Майчинството счетоводно-80

• 38 214
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
Болничен се издава за календарни дни.

# 136
Моля за съвет: Предала съм 2 болнични листа - за 1-ви до 7-ми и 8-ми до 6-ти април. И двата са видими в НОИ, но по някаква причина работодателят ми (заплатите се обработват от външна фирма) ми е превел заплата + осигуровки, все едно вторият болничен лист го няма. Казах им, че има грешка и в момента се опитват да я оправят, но може ли в тази ситуация потърпевш да съм аз - например да не ми преведат болничните от НОИ или да трябва да ходя да подавам декларации някъде?
Благодаря!

# 137
  • София-Младост
Да, първите три работни дни са от работодателя. Останалите работни от НОИ.

# 138
Здравейте!
Искам да излезна в болничен от началото на 4ти месец. Имам няколко въпроса, на които не открих отговор.
1. Ако излезна началото на юни болничен /термина ми е ноември/, от кога връщат 24 месеца назад, от юни или от началото на 45-дневния?
2. И в такъв случай как да си изчисля колко ще ми е майчинстово? 80% от брутния доход за тези 24 месеца назад ли?

# 139
Здравейте!
Искам да излезна в болничен от началото на 4ти месец. Имам няколко въпроса, на които не открих отговор.
1. Ако излезна началото на юни болничен /термина ми е ноември/, от кога връщат 24 месеца назад, от юни или от началото на 45-дневния?
2. И в такъв случай как да си изчисля колко ще ми е майчинстово? 80% от брутния доход за тези 24 месеца назад ли?
https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php
още в първия пост го пише

# 140
Да, първите три работни дни са от работодателя. Останалите работни от НОИ.
Благодаря, защото бях разбрала, заплащат се от работодател петък, събота и неделя, останалите от държавата. И за събота и неделя нищо, защото не се работи.

# 141
Момичета, спират ли майчинството, ако се подпише граждански договор?

Не. Можеш да работиш на граждански. Единствено мисля имаше нещо във връзка с възнаграждението да не е над МРЗ, но не съм 100% сигурна за това нещо дали в момента е актуално.

# 142
Здравейте!
https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php
още в първия пост го пише
Видях го разбира се, но не ми отговаря на въпросите. Там не можеш да зададеш друго начало на болничните освен този 45дневния.

# 143
  • София-Младост
24 месеца се броят винаги от месеца, предхождащ този, в които е издаден 45 дневния.
Събира се брутния доход за тези месеци, дели се на брой работни дни  исе умножава по 90%.
За същия период се събира нетния доход и се дели на брой работни дни.
По-малкото от двете е дневното обезщетение за бременост и раждане.

# 144
24 месеца се броят винаги от месеца, предхождащ този, в които е издаден 45 дневния.
Събира се брутния доход за тези месеци, дели се на брой работни дни  исе умножава по 90%.
За същия период се събира нетния доход и се дели на брой работни дни.
По-малкото от двете е дневното обезщетение за бременост и раждане.

Разбрах, много благодаря!

# 145
Момичета, в 45 дневния съм вече. Той е от 21.03 до 04.05. виждам,че НОИ обработват плащането за мартенската част.
Въпросът ми е след това превод ще има чак месец май ли?

# 146
Здравейте,

бременна съм в края на четвъртия месец, но имам болки от скорошно оперирана херния. Понякога е много неприятно да седя и обмислям вариант да си пусна болнични, които да слея с 45-дневния болничен. Т.е. да съм в болнични до края на бременността. Въпросът е, че се осигурявам на максимума и се чудя, ако изляза в болнични, това ще има ли негативен ефект върху размера на обезщетението ми за майчинство?

Благодаря!

# 147
Имате ли входящ номер и дата? Записано ли е в заявление/молба за напускане, че е предизвестие?
Те могат да си намерят човек и след 9 месеца.
Нямам! Пиша си молбата, сканирам и пращам на мейла на счетоводството (фирмата е със седалище в друг град). След което шефката, която задължително прикачвам в получателите защото без нейното одобрение счетоводството не обработва никакъв документ, връща "не се приема" и толкоз. Пиши си щом не ти е жал за хартията... И това от началото на годината насам...
Пращате с куриер, с обратна разписка.

# 148
  • София-Младост
Здравейте,

бременна съм в края на четвъртия месец, но имам болки от скорошно оперирана херния. Понякога е много неприятно да седя и обмислям вариант да си пусна болнични, които да слея с 45-дневния болничен. Т.е. да съм в болнични до края на бременността. Въпросът е, че се осигурявам на максимума и се чудя, ако изляза в болнични, това ще има ли негативен ефект върху размера на обезщетението ми за майчинство?

Благодаря!
Зависи.ако периода от които ще си изчисли болничния до 45 дневния също обхваща месеци с висок доход, то няма да се отрази негативно.

# 149
  • Враца
Здравейте, момичета. От 10.02 до 27.03 бях в 45 дневния болничен преди раждане. Родих на 15.03 и ни изписаха от болницата на 20.03. Дефакто и втория болничен ми е от 20.03. Частта за февруари ми е преведена, сега видях, че се обработва и сумата за март. Въпросът ми е като се застъпват двата болнични как се процедира? Счетоводителя ще предаде втория болничен чак към 10 април, а до тогава ще са ми превели частта от първия предполагам. Ще ме карат ли от НОИ да връщам пари за тези 7 дни. Не знам дали правилно си зададох въпроса, дано сте ме разбрали, благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт