Майчинството счетоводно-80

• 38 301
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
Още един въпрос 🙂. Ако се започне от самото начало на бременността болничния, ще бъдат ли достатъчно дните до тези 45 дни(вече майчинство), които са преди да роди една жена?
Благодаря!

# 226
Още един въпрос 🙂. Ако се започне от самото начало на бременността болничния, ще бъдат ли достатъчно дните до тези 45 дни(вече майчинство), които са преди да роди една жена?
Благодаря!
Ами то си има лесно. Смятате 180 дни от датата в която искате да сте болничен и засичате с датата в която трябва да излезете в 45 дневен болничен преди термин Simple Smile проста математика. Трябва да сте поне в 9 г.с. а и трябва АГ вече да ви води бременна, което не го правят преди 12 г.с. , също така трябва да има причина да сте в болнични. Не всеки дава ей така, защото иска бременната.

# 227
Здравейте , пиша за втори път и се извинявам за някой повторения, но след като прочетох доста все още останаха неясноти.Бременна съм в 18-та седмица и съм във Великобритания в момента. Предходните 24 месеца не съм работила в Бълагария и здравни осиг.нямам дори за период от 2 години и 4 месеца - трябва ли да платя за целия период?Реших да се върна в Бълагария в края на април и искам да се регистрирам като земеделски производител май месец - термина ми е на 08.09.2019. Тези два месеца осигурявайки се като земеделски производител достатъчни ли ще са преди да излезна в 45 дневния болничен ,за да получа майчинство?Имам 3 години общо трудов и осигурителен съответно стаж в България. Но не мога да разбера следното ,,достатъчно е да има най-малко 12 месеца осигурителен стаж с вноски за ОЗМ!
За случаите на осигуряване по т.1.2. – 1.4. са достатъчни 12 месеца с осигуряване за ОЗМ. ‘’  Как да разбера дали съм осигурявана с вноски за ОМЗ? Възможно ли е моите работодатели през годините да не са ме осигурявали за това? Или щом си на трудов договор те са длъжни ? Не съм работила на граждански или каквото да е друго. И също така ме интересува дали стажа ми от Великобритания ( 1 година ) може да се признае в България и как? Получих отговор тук , че се признава стажа в България, но как .... Ако някой може да даде повече информация или да ме насочи към счетоводител , който се занимава с това.Моя работодател в момента ще ми даде P45 и P60 , но четох че ще ми трябва и U1 което се изисква от съответните власти във Великобритания само при подаване на формуляр в НАП в България- информацията вярна ли е?  Ако този стаж не се признае това означава ли че майчинството ми ще се изчислява за 24 месеца назад според минималната работна заплата за периода - съответно 2019 560; 2018-510 и 2017 - 460. ? Според калкулатор в интернет това прави по 500 лв на месец първата година и по 380 лв на месец през втората?Благодаря предварително

Малка грешка по 560 на месец , но дали съм въвела сумите правилно.
Ето снимка.

Последна редакция: чт, 11 апр 2019, 05:40 от AnMary

# 228
У1 може директно през сайта на HRMC да си го изискаш и да го пратят в България. С него в НАП ще ти признаят здравните осигуровки.
 В НОИ се попълва една анкета и те си изискват документ по служебен път. Стажа от чужбина се признава на база МРЗ.
 ОЗМ е задължително, ако си на трудов договор, като земеделски производител също трябва да се осигуряваш за ОЗМ, за да можеш да излезеш болничен.
  Ще взимаш 560 лв (МРЗ) първата година, за втората е фиксирано 380лв.

# 229
По закон - за да влезе в сила защита от уволнение на бременна, необходимо ли е да представя писмен документ на работодател, ако вече съм го уведомила устно и съм в болничен със съответната диагноза, който нямам намерение да прекъсвам?
Също има ли право работодател да ме преназначи докато съм в болничен, при положение, че не съм разписала или получила никакъв документ за това, но той е издал заповед?

# 230
По закон - за да влезе в сила защита от уволнение на бременна, необходимо ли е да представя писмен документ на работодател, ако вече съм го уведомила устно и съм в болничен със съответната диагноза, който нямам намерение да прекъсвам?
Също има ли право работодател да ме преназначи докато съм в болничен, при положение, че не съм разписала или получила никакъв документ за това, но той е издал заповед?
От моето АГ знам, че болничният също е вид докумевт, с който ти уведомяваш.
Докато си в болничен не могат да те преназначават!

# 231
След като си дала болничен, с диагноза заплашващ аборт, това ти уведомлението.  Не могат да те уволнят. За преназначаване мисля също не могат, но не съм 100% сигурна.

# 232
Не могат. Аз съм болничен от самото начало, а май месец трябва да преподписвам договор. Шефката ме иска на работа от 31.05 до 07.06, за да мога да преподпиша, иначе ако съм в болничен не става.

# 233
  • София-Младост
Здравейте,четох четох,но най лесно е да питам. Бременна съм в 6 г.с. но съм в майчинство 2-ра година на детето ми. Ако искам да изляза болничен ,на кояя дата трябва да прекратят обстоятелствата и да попълнят декларация 8. За 50 процента майчинство за първото дете. И от коя дата да е болничния. ? Незнам колко дена имам време между двете. Ако не 2.05 имам болничен ,то на коя дата да искам декларациите? ,За да нямам прекъсване и после да ми смятат 24м.назад за майчинството за второто дете?. Благодаря
Първо, важното е когато дойде време за 45 дневния дали ще сте в отпуск за отглеждане на първото дете. Ако там няма застъпване е все тая, сметките се правят наново на база 24 месеца назад.
Затова подобни въпроси и добре да се задават с термин за второто дете и кога първото става на 2г, за да получите правилен съвет.

Веднага казвам. Първото дете сега е на 1г.1м. -на 13.03 2020 става на 2 години. Термин с близнаци е за 3.12.2019. .но всички знаем че ако е бременността мине наред близнаците излизат по рано. И понеже знам че ако не ми стигнат болничните 180 дена,мога да се върна в отпуск за отглеждане на дете до 2г. и не ме притеснява дали ще ми стигнат болничните. Но незнам колко дни имам да подам документите и т.н. ако реша да го направя.
ЗА да се възползвате от  това застъпване и да получавате обезщетение в размера на първото дете е необходимо към датата на издаване на 45 дневния, вие да сте в ефективен отпуск за отглеждане на малко дете.
45дневния трябва да ви започне от 19.10.2019, поне седмица преди това е хубаво да сте се върнала и да ползвате оттпуска по майчинство за първото дете.

# 234
Здравейте,
Може ли да ми отговорите на въпрос свързан с платения отпуск - за 2016та година имам останали 14 дни платен отпуск, май 2017та излизам в болничен за рискова бременност чак до болничният 45 дни преди раждането. Ще съм в майчинство до средата на април. После ще си пусна платеният отпуск. От счетоводството твърдят, че 14те дни от 2016 са загубени по давност, така ли е? И за тази година, за месеците от януари до март не са ли се натрупали още 5 дни платен отпуск, при положение, че имам 20 дни на година? Много благодаря на всички за отговорите тук. Винаги са ми били полезни.

# 235
Здравейте! Не знам дали е за тук, но да попитам, тъй като нкъде не успявам да намеря информация. Интересува ме следното - дали като съм в майчинство и ми се плаща за него от НОИ и запиша редовна докторантура (БАН) и получавам “голямата” стипендия, биха ми се спрели майчинството? Т.е. мога ли да си получавам и майчинските и стипендията? Няма никъде нормативен акт, който да отговаря на този казус.

# 236
  • Пловдив
Здравейте, имам регистрация като лице упражняващо свободна професия. Доколкото разбирам имам право на болничен за бременност. Акушерката от ЖК обаче няма представа как се попълва болничният лист в такъв случай. Какво се пише в полетата за работодател, месторабота, длъжност? Благодаря за помощта!😊

Yrachovska, и аз съм СОЛ и вече съм в болничен 45 дни преди раждане. При мен писаха длъжност СОЛ треньор по... За месторабота - личния ми адрес, тъй като упражнявах професията си от вкъщи. Работодател - нищо. АГ от ЖК попълни амбулаторната ми карта по този начин. Преди няколко месеца се наложи да ме хоспитализират за кратко и съответно от болницата попълниха болничния лист по същия начин, не е имало проблеми с изплащането на обезщетенията. Успех и лека бременност! Simple Smile

# 237
Здравейте, имам два въпроса:
1. Може ли да се прехвърли майчинство след първата година на баба, която е пенсионер? Къде се подават нейните документи в този случай, в пенсионното ли?
2. Ако майчинството след 1-вата година е прехвърлено, майката получава ли нещо към заплатата, заради ранното връщане на работа?
Благодаря.

# 238
  • София-Младост
Здравейте, имам два въпроса:
1. Може ли да се прехвърли майчинство след първата година на баба, която е пенсионер? Къде се подават нейните документи в този случай, в пенсионното ли?
2. Ако майчинството след 1-вата година е прехвърлено, майката получава ли нещо към заплатата, заради ранното връщане на работа?
Благодаря.
1. Не. Трябва да е работеща, т.е. осигурена за ОЗМ.
2. Не. Получава 50%, ако майчинството не е прехвърлено.

# 239
Здравейте Simple Smile
Четох няколко теми и статии в интернет, но не можах да се ориентирам точно за въпроса си, та надявам се тук да получа информация Hug Става въпрос за бащинството, не за майчинството Grinning Знам, че е 15 календарни дни от датата на изписване, но прочетох, че се плащат от НОИ на 90% от възнаграждението по принцип. Това така ли е? И, ако заплатата на таткото е по-голяма и го осигуряват на повече от максималното, то реално на тези пари ли ще се изчисли това, или на максималната сума по закона? Т.е. той ще загуби пари? Не знам дали успях да обясня какво точно питам...

Общи условия

Активация на акаунт