Майчинството счетоводно-80

• 38 301
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, мами счетоводителки!

След като детето ми навърши 3 години намериха как да ме съкратят Simple Smile и изкарах половин година безработна, на хубаво обезщетение. Сега (когато обезщетението вече свърши) обмислям да се самоосигурявам и да се регистрирам в БУЛСТАТ като свободна професия - преводач. В сайта на Агенция по вписванията ми направи впечатление, че за регистрация изискват "документи удостоверяващи извършването на определена дейност". Това диплома за завършено образование ли ще рече? И за какво им е на тях? Ако нямам образование по съответната дейност, не мога да я извършвам ли? Мога ли да се регистрирам едновременно като преводач и дърводелец, примерно?

# 211
Обикновено за свободните професии трябва да докажеш документално, че си такъв--в случая преводач. Доколкото зная от мои познати, се представят дипломи и сертификати.
За преводач не ви ли трябва от МВнР удостоверение/лиценз?

# 212
Здравейте , много ще съм благодарна ако ми обясните накратко и като за начинаещ каква е процедурата за подаване на документи за майчинство . Откъде се започва - от съобщявянето на работодател ли? Кога (кой месец) трьбва да се задейства процедурата и къде? Хиляди благодарности Flowers Cherry Blossom
Отворете първия пост на тази тема и там има информация и линкове с това какво е нужно да имате за да получавате майчинство и куп полезна информация. На кратко няма как да се обясни всичко. А и зависи от състоянието ви, кой месец сте, ще ползвате ли болнични от рано?
Уведомяването може да е устно или с бележка от АГ или лл. По принцип първия болничен ви се издава 45 дни преди очаквания термин от АГ, който представяте на работодателя и от там започват и останалите. Съветвам ви да се разровите хубаво, както в първия пост на темата, така и в Гугъл по ключови думи да прочетете кое, как и кога. Трябва да сте запозната и сигурна, за да не изтървете нещо и после да обяснявате как някой от тук ви е виновен, защото не ви е смял всичката информация.

Благодаря ви много!

# 213
Обикновено за свободните професии трябва да докажеш документално, че си такъв--в случая преводач. Доколкото зная от мои познати, се представят дипломи и сертификати.
За преводач не ви ли трябва от МВнР удостоверение/лиценз?

A, за какво въобще трябва да им се доказва на Агенция по вписвания? И като съм преводач, не мога да съм дърводелец или обущар, така ли? Grinning Все професии с дипломи и сертификати...
А, на МВнР, пък, им трябва БУЛСТАТ, за да ти издадат удостоверение... Simple Smile До лицензи още не сме стигнали - делят ни светлинни години... Grinning

# 214
Здравейте! Може ли ако си назначен на договор с 6месеца изпитателен срок да те уволнят без предизвестие при бременност?

# 215
# 216

А, на МВнР, пък, им трябва БУЛСТАТ, за да ти издадат удостоверение... Simple Smile До лицензи още не сме стигнали - делят ни светлинни години... Grinning
За преводачи в детайли не съм запозната, но тези, които познавам и правят преводи са вписани, или не зная точния израз, в МВнР.
Има професии, които без лиценз и без членства в определени регистри и камари няма как да упражняват дадената професия. А дори някои не могат и в ТР да се регистрират без тях. Така че само се намираме на приказка в момента

# 217

За преводачи в детайли не съм запозната, но тези, които познавам и правят преводи са вписани, или не зная точния израз, в МВнР.
Има професии, които без лиценз и без членства в определени регистри и камари няма как да упражняват дадената професия. А дори някои не могат и в ТР да се регистрират без тях. Така че само се намираме на приказка в момента

Ти бъркаш "лиценз" с "регулирана професия". В България регулираните професии са малко. Преводаческата не е сред тях. Аз понеже съм запозната, ти отговорих направо. МВнР искат БУЛСТАТ, за да издадат удостоверение, т.е., за да те впишат като физическо лице преводач на свободна практика. За това не можах да разбера на Агенция по вписванията за какво им е документ доказващ професия, при положение, че те не са такъв орган, който да може да определи кое образование на коя професия съответства. Или идеята е да се мине и през НАЦИД? И примерите дърводелец и обущар не изискват образование, дипломи, свидетелства. А, как тогава и защо да им доказвам, че съм обущар, за да ми дадат БУЛСТАТ номер и да мога да си упражнявам свободно професията, че и данъка да си плащам? Небивалица е това да искат документ доказващ професия, е мисълта ми.

# 218
Здравейте,четох четох,но най лесно е да питам. Бременна съм в 6 г.с. но съм в майчинство 2-ра година на детето ми. Ако искам да изляза болничен ,на кояя дата трябва да прекратят обстоятелствата и да попълнят декларация 8. За 50 процента майчинство за първото дете. И от коя дата да е болничния. ? Незнам колко дена имам време между двете. Ако не 2.05 имам болничен ,то на коя дата да искам декларациите? ,За да нямам прекъсване и после да ми смятат 24м.назад за майчинството за второто дете?. Благодаря

# 219
  • София-Младост
Здравейте,четох четох,но най лесно е да питам. Бременна съм в 6 г.с. но съм в майчинство 2-ра година на детето ми. Ако искам да изляза болничен ,на кояя дата трябва да прекратят обстоятелствата и да попълнят декларация 8. За 50 процента майчинство за първото дете. И от коя дата да е болничния. ? Незнам колко дена имам време между двете. Ако не 2.05 имам болничен ,то на коя дата да искам декларациите? ,За да нямам прекъсване и после да ми смятат 24м.назад за майчинството за второто дете?. Благодаря
Първо, важното е когато дойде време за 45 дневния дали ще сте в отпуск за отглеждане на първото дете. Ако там няма застъпване е все тая, сметките се правят наново на база 24 месеца назад.
Затова подобни въпроси и добре да се задават с термин за второто дете и кога първото става на 2г, за да получите правилен съвет.

# 220
Първо, важното е когато дойде време за 45 дневния дали ще сте в отпуск за отглеждане на първото дете. Ако там няма застъпване е все тая, сметките се правят наново на база 24 месеца назад.
Затова подобни въпроси и добре да се задават с термин за второто дете и кога първото става на 2г, за да получите правилен съвет.

Веднага казвам. Първото дете сега е на 1г.1м. -на 13.03 2020 става на 2 години. Термин с близнаци е за 3.12.2019. .но всички знаем че ако е бременността мине наред близнаците излизат по рано. И понеже знам че ако не ми стигнат болничните 180 дена,мога да се върна в отпуск за отглеждане на дете до 2г. и не ме притеснява дали ще ми стигнат болничните. Но незнам колко дни имам да подам документите и т.н. ако реша да го направя.

# 221
Здравейте, в момента в какъв размер е еднократна помощ след раждането, и какво е нужно за получаването и?

# 222
Здравейте,
разбрах че съм бременна и ме интересува при болничният при бременност как се броят дните само работните в месеца ли се броят или всеки календарен ден?
Благодаря

# 223
Зависи кое живо дете към момента е. 250лв за 1во и 600лв за второ. Акт за раждане оригинал и копия

# 224
Здравейте,
разбрах че съм бременна и ме интересува при болничният при бременност как се броят дните само работните в месеца ли се броят или всеки календарен ден?
Благодаря
Както при всички болнични - всеки календарен ден, не работен.

Последна редакция: ср, 10 апр 2019, 19:33 от ver4eto_sv

Общи условия

Активация на акаунт