Майчинството счетоводно-80

• 38 313
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
Ще получи 90% от осигурителния доход, защото осигуровките са върху 3000лв /2600 за миналата. Ако е вземал примерно 5000 заплата, удръжките за осигуровки са върху 3000/2600лв., а не върху 5000лв

# 241
Здравейте Hug
От 28.01.19 г. съм в болничен. Работя на постоянен трудов договор, няма проблем там.
Въпросът ми е свързан с граждански договор, който подписах от 01.10.2018 г. Той е по един проект и е за определени часове работа или до приключване на проекта, което ще е в края на май 2019 г. Аз си направих часовете преди да изляза в болничен. Притесняваме това, че плащането беше сега в края на март. Също така не съм подписвала нищо за прекратяване, защото от фирмата ме уверяват, че щом съм си направила часовете преди да изляза в болничен нямало да имам проблем с НОИ, т.е. договора се считал за приключен след изработване на часовете.
През 2020 ще трябва да подам данъчна декларация (въпреки че от фирмата са платили данъците върху сумата) и се притеснявам да не стане проблем и от НОИ да искат да връщам болнични от февруари до май 2019?

# 242
  • София-Младост
Ще получи 90% от осигурителния доход, защото осигуровките са върху 3000лв /2600 за миналата. Ако е вземал примерно 5000 заплата, удръжките за осигуровки са върху 3000/2600лв., а не върху 5000лв
Само като допълнение:
КСО
Чл. 49 (1) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.

maiathebee, няма проблем когато става въпрос за ГД, дори и да е по време на болничен.

# 243
Здравейте. Въпроса ми е следния. до 19.03 бях на борса , платена , сега не се водя на работа но си плащам осигуровките сама , ще имам или право на болничните преди и след раждане

# 244
  • София-Младост
Да, ако имате необходими стаж.

Редактирам се , защото съм прочела, че СЕ водиш на работа, но сама си плащаш!
Нямаш право на обезщетение, щом не си осигурена за Общо заболяване и майчинство.

Последна редакция: нд, 14 апр 2019, 07:45 от Ала-Бала

# 245
Да, ако имате необходимия стаж.

Имам около 6 години трудов стаж

# 246
Благодаря, момичета, явно ще загуби пари, но какво да се прави...

# 247
  • София-Младост
Да, ако имате необходимия стаж.

Имам около 6 години трудов стаж
Значи имаш право.

Редактирам и тук, заради грешно прочетен въпрос! Имаш право, но само ако си осигурена за ОЗМ.
Внасянето на здравни осигуровки, като безработна не е този вид осигуряване.

Последна редакция: нд, 14 апр 2019, 07:47 от Ала-Бала

# 248
Здравейте. Въпроса ми е следния. до 19.03 бях на борса , платена , сега не се водя на работа но си плащам осигуровките сама , ще имам или право на болничните преди и след раждане
Имате предвид здравните осигуровки ли?

# 249

Здравни, но ако трябва и другите ще плащам стига да имам болничен и нормално майчинатво

# 250
Трябва или да сте регистрирана по някакъв начин като самоосигуряващо се лице или да се водите на трудов договор в момента на излизане в 45 дневния болничен. Като безработна няма как.

# 251
  • София-Младост

Здравни, но ако трябва и другите ще плащам стига да имам болничен и нормално майчинатво
Извинявам се, че горе те подведох, грешно прочетох написаното.
Tess_D вече е написала вариантите. Като безработна имаш право само на социална помощ за бременост и раждане, но при условия за дохода.

# 252
Здравейте!  От април месец 2018г. съм на трудов договор и съм осигурявана на МРЗ. Т.е. имам 12 месеца осиг.стаж. Вмомента съм 8.г.с. Мога ли да си взема болничен до 45-я ден преди термина. И ако си взема такъв, това ще се отрази ли на обезщетението за майчинство след това ? 

# 253
  • София-Младост
Лекар ще прецени дали може да вземете болничен. Няма да се отрази негативно, обезщетението ви най-вероятно ще е МРЗ.

# 254
Здравейте, в болничен съм след раждане. След като изтече болничния трябва ли да подавам някакви документи за майчинство или автоматично след болничния ще започнат да ми превеждат майчинството?

Общи условия

Активация на акаунт