Майчинството счетоводно-80

• 38 159
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
Скрит текст:
Здравейте,

Живея в чужбина от няколко години извън Европа. Бременна съм с термин края на юни. В България съм самоосигуряващо се лице и в момента осигуровките са ми спрени, но имам платени осигуровки за 12 месеца. Планираме завръщане в България след като бебето се роди. Ще имам ли право да получавам майчинство и какво трябва да предприема, ако имам това право?

Пак да задам въпроса си, ако някой знае? Благодаря!
След първото питане ви зададоха въпроси, но май не отговорихте на тях.
Сигурна ли сте, че сте самоосигураваща се...ли си внасяте само здравни вноски.

Здравейте, бременна съм в 12 г.с. От началото на м. 05 съм в болнични до м. 06. Следващи болнични може ли да са с прекъсване или трябва да се застъпват?
Могат да са с прекъсване, но за всеки такъв болничен ще имате първи три дни на 70 % от работодателя и ново изчисление на обезщетението.
Мога ли да не се възползвам от болничен 45 дена преди раждането? Това променя ли по някакъв начин нещата? Кой член и алинея да чета?  
Можете, мисля че го пишеше в Наредба за медицинската експертиза.

Благодаря! Аз също няма да се възползвам от 45-дневиня отпуск преди раждане, защото ще родя в чужбина. Самоосигуряващо се лице съм и имам осигурителен стаж над 12 месеца, натрупан в периода 2005 - 2013 г. след което прекъснах дейност като свободна професия. Здравните ми вноски в момента също не са платени. Ще погледна Наредбата за медицинската експертиза.

А, плащала ли си осигуровки за ОЗМ през периода, в който си била активна? Ако да, значи имаш право на майчинство. Достатъчно е да се възобнови дейността и да платиш дължимите здравни, според мен.

Последна редакция: ср, 22 май 2019, 09:06 от AnMary

# 631
  • София-Младост
Привет на всички, знам че при първо раждане имаме право на еднократна помощ, която не изисква доказване на доходи. Има обаче и опция за еднократна помощ при бременност - някой знае ли при нея дали трябва да си под определен минимум на доходите, за да я получиш?
Тя е за тези, които нямат необходимия стаж, за да получават обезщетение от НОИ. Или са безработни. И в двата случая има ограничение за доход на член от семейството.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135441920
чл.5а

# 632
Еднократна помощ за бременност няма.

# 633
  • София-Младост
Еднократна помощ за бременност няма.
Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, имат право на еднократна помощ при бременност в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.

# 634
Привет!
Веднъж прехвърлено майчинство след 6тия месец на бащата, може ли да се прехвърли пак на майката?

# 635
  • София-Младост
Привет!
Веднъж прехвърлено майчинство след 6тия месец на бащата, може ли да се прехвърли пак на майката?
Може.

# 636
  • in Wonderland
здравейте, някой да е подавал документи за детски надбавки в Швейцария??

# 637
Здравейте,
Тъй като в момента съм на срочен ТД по заместване, ако титуляра се върне на работа преди да съм родила ще получавам ли обезщетение или не ?

# 638
Скрит текст:
Здравейте,

Живея в чужбина от няколко години извън Европа. Бременна съм с термин края на юни. В България съм самоосигуряващо се лице и в момента осигуровките са ми спрени, но имам платени осигуровки за 12 месеца. Планираме завръщане в България след като бебето се роди. Ще имам ли право да получавам майчинство и какво трябва да предприема, ако имам това право?

Пак да задам въпроса си, ако някой знае? Благодаря!
След първото питане ви зададоха въпроси, но май не отговорихте на тях.
Сигурна ли сте, че сте самоосигураваща се...ли си внасяте само здравни вноски.

Здравейте, бременна съм в 12 г.с. От началото на м. 05 съм в болнични до м. 06. Следващи болнични може ли да са с прекъсване или трябва да се застъпват?
Могат да са с прекъсване, но за всеки такъв болничен ще имате първи три дни на 70 % от работодателя и ново изчисление на обезщетението.
Мога ли да не се възползвам от болничен 45 дена преди раждането? Това променя ли по някакъв начин нещата? Кой член и алинея да чета?  
Можете, мисля че го пишеше в Наредба за медицинската експертиза.

Благодаря! Аз също няма да се възползвам от 45-дневиня отпуск преди раждане, защото ще родя в чужбина. Самоосигуряващо се лице съм и имам осигурителен стаж над 12 месеца, натрупан в периода 2005 - 2013 г. след което прекъснах дейност като свободна професия. Здравните ми вноски в момента също не са платени. Ще погледна Наредбата за медицинската експертиза.

А, плащала ли си осигуровки за ОЗМ през периода, в който си била активна? Ако да, значи имаш право на майчинство. Достатъчно е да се възобнови дейността и да платиш дължимите здравни, според мен.

Да, плащала съм ОЗМ. Здравни за какъв период трябва да платя и също така, кога да ги внеса?

Последна редакция: ср, 22 май 2019, 09:06 от AnMary

# 639

Да, плащала съм ОЗМ. Здравни за какъв период трябва да платя и също така, кога да ги внеса?

Това вече от НАП ще ти кажат. Направи на някой пълномощно, да се разходи до НАП. Или другия вариант с ПИК би трябвало също да можеш да проследиш. Кой ти е подавал образец 1 до сега?

# 640

Това вече от НАП ще ти кажат. Направи на някой пълномощно, да се разходи до НАП. Или другия вариант с ПИК би трябвало също да можеш да проследиш. Кой ти е подавал образец 1 до сега?
Благодаря! Последно декл 1 е подавана в 2013 от осигурителна каса.

# 641
Аз имам едно питане към Вас момичета.Случея е следния ,работателя ми е пуснал към НОИ всички необходими документи.Обаче от НОИ,когато си направя справка ми излиза,че са нула работни дните и съответно не ми дължът обещетение.А болничния ми е за месец от 23,04 до 23,05.Не мога да си го обесня,защо се получава така.Обадих се в НОИ от там ми направиха справка и ми казаха,че болничния ми е одобрен.На някой случвало ли се подобно нещо?☺

# 642
  • София-Младост
Аз имам едно питане към Вас момичета.Случея е следния ,работателя ми е пуснал към НОИ всички необходими документи.Обаче от НОИ,когато си направя справка ми излиза,че са нула работни дните и съответно не ми дължът обещетение.А болничния ми е за месец от 23,04 до 23,05.Не мога да си го обесня,защо се получава така.Обадих се в НОИ от там ми направиха справка и ми казаха,че болничния ми е одобрен.На някой случвало ли се подобно нещо?☺
На всички изписва така. Не се притеснявайте, ще си получите парите. Кога е входиран в НОИ този болничен?

# 643

Благодаря! Последно декл 1 е подавана в 2013 от осигурителна каса.

Осигурителна каса ли?? Такова нещо за пръв път чувам. Grinning За 6 години, обаче, ще са ти се натрупали баячка. Не си ли в Европа? Ако си в Европа и си осигурена в другата евро страна, могат да ти ги признаят, ако представиш документи от страната.

# 644
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Тъй като в момента съм на срочен ТД по заместване, ако титуляра се върне на работа преди да съм родила ще получавам ли обезщетение или не ?

Зависи.Ако се върне след като ти е започнал 45-дневния болничен, ще получаваш обезщетение до изтичане на 410-те дни.Ако се върне по-рано, автоматично ти се прекратява договорът и търсиш отново къде да те назначат, за да получаваш майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт