, като дори е добре да се приема от преди забрменяването. Тя не се приема за задържане на бременността, а за правилното развитие на ембриона, най-общо казано. За Дуфастон и Утрогестан вече момичетата са ти обяснили-те съдържат прогестерон и целта им е да се задържи бременността. Тоест двете неща нямат абсолютно нищо общо и не се заместват едно от друго.

Според мен, още като са ти изписали Дуфастон-а, е трябвало да попиташ защо ти го изписват, а не да се чудиш след това дали трябва или не трябва да го пиеш. Иначе, и на мен ми е странно как така профилактично изписват препарати за задържане. На мен досега не са ми изписвали профилактично, но аз доста си подбирам лекарите и даже в началото на тази бременност смених няколко докато стигна до лекар, на когото имам доверие. Но смятам, че веднъж като си намериш твоя лекар, трябва да го слушаш и да не поставяш под съмнение казаното от него.

# 582
Катето, съмнявам се да има лекар, който да е против фолиевата киселина. Тя с нищо не може да навреди, докато ползите от нея са големи и в съвременния свят си е направо задължителна за прием от бременните, като дори е добре да се приема от преди забрменяването. Тя не се приема за задържане на бременността, а за правилното развитие на ембриона, най-общо казано. За Дуфастон и Утрогестан вече момичетата са ти обяснили-те съдържат прогестерон и целта им е да се задържи бременността. Тоест двете неща нямат абсолютно нищо общо и не се заместват едно от друго.

Според мен, още като са ти изписали Дуфастон-а, е трябвало да попиташ защо ти го изписват, а не да се чудиш след това дали трябва или не трябва да го пиеш. Иначе, и на мен ми е странно как така профилактично изписват препарати за задържане. На мен досега не са ми изписвали профилактично, но аз доста си подбирам лекарите и даже в началото на тази бременност смених няколко докато стигна до лекар, на когото имам доверие. Но смятам, че веднъж като си намериш твоя лекар, трябва да го слушаш и да не поставяш под съмнение казаното от него.
Да аз различавам какво е Дуфастон и какво е Фолиева киселина ,именно че различавам и съм запозната се зачудих когато отидох в аптеката с рецептата и ми даде Дуфастон ,лекарката не ми каза какво ми предписва само ми даде един хвърчащ лист .В форума писаха, защото исках да получа отговор от опита на бъдещи майки, които също са пили Дуфастон и поради какво причина им е бил предписан .Е аз до сега се начетох ,че една имала болки друга пък зацапване и т.н ,а аз в случая нямам нищо и ми стана любопитно.Явно това е една практика която си прилага на всяка пациентка тази лекарка .Защото преди години се сещам,че ходих при нейн колега с който работят в един кабинет .Имах закъснение около 10 дни и той ми предписа Дуфастон ,аз него изпих в същия ден каза ми от утре да го почна ,и на следващия ден без даже да съм отворила опаковката си ми дойде съвсем нормално .

# 583
Има ли някои който е раждал нормало при Д-р Христо Кунчев клиника Торакс. Моля за мнение.

# 584
Вчера и днес пих Дуфастон и много хора ми препоръчаха да го спра тъй като има много по-добри заместители (като фолиева киселина,магнезий и т.н)

Кате, това не е изказване на човек, който прави разлика между Дуфастон и фолиева киселина. Съвсем различни неща са и едното не е заместител на другото.

На мен ми изписаха Дуфастон и Утрогестан, защото прогестеронът от 117 на 21-ви ден от цикъла, при положителния тест след няколко дена беше паднал докъм 87. Нито болка съм имала, нито зацапване.

Общи условия

Активация на акаунт