Майчинството счетоводно-80

• 38 286
  • 750
  •   1
Отговори
# 195
  • София-Младост
Напротив, трябва. Със започване на яслата, майката няма право на този отпуск, следователно няма и какво да прехвърли.

# 196
А исках да ви попитам, ако излезем примерно от 6тия месец болничен после тези 3 месеца на каква сума се смятат за майчинството? На реалната заплата или не ?

# 197
Здравейте, не знам дали въпросът е точно затук, но ако можете да помогнете или поне да ме насочите към кого да се обърна ще е чудесно.

В болничен съм по време на бременност. Не съм назначена фиктивно, а към нормална фирма, текат си осигуровки, всичко нормално. Парите обаче са малко, а едно дете е много голям разход и ми се искаше да поработя докато така или иначе ме карат да лежа вкъщи.
Успях да си намеря някакви дребни странични доходи (под минималната заплата за БГ) от сайтове за freelance, но се замислих ще се отразят ли те по някакъв начин на майчиството? Нямам против да си ги декларирам със следващата данъчна декларация, но ме притеснява да не ми спрат или намалят майчинството, защото "работя".
Трябва ли да се регистрира свободна професия ако доходите са под МРЗ? Защото от платформата ми удържат ДДС и поне те твърдят, че го пращат към съответното правителство (?!?!). Ако съм била регистрирана по ДДС нямало да ми го удържат те, ами съм щяла аз да си отговарям за него.

Та въпросите ми са:
1. Ако декларирам тези суми ще се отрази ли това на майчинството по какъвто и да е начин?
2. При положение, че съм на трудов договор има ли начин да се регистрирам по ДДС без това да се отрази на работодателя ми (все пак след майчинството ще се върна на работа).

Благодаря

# 198
Здравейте,

Имам близнаци, които в края на месец май ще навършат 3 г. Миналата година през септември се върнах на работа във фирмата, в която работя от над 10 г. Преди няколко дни ръководство обяви смяна на графиците за дежурства и работното време, които никак не ме устройват тъй като съвпадат с времето, когато искам да съм със семейството ми - вечерни смени, дежурства в събота и неделя и т.н. Реших да подам молба за напускане и да си потърся друга работа. Интересува ме по кой член е най-изгодно за мен да си тръгна, така че и да не ощетя фирмата?

# 199
Чл.326,щом е по ваше желание, с 1 месец предизвестие може би имате такова.

# 200
gqa, не е по мое желание, но нямам избор в случая. Въпросът ми е, взъможно ли е да се договоря с работодателя, така че да ме съкрати, за да мога да взимам по-големи обезщетения от борсата, докато си търся друга работа ? Иначе ще се оправям много трудно финансово. 

# 201
Здравейте,

.... Реших да подам молба за напускане и да си потърся друга работа. Интересува ме по кой член е най-изгодно за мен да си тръгна, така че и да не ощетя фирмата?
От по-горе написаното, това е члена.
Относно съкращение на щат, поговорете, но едва ли ще е съгласен, тъй като после не може да назначи нов служител на тази позиция.
Евентуално да говорите да работите в удобни смени и време за вас, не зная естеството на работа.

# 202
Здравейте знаете ли каква сума искат за раждане в германия ако си здравно осигурен там

# 203
gqa, не е по мое желание, но нямам избор в случая. Въпросът ми е, взъможно ли е да се договоря с работодателя, така че да ме съкрати, за да мога да взимам по-големи обезщетения от борсата, докато си търся друга работа ? Иначе ще се оправям много трудно финансово. 

Здравейте,

Ако работодателят не пожелае да прекрати договора по изгоден за вас начин, помислете дали не може да бъдете назначена фиктивно в някоя фирма на познат за месец с изпитател срок и после да бъдете освободена по време на изпитателния срок по инициатива на работодателя. Това е все още съществуваща вратичка в закона, за да излезете на борсата при възможно най-изгодни условия.

Успех

# 204
На 1 април ме освободиха от старото ми раб.място и от същатата дата съм на нова работа. От новото място ми пуснаха документи за 50% от майчинството, тъй като детето навършва 2г на 26.04.2019.
Кога ще бъде изплатено и как се пресмята полагаемата сума? 😊 Поздрави!

# 205
  • София-Младост
На 1 април ме освободиха от старото ми раб.място и от същатата дата съм на нова работа. От новото място ми пуснаха документи за 50% от майчинството, тъй като детето навършва 2г на 26.04.2019.
Кога ще бъде изплатено и как се пресмята полагаемата сума? 😊 Поздрави!
Вие и до сега сте полчавали 50% от обезщетението...сумата няма да е по-различна. За април се превежда в началото на май.

# 206
Здравейте , много ще съм благодарна ако ми обясните накратко и като за начинаещ каква е процедурата за подаване на документи за майчинство . Откъде се започва - от съобщявянето на работодател ли? Кога (кой месец) трьбва да се задейства процедурата и къде? Хиляди благодарности Flowers Cherry Blossom

# 207
Здравейте , много ще съм благодарна ако ми обясните накратко и като за начинаещ каква е процедурата за подаване на документи за майчинство . Откъде се започва - от съобщявянето на работодател ли? Кога (кой месец) трьбва да се задейства процедурата и къде? Хиляди благодарности Flowers Cherry Blossom
Отворете първия пост на тази тема и там има информация и линкове с това какво е нужно да имате за да получавате майчинство и куп полезна информация. На кратко няма как да се обясни всичко. А и зависи от състоянието ви, кой месец сте, ще ползвате ли болнични от рано?
Уведомяването може да е устно или с бележка от АГ или лл. По принцип първия болничен ви се издава 45 дни преди очаквания термин от АГ, който представяте на работодателя и от там започват и останалите. Съветвам ви да се разровите хубаво, както в първия пост на темата, така и в Гугъл по ключови думи да прочетете кое, как и кога. Трябва да сте запозната и сигурна, за да не изтървете нещо и после да обяснявате как някой от тук ви е виновен, защото не ви е смял всичката информация.

# 208
А някой имал ли е подобен казус? Понеже аз ще направя 12 месеца стаж, когато бебето е на 3 месеца и ми предложиха да изляза болничен преди да се роди и докъто навърши три месеца да съм в болничен и по този начин да нямам неплатени месеци и направо да започне майчинството. Дали това е възможно според вас ?

# 209
  • София-Младост
А някой имал ли е подобен казус? Понеже аз ще направя 12 месеца стаж, когато бебето е на 3 месеца и ми предложиха да изляза болничен преди да се роди и докъто навърши три месеца да съм в болничен и по този начин да нямам неплатени месеци и направо да започне майчинството. Дали това е възможно според вас ?
Може да излезете в болничен до 45 дневния. Но до третия месец...на какво основание ще  е този болничен?

Общи условия

Активация на акаунт