Майчинството счетоводно-80

• 38 360
  • 750
  •   1
Отговори
# 390
Приложение 2 би трябвало отдавна да си го подала, още с 45 дневния болничен.
След третия болничен се подава приложение 2а, за да получаваш обезщетение за бременост и раждане до 410 ден. Третия болничен от педиатъра трябва да ти е до 10,05,2019, така че се вписва дата 11.05.2019

Благодаря за отговора!
Не си спомням да съм подавала нищо с 45 дневния болничен. Ако не съм, трябва ли да подам първо него?

# 391
  • София-Младост
Извинявай, подведох те, точно приложение.2 си попълваш, 2а е ако не се ползва този отпуск.
Датата я написах.

# 392
Извинявай, подведох те, точно приложение.2 си попълваш, 2а е ако не се ползва този отпуск.
Датата я написах.

Много благодаря! Flowers Hibiscus

# 393
Здравейте, разбрах че съм бременна преди 2 седмици. Съответно вече съм в 5г.с. Въпросът ми е свързан с другата важна тема,която касае повечето млади хора а именно майчинството ☺
Имам общ стаж за около 4 години назад около 11 месеца, но е в различни фирми с прекъсвания. Знам че трябва да имам поне 1 година стаж, доколкото знам няма значение дали е с прекъсване. Но ме притеснява факта че някъде пишеше че се гледа 24месеца назад,което при мен ще доведе до по-малко стаж а именно мисля че ми е около 9 месеца в близките 2 години. Въпросът ми е какво трябва да направя за да получа майчинство? Ако сега ме назначат на трудов договор,кога най-рано мога да си пусна болничен? Трябва ли да съобщавам на работодателя ми че съм бременна,или в такъв случай може и да ми прекрати договора .. много ми е объркано, и ако някой има наблюдения над тези неща,ще се радвам да ме уриентира ☺☺ И също така колко е еднократната помощ,която получава всяка майка когато роди и изобщо има ли такова нещо,защото би следвало да има 🤔

# 394
Еднократната помощ мисля зависи от населеното място. За Стара Загора миналата година беше 250 лв.

# 395
Еднократната помощ мисля зависи от населеното място. За Стара Загора миналата година беше 250 лв.
Еднократната помощ не зависи от нас. Място.. за първо живо-родено дете е 250 за второ е 600, за трето-200лв

# 396
Възможно е, не мога да кажа със сигурност. Преди година и повече тук съм чела за различни суми и затова го споделих.

# 397
  • Стара Загора
Добро утро!
Ще подавам документи за детски, но имаме нова счетоводителка и ми е объркала длъжността на бележката за доходите. Вместо медицински секретар е написала мед.сестра. От значение ли е, трябва ли да се разправям и да вадя нова бележка?

# 398
  • София-Младост
Здравейте, разбрах че съм бременна преди 2 седмици. Съответно вече съм в 5г.с. Въпросът ми е свързан с другата важна тема,която касае повечето млади хора а именно майчинството ☺
Имам общ стаж за около 4 години назад около 11 месеца, но е в различни фирми с прекъсвания. Знам че трябва да имам поне 1 година стаж, доколкото знам няма значение дали е с прекъсване. Но ме притеснява факта че някъде пишеше че се гледа 24месеца назад,което при мен ще доведе до по-малко стаж а именно мисля че ми е около 9 месеца в близките 2 години. Въпросът ми е какво трябва да направя за да получа майчинство? Ако сега ме назначат на трудов договор,кога най-рано мога да си пусна болничен? Трябва ли да съобщавам на работодателя ми че съм бременна,или в такъв случай може и да ми прекрати договора .. много ми е объркано, и ако някой има наблюдения над тези неща,ще се радвам да ме уриентира ☺☺ И също така колко е еднократната помощ,която получава всяка майка когато роди и изобщо има ли такова нещо,защото би следвало да има 🤔
Имаш необходимия стаж, за да получаваш обезщетение за бременост и раждане. месеца е периода, на база на които ще ти се изчисли обезщетението. Ако не си работила за част от периода ще се взема МРзЗ.
Необходимо е към издаване на болничния лист да си осигурена, да работиш на ГД примерно.  Трябва да има няколко отработени дни и можеш да вземеш болничен.

# 399
Благодаря ви!За съжаление нямам познат,който да има собствена фирма и няма кой да ме назначи фиктивно... та ще се мъча да започна спешно някъде работа и да поработя малко,след което да излезна в болничен, и се чудя ако договора,който ми пуснат е срочен,ще могат ли да ми го прекратят по време на болнични поради бременност,ако решат че нямат нужда от някой който 2 години ще им се води на работа,а ще е работил при тях примерно 1 месец(защото така мисля да направя)и болничните,които мога да ползвам са 6 месеца нали и ако искам да ги ползвам и 6те трябва ли да се минава някаква комисия,защото четох нещо подобно или това е ако искаш 9 месеца да си в болничен. Съжалявам,че толкова объркано пиша,но не мога да си събера мислите и постоянно ми изкачат нови въпроси в главата  😕😔

# 400
Благодаря ви!За съжаление нямам познат,който да има собствена фирма и няма кой да ме назначи фиктивно... та ще се мъча да започна спешно някъде работа и да поработя малко,след което да излезна в болничен, и се чудя ако договора,който ми пуснат е срочен,ще могат ли да ми го прекратят по време на болнични поради бременност,ако решат че нямат нужда от някой който 2 години ще им се води на работа,а ще е работил при тях примерно 1 месец(защото така мисля да направя)и болничните,които мога да ползвам са 6 месеца нали и ако искам да ги ползвам и 6те трябва ли да се минава някаква комисия,защото четох нещо подобно или това е ако искаш 9 месеца да си в болничен. Съжалявам,че толкова объркано пиша,но не мога да си събера мислите и постоянно ми изкачат нови въпроси в главата  😕😔
Срочния договор може да бъде прекратен и по време на болничен и съответно ще спрат да Ви изплащат обезщетение.Наистина има комисия за издаването на болничен за 6 месечния период,но това вече зависи от следящия бременността-могат да Ви вземат 3 дни в болница за задържане примерно и да пишат рискова бременност.Ако в момента на излизането в майчинство сте на срочен трудов договор и той изтече и бъде прекратен ще получавате майчинство само за първата година.След това отново трябва да Ви назначат някъде и да отрабодите 1-2 дни и да подадете отново документи и за втората година.Така,че най -добре е да си намерите фирма (роднини ,познати или при шефовете на някой познат) и да Ви назначат-съответно сама да си плащате осигуровките.

# 401
Частта за болничните в последния пост не е вярна. Аг може да издаде до 14 дни болничен, след това се ходи на ЛКк. Ако болничните надминат 180 дни, по вр на бременността се ходи на Телк. В сайта на НОИ има много подробно обяснение,  може да погледнете там.

# 402
Частта за болничните в последния пост не е вярна. Аг може да издаде до 14 дни болничен, след това се ходи на ЛКк. Ако болничните надминат 180 дни, по вр на бременността се ходи на Телк. В сайта на НОИ има много подробно обяснение,  може да погледнете там.
Под комисия точно за Лкк имах впредвид.Следящия бремеността трябва да я прати,за да й го издадат-в повечето случаи пишат несъществуващи проблеми,като задържане,за да имат основание за издаването му.Аз ще излизам от 13.05 в болничен без да лежа в болницата,но мои приятелки,които се следяха в Ямбол ги вкараха по 3 дни ,за да започнат да им издават тези болнични.

# 403
Здравейте, момичета. Може би въпроса ми не е за тук, но се надявам да може да помогнете. Моя позната ще напуска работа по взаимно съгласие, има ли право на някаква борса и какво и къде трябва да подаде, ако има право на такава?

# 404
Здравейте, момичета. Може би въпроса ми не е за тук, но се надявам да може да помогнете. Моя позната ще напуска работа по взаимно съгласие, има ли право на някаква борса и какво и къде трябва да подаде, ако има право на такава?
Ако има необходимия стаж има право на борса , само че по взаимно съгласие ще е минималната.

Общи условия

Активация на акаунт