Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се изчислява обезщетението за майчинство?
Какво означава „дължимната сума е изплатена при друг осигурител“?
Кога трябва да представя болничния си в НОИ, след като изтече самият болничен? Има ли краен срок?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се изчислява обезщетението за майчинство?
Обезщетението за майчинство се изчислява въз основа на осигурителния доход за последните 24 календарни месеца преди месеца на издаване на болничния от 45 дни. Сумата се определя като 80% от брутния доход и се сравнява с нетния осигурителен доход. За самоосигуряващите се лица сумата на брутния доход е равна на нетния осигурителен доход.
-
Какво означава „дължимната сума е изплатена при друг осигурител“?
-
Кога трябва да представя болничния си в НОИ, след като изтече самият болничен? Има ли краен срок?
-
Какви документи трябва да предоставя за изчисляване на майчинството, ако имам различни доходи и осигуровки?
-
Как се изчислява обезщетението за майчинство и болничен преди раждане?
проста математика. Трябва да сте поне в 9 г.с. а и трябва АГ вече да ви води бременна, което не го правят преди 12 г.с. , също така трябва да има причина да сте в болнични. Не всеки дава ей така, защото иска бременната.
Моя работодател в момента ще ми даде P45 и P60 , но четох че ще ми трябва и U1 което се изисква от съответните власти във Великобритания само при подаване на формуляр в НАП в България- информацията вярна ли е? Ако този стаж не се признае това означава ли че майчинството ми ще се изчислява за 24 месеца назад според минималната работна заплата за периода - съответно 2019 560; 2018-510 и 2017 - 460. ? Според калкулатор в интернет това прави по 500 лв на месец първата година и по 380 лв на месец през втората?Благодаря предварително
Става въпрос за бащинството, не за майчинството
Знам, че е 15 календарни дни от датата на изписване, но прочетох, че се плащат от НОИ на 90% от възнаграждението по принцип. Това така ли е? И, ако заплатата на таткото е по-голяма и го осигуряват на повече от максималното, то реално на тези пари ли ще се изчисли това, или на максималната сума по закона? Т.е. той ще загуби пари? Не знам дали успях да обясня какво точно питам...