Майчинството счетоводно-80

• 38 250
  • 750
  •   1
Отговори
# 180
  • София-Младост
Здравейте, имам следният въпрос - може ли да си прекъсна отпуска за гледане на дете до 2 год. за 2 месеца и после с молба до работодателя отново да възстановя отпуска за гледане на дете до навършване на 2 години на детето. Работата е там, че ще пусна детето на ясла за 1-2 месеца /през това време аз ще съм в платен отпуск/ след което яслата излиза в ремонт за 3 месеца. Детето ми е на 1година и 4 месеца. Предварително благодаря!
Можете, даже нямате избор, при положение че детето ще започне да посещава ясла.
По време на ремонта обаче не съм сигурна, че ще имате право отново да се върнете в майчинство...вероятно ще ви предложат да посещавате друго място.

# 181
Здравейте, имам регистрация като лице упражняващо свободна професия. Доколкото разбирам имам право на болничен за бременност. Акушерката от ЖК обаче няма представа как се попълва болничният лист в такъв случай. Какво се пише в полетата за работодател, месторабота, длъжност? Благодаря за помощта!😊

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 16:27 от yrachovska

# 182
Здравейте, имам следният въпрос - може ли да си прекъсна отпуска за гледане на дете до 2 год. за 2 месеца и после с молба до работодателя отново да възстановя отпуска за гледане на дете до навършване на 2 години на детето. Работата е там, че ще пусна детето на ясла за 1-2 месеца /през това време аз ще съм в платен отпуск/ след което яслата излиза в ремонт за 3 месеца. Детето ми е на 1година и 4 месеца. Предварително благодаря!
Можете, даже нямате избор, при положение че детето ще започне да посещава ясла.
По време на ремонта обаче не съм сигурна, че ще имате право отново да се върнете в майчинство...вероятно ще ви предложат да посещавате друго място.

Тъй като детето ще спре да посещава яслата през месеците на ремонта, нямам ли право на възстановяване на отпуска за гледане на дете до 2 години? Между другото за единият от месеците не могат да предложат дежурна ясла, но не това е въпроса. Когато детето спре да посещава ясла/ без да бъде отписвано от яслата/ няма ли право майката да възстанови отпуска за гледане до 2 години? Ако нямам право, остава варианта с неплатен отпуск за тези 3 месеца.

# 183
  • София-Младост
На кантар съм в отговора...странна ясла, ремонт по никое време..
Пуснете си едно запитване до НОИ най-добре.

# 184
Здравейте, имам следното чудене. В 12 г.с съм с ужасно главоболие 24 часа вече три дни. Ако искам да си взема няколко дни болничен от личната или от наблюдаващия АГ трябва да е. Благодаря на отзовалите се.

# 185
# 186
  • София-Младост
Здравейте, имам следното чудене. В 12 г.с съм с ужасно главоболие 24 часа вече три дни. Ако искам да си взема няколко дни болничен от личната или от наблюдаващия АГ трябва да е. Благодаря на отзовалите се.
и двамата могат

# 187
  • Deutschland
Здравейте. Мога ли да се осигурявам сама, за да получавам майчинство? Договорът ми приключи на 28.02, родих месец по-късно. Детето е родено в чужбина, ако има значение. Тук болнични не се издават, не съм и вземала такъв. Била съм на постоянен ТД, без прекъсвания.

# 188
Здравейте ! Може ли да ми кажете сумата, коьто се получава през първата година на майчинство еднаква ли е и през втората ? Бях чула , че през втората намалява значително и много майки решават поради това да се върнат на работа . Така ли е ?

# 189
  • София-Младост
Различна е сумата...втората година е фиксирана и не зависи от дохода.

# 190
Така е, да. Първата година ти се изчислява спрямо дохода за предходните 2 години, а втората година е финксирана към 360 или 380 лв. на месец

# 191
Здравейте, бременна съм в 8г.с и от самото начало ми дадоха болничен, понеже имах болки тип контракции, реших, да не рискувам като се връщам на работа, имам 25 дни отпуск, въпросът е дали да говоря с прекия си ръководител да си го пусна след първия болничен или дали към края (понеже няма да ми стигнат 180те дни), съответно може ли да ми откаже, дали би имал някакъв интерес от това...и има ли опасност от съкращение, на постоянен договор съм , минах 6те месеца изпитателен...в болничен съм до сряда другата седмица и утре мислех да се отбия в офиса и да говоря с него, но съм притеснена...преди това бях отпуск една седмица и веднага след това излязох болничен...не съм искала, но така се случи Sad приемам съвети всякакви...

# 192
Здравейте, имам следния казус и ако може някой да ми помогне:този месец ще бъда фиктивно назначена в една фирма,след колко време мога да изляза болничен?А първите три дни от работодателя ли ще се плащат?Благодаря!

# 193
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ти ще платиш всички осигуровки за работните дни и после ще трябва да даваш парите за здравните осигуровки на работодателя всеки месец.

# 194
  • София
Здравейте,
От 1.4 е прехвърлено майчинството за втората година на детето на свекървата. От септември детето ще започне да посещава частна ясла. Трябва ли работодателят ѝ и/или НОИ дя бъдат уведомени. От тук http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4506-vypros17, ако разбирам правилно, отговорът е, че не трябва и съответно тя ще си получава пълната сума за втората година.

Общи условия

Активация на акаунт