Майчинството счетоводно-80

• 38 239
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
Стажа от чужбина се признава на МРЗ.

# 166
Мами , когато детето ми навърши година и искам да пусна документи за детски , трябва ли да взимам пак извлечение за доходите от работодателя при условие , че съм била в болнични от началото на бременността и съм получавала майчинство до момента и реолно нямав доход от паботодателя?

# 167
  • София-Младост
Да, удостоверението ще е нули, а вие ще си попълните полученото обезщетение.

# 168
Благодаря

# 169
Здравейте, искам да попитам относно майчинството.
Бременна съм в 4-ти месец.Имам постоянна работа, но на скоро отворих и своя фирма. Искам да напусна работа и да се самоосигурявам, като ще плащам осигуровки с право на болничен.
Ще имам ли някакъв проблем с получаването на майчинство, като съм собственик и самоосигуряващо се лице?

# 170
Здравейте, искам да попитам относно майчинството.
Бременна съм в 4-ти месец.Имам постоянна работа, но на скоро отворих и своя фирма. Искам да напусна работа и да се самоосигурявам, като ще плащам осигуровки с право на болничен.
Ще имам ли някакъв проблем с получаването на майчинство, като съм собственик и самоосигуряващо се лице?
Ще има, ако фирмата работи докато сте майчинство. Идеята е, че докато сте майчинство не трябва да упражнявате дейност, но може да имате друг съдружник или прокурист-тогава не е проблем.

Последна редакция: нд, 31 мар 2019, 23:04 от wixi

# 171
Здравейте, имам въпрос:
Имам суми за превеждане още от началото на март, дала съм болнични, декларации - всичко на счетоводителя ни, но нямам превод. Единият превод трябва да е за болничен, другия е 45-дневния. В систем,ата на НОЙ мога ли да разбера дали всичко е подадено от работодателя и дали има някакъв проблем? Би трябвало да имам превод до сега, нали?
Така излизат на сайта:
Б.Л. E201962... общо заболяване   05-03-2019   15-03-2019      06-03-2019   МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ТОРАКС ПЛОВДИВ ЕООД   06-03-2019 г. 14:48:55 ч.
Б.Л. E201965... бременност   16-03-2019   29-04-2019      18-03-2019   МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ТОРАКС ПЛОВДИВ ЕООД   18-03-2019 г. 14:39:41 ч.

# 172
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Гледаш на грешното място дали е представен от работодателя.
Трябва да си направиш справка в НОИ с ПИК на "Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО"

https://appreports.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/
Ако си представила на работодателя болничните през март, то срокът му за представяне в НОИ е 10-и април.

# 173
Здравейте, моят въпрос е при положение, че съм сменила няколко работни места през годините и сега проверих, че имам около 2,3 месеца неплатени осигуровки това ще повлиае ли на майчинството и на  парите от болничния който ще взимам преди да родя?

# 174
Мисля че за месеците с неплатени осигуровки се взима минималния осигурителен доход за съответния
 период

# 175
Здравейте, по време на майчинството фирмата длъжна ли е да плаща нещо за мен, или авсолютно всичко се поема от държавата? Ако има в какъв размер е то? И в момента колко е майчинството?

# 176
Здравейте, по време на майчинството фирмата длъжна ли е да плаща нещо за мен, или авсолютно всичко се поема от държавата? Ако има в какъв размер е то? И в момента колко е майчинството?
Плащат ви само здравни осигуровки 20 лв. Майчинството зависи от доходите ви за 24 м назад. Има калкулатор в началото на темата а и в сайта на НОИ , с който можете да си сметнете вашето.

# 177
  • Перник
Здравейте! Сигурна съм, че някъде я има информацията, но ще съм благодарна ако някой ми отговори! Доколкото разбирам при раждане на дете се полага 40 и няколко дневен болничен от болницата, след изтичането му се издава още един 40 и няколко дневен от педиатъра, ами след това ? Разбрах, че се подава молба до работодателя за отпуск по майчинство до навършване на 2г., така ли е? И има ли разлика в сумата, която се получава вече в рамките на този отпуск, по-голяма ли е от болничния? До момента получавам болничен, изчислен със средно дневно възнаграждение на базата на доходите от предходната година ( или две?!).

# 178
Отговорите на въпросите ви са в първия пост и в сайта на НОИ. Предлагам да се запознаете с тях и да пишете пак, ако нещо не е ясно. Тези въпроси се нищят на всяка страница, положете малко труд да използвате функцията за търсене и да прегледате информацията, която е синтезирана и лесно достъпна.

# 179
Здравейте, имам следният въпрос - може ли да си прекъсна отпуска за гледане на дете до 2 год. за 2 месеца и после с молба до работодателя отново да възстановя отпуска за гледане на дете до навършване на 2 години на детето. Работата е там, че ще пусна детето на ясла за 1-2 месеца /през това време аз ще съм в платен отпуск/ след което яслата излиза в ремонт за 3 месеца. Детето ми е на 1година и 4 месеца. Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт