Майчинството счетоводно-80

• 38 167
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, бременна съм в 12 г.с. От началото на м. 05 съм в болнични до м. 06. Следващи болнични може ли да са с прекъсване или трябва да се застъпват?

# 616
  • София-Младост
Здравейте,

Живея в чужбина от няколко години извън Европа. Бременна съм с термин края на юни. В България съм самоосигуряващо се лице и в момента осигуровките са ми спрени, но имам платени осигуровки за 12 месеца. Планираме завръщане в България след като бебето се роди. Ще имам ли право да получавам майчинство и какво трябва да предприема, ако имам това право?

Пак да задам въпроса си, ако някой знае? Благодаря!
След първото питане ви зададоха въпроси, но май не отговорихте на тях.
Сигурна ли сте, че сте самоосигураваща се...ли си внасяте само здравни вноски.

Здравейте, бременна съм в 12 г.с. От началото на м. 05 съм в болнични до м. 06. Следващи болнични може ли да са с прекъсване или трябва да се застъпват?
Могат да са с прекъсване, но за всеки такъв болничен ще имате първи три дни на 70 % от работодателя и ново изчисление на обезщетението.
Мога ли да не се възползвам от болничен 45 дена преди раждането? Това променя ли по някакъв начин нещата? Кой член и алинея да чета? 
Можете, мисля че го пишеше в Наредба за медицинската експертиза.

# 617
Ала-Бала благодаря Ви!

# 618
От 08.05.до 22.05. ми е първият болничен от АГ  като идеята е да се продължи с комисия (проблемна бременност), сега на 22.05 като изтече да си занеса ли болничния в НОИ ?

# 619
  • София-Младост
От 08.05.до 22.05. ми е първият болничен от АГ  като идеята е да се продължи с комисия (проблемна бременност), сега на 22.05 като изтече да си занеса ли болничния в НОИ ?
Да го занесете в НОИ...защо?

# 620
Здравейте!Имах объркани документи и писах имейл до Нои.Отговориха ми ,че на 21.05. ще имам превод,но в сайта още нямам ведомост.Възможно ли е ?

# 621
Да го занесете в НОИ...защо?

Защото съм самоосигуряваща и на този етап не съм уведомила счетоводителката ми и сама си входирам документите....
Въпросът е дали като изтече сега болничният да се уведоми НОИ или като се удължава с комисия трябва да чакам да изтече и срокът по новия болничен

# 622

Здравейте,
Имате ли представа дали АСП имат онлайн платформа за граждани, в която може да се проверява кога следва да се изплати еднократната помощ при раждане? Извинявам се, ако не съм по темата.

# 623
  • София

Мога ли да не се възползвам от болничен 45 дена преди раждането? Това променя ли по някакъв начин нещата? Кой член и алинея да чета? 
[/quote]
[/quote]

Точно там е! Благодаря много!

# 624
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Здравейте,
Имате ли представа дали АСП имат онлайн платформа за граждани, в която може да се проверява кога следва да се изплати еднократната помощ при раждане? Извинявам се, ако не съм по темата.

Няма такава система.

# 625
  Еднократната помощ се изплаща около 15 число на месеца. Зависи кога сте подали документите, но мисля че я изплащат на следващия месец.

# 626
Здравейте! Искам да попитам, тъй като започвам да работя по програма към бюрото по труда, временно за 12 месеца имам ли право на майчиски през този период?

# 627
Здравейте,

Живея в чужбина от няколко години извън Европа. Бременна съм с термин края на юни. В България съм самоосигуряващо се лице и в момента осигуровките са ми спрени, но имам платени осигуровки за 12 месеца. Планираме завръщане в България след като бебето се роди. Ще имам ли право да получавам майчинство и какво трябва да предприема, ако имам това право?

Пак да задам въпроса си, ако някой знае? Благодаря!
След първото питане ви зададоха въпроси, но май не отговорихте на тях.
Сигурна ли сте, че сте самоосигураваща се...ли си внасяте само здравни вноски.

Могат да са с прекъсване, но за всеки такъв болничен ще имате първи три дни на 70 % от работодателя и ново изчисление на обезщетението.

Благодаря! Аз също няма да се възползвам от 45-дневиня отпуск преди раждане, защото ще родя в чужбина. Самоосигуряващо се лице съм и имам осигурителен стаж над 12 месеца, натрупан в периода 2005 - 2013 г. след което прекъснах дейност като свободна професия. Здравните ми вноски в момента също не са платени. Ще погледна Наредбата за медицинската експертиза.

# 628
Мамита, да ви питам, вярно ли е че Агенция по вписванията не издава регистрационни удостоверения и идентификационни карти от 2016 г. насам? Гледам в тарифите от 2017 една алинейка, в която пише, че тарифата включва издаването им, а ме накараха да платя.

# 629
Привет на всички, знам че при първо раждане имаме право на еднократна помощ, която не изисква доказване на доходи. Има обаче и опция за еднократна помощ при бременност - някой знае ли при нея дали трябва да си под определен минимум на доходите, за да я получиш?

Общи условия

Активация на акаунт