Майчинството счетоводно-80

• 38 281
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
Вие от къде сте ? Аз се следя в Майчин дом Варна и отговора им беше "нямаме практика за Телк , докторите не ни дават. Трябва да си намериш начини".... което в случая като си в болничен и то не от глезене или че не ти се ходи на работа е глупаво .

# 496
Вие от къде сте ? Аз се следя в Майчин дом Варна и отговора им беше "нямаме практика за Телк , докторите не ни дават. Трябва да си намериш начини".... което в случая като си в болничен и то не от глезене или че не ти се ходи на работа е глупаво .
Аз съм от София. Говорете с личният ви лекар, би трябвало да измисли нещо. Също знам за болничен от зъболекар, който е до 14 дни.

# 497
Аз имам сходен въпрос пуснах си болничен от 23.04-23.05,работодателя не ми го е падал още.Звъня в НОИ и парадоксът обясняват ми как панеже не съм имала физическато възможност да го дам в месец април,а съм го предала в началото на май.Оставаш един месец без дохи,и сега съответно,ще ми изплатят и двата болнични през юни.Не мога да разбера,защо за простотии и измишльотини на някого са това?Болничен от май да отиде в юни месец и ти да седиш без дохи през дадения период!😠😣😠😣😠😣

# 498
След като си го занесла май, срока за подаване е 10 юни. Работодателя ти не е в нарушение, че не го е подал. Друг път ако не можеш ти, изпрати мъжа си или някой друг да го занесе навреме и няма да имаш този проблем.

# 499
Дебора за съжаление е така. Счетоводителя има законно право да подаде болничния до 10 число на месеца следващ месеца в който сте предали болничния. Вече кога ще го подаде си е до съвест и възможност разбира се.

# 500
Аз имам сходен въпрос пуснах си болничен от 23.04-23.05,работодателя не ми го е падал още.Звъня в НОИ и парадоксът обясняват ми как панеже не съм имала физическато възможност да го дам в месец април,а съм го предала в началото на май.Оставаш един месец без дохи,и сега съответно,ще ми изплатят и двата болнични през юни.Не мога да разбера,защо за простотии и измишльотини на някого са това?Болничен от май да отиде в юни месец и ти да седиш без дохи през дадения период!😠😣😠😣😠😣
Ами в случая работодателя и счетоводителя нямат вина.Не са измишльотини,а си има закон.Реално Вие не сте си предали болничния навреме,а те имат срок да го предадат до 10 юни и не са в нарушение.

# 501
Мами, да ви питам, може ли да ме назначат на 4-часов трудов договор (реално да работя 8 часа) и да се самоосигурявам на 8-часов работен ден като свободна професия? Интересува ме да придобия една година стаж по свободната професия, който после да докажа. А, как се доказва стаж, когато професията е свободна?

# 502
Мами ,бях писала ,че съм бременна и съм на срочен трудов договор. Съобщих на работодаля и днес последва разговор,че фирмата няма възможност да издържа жена в майчинство. Въпросите са следните: с какво ги обременявам финансово докато съм в болничен и после в майчинство? Могат ли да ме уволнят докато съм в болничен? Ако ме уволнят длъжни ли са да ми предват болничните в НОИ?
Всеки ми казваше да не им казвам,аз съм коректен човек и не исках да ги лъжа и сега се оказва,че може би ще ме освободят.

# 503
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Мами, да ви питам, може ли да ме назначат на 4-часов трудов договор (реално да работя 8 часа) и да се самоосигурявам на 8-часов работен ден като свободна професия? Интересува ме да придобия една година стаж по свободната професия, който после да докажа. А, как се доказва стаж, когато професията е свободна?

Да, на първия въпрос.
Дори при свободна професия се подават данни всеки месец към НАП, които показват осигуряването и после са доказателство за стаж.

# 504
Мами ,бях писала ,че съм бременна и съм на срочен трудов договор. Съобщих на работодаля и днес последва разговор,че фирмата няма възможност да издържа жена в майчинство. Въпросите са следните: с какво ги обременявам финансово докато съм в болничен и после в майчинство? Могат ли да ме уволнят докато съм в болничен? Ако ме уволнят длъжни ли са да ми предват болничните в НОИ?
Всеки ми казваше да не им казвам,аз съм коректен човек и не исках да ги лъжа и сега се оказва,че може би ще ме освободят.
При срочен договор могат да го прекратят и по време на болничен или просто да изчакат да изтече срока на договора и пак да те освободят.Дори при болничен и майчинство работодателя трябва да плаща здравните осигуровки-може би това им е проблема.Ако ти прекратят договора ще получаваш болничен и майчинство,но само първата година.Ако искаш да получаваш майчинство и втората година трябва да имаш трудов договор.

# 505
Много благодаря за отговора. А на кой трябва да давам болничните? А нямаше ли нещо такова , че 45 дни преди раждането трябва да съм на трудов договор за не получавам социално майчиство ?

# 506
При срочен договор могат да го прекратят и по време на болничен или просто да изчакат да изтече срока на договора и пак да те освободят.Дори при болничен и майчинство работодателя трябва да плаща здравните осигуровки-може би това им е проблема.Ако ти прекратят договора ще получаваш болничен и майчинство,но само първата година.Сигурна ли си?Защото това по закон се случва само, ако прекратяването стане след започване на 45-дневния болничен...Ако искаш да получаваш майчинство и втората година трябва да имаш трудов договор.

Много благодаря за отговора. А на кой трябва да давам болничните? А нямаше ли нещо такова , че 45 дни преди раждането трябва да съм на трудов договор за не получавам социално майчиство ?

Ако сега ти прекратят договора, няма да получаваш нищо, освен социално майчинство, ако отговаряш на критерия за доход.
Трябва преди започване на 45-дневния и по време на него да си на договор, за да получаваш майчинство първата година.За втората, трябва да си на договор през целия период.

Последна редакция: пт, 10 май 2019, 16:57 от AnMary

# 507
Ако към започване на 45дн.болничен е с тр.договор и го прекратят в рамките на годината, получава за 1ва г. А за да получава и през втората после трябва пак някъде да има тр.д-р и си подава документи съответните. Не е задължително тр.д-р през целия период, разбира се е хубаво, но понякога не се получават така нещата.

# 508
Ако към започване на 45дн.болничен е с тр.договор и го прекратят в рамките на годината, получава за 1ва г. А за да получава и през втората после трябва пак някъде да има тр.д-р и си подава документи съответните. Не е задължително тр.д-р през целия период, разбира се е хубаво, но понякога не се получават така нещата.

Имах предвид, че трябва през цялата втора година да се води на договор, за да я получава...А, не е както при първата.

# 509
Най лесно е да си е самоосигуряващо се лице на свободна професия , вместо да търси и да се чуди кой и как да я назначи пък дали.ще са коректни прочие.

Общи условия

Активация на акаунт