Майчинството счетоводно-80

• 38 159
  • 750
  •   1
Отговори
# 645
Скрит текст:

Да, плащала съм ОЗМ. Здравни за какъв период трябва да платя и също така, кога да ги внеса?

Това вече от НАП ще ти кажат. Направи на някой пълномощно, да се разходи до НАП. Или другия вариант с ПИК би трябвало също да можеш да проследиш. Кой ти е подавал образец 1 до сега?
Благодаря! Последно декл 1 е подавана в 2013 от осигурителна каса.

Осигурителна каса ли?? Такова нещо за пръв път чувам. Grinning За 6 години, обаче, ще са ти се натрупали баячка. Не си ли в Европа? Ако си в Европа и си осигурена в другата евро страна, могат да ти ги признаят, ако представиш документи от страната.

Не сте работили с адвокати явно Simple Smile. Адвокатските колегии, и специално софийската, имат осигурителни каси, през които се внасят осигуровките.

Последна редакция: ср, 22 май 2019, 09:06 от AnMary

# 646
Като стана дума за адвокатска колегия дали нещо се подава към самата колегия , че няма да извършваш дейност примерно и излизаш в майчинство...?

# 647
  • София
Здравейте,
На различни места четох различни неща и се обърках... Майчинството може да се прехвърли на бащата и бабата/дядото след 6тия месец, нали? Или след 6тия на бащата, а след година чак на баба/дядо. На мен не ми звучи логично да има разделение, но в два сайта вече го срещам и исках да попитам и тук за справка.

# 648
  • София-Младост
Дебора, края на май, началото на юни би трябвало да имаш превод за целия период.

# 649
Скрит текст:

Да, плащала съм ОЗМ. Здравни за какъв период трябва да платя и също така, кога да ги внеса?

Това вече от НАП ще ти кажат. Направи на някой пълномощно, да се разходи до НАП. Или другия вариант с ПИК би трябвало също да можеш да проследиш. Кой ти е подавал образец 1 до сега?
Благодаря! Последно декл 1 е подавана в 2013 от осигурителна каса.

Осигурителна каса ли?? Такова нещо за пръв път чувам. Grinning За 6 години, обаче, ще са ти се натрупали баячка. Не си ли в Европа? Ако си в Европа и си осигурена в другата евро страна, могат да ти ги признаят, ако представиш документи от страната.

Не сте работили с адвокати явно Simple Smile. Адвокатските колегии, и специално софийската, имат осигурителни каси, през които се внасят осигуровките.

Искаш да кажеш, че тя е адвокат по професия или че вместо счетоводител е ползвала услугите на адвокат? Grinning

Последна редакция: ср, 22 май 2019, 09:06 от AnMary

# 650
Вероятно е тя да е/била адвокат, щом се е осигурявала през осигурителна каса. Не знам за друго съсловие с такива каси.

# 651

Да, адвокат съм по професия или поне бях 😀 вече не се занимавам с право. Преди да замина за чужбина, извън Европа, подадох декл в НАП за прекъсване да дейност, съответно спиране и на здравните осигуровки, именно за да не ми се трупат. Въпросът ми беше, дали мога евентуално да получавам майчинство ( не болничния за 410 дни) в Бг. Все пак имам осигурителен стаж и т.н. Ако някой от вас се е сблъсквал с подобен случай, моля да сподели.

# 652
 Най-добре опишете случая в имейл до НОИ. Отговарят за няколко дни и ще ви кажат най-добре как може да се случат нещата.

# 653
Най-добре опишете случая в имейл до НОИ. Отговарят за няколко дни и ще ви кажат най-добре как може да се случат нещата.
Благодаря!

# 654
Здравейте,

Да попитам и тук дали правилно съм разбрала...издават 45дневния, но при раждане преди неговото изтичане т.е. от него остават да кажем примерно 10 дни... тези дни могат да се ползват заедно с 42та дни, които се дават след датата на раждането.. така ли е?
Благодаря предварително!

# 655
След раждането издават 42 дена от болницата , а остатъка от тия 10 дена + тези които трябва педиатър да ти ги даде ги издава той (педиатъра)

# 656
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Да, адвокат съм по професия или поне бях 😀 вече не се занимавам с право. Преди да замина за чужбина, извън Европа, подадох декл в НАП за прекъсване да дейност, съответно спиране и на здравните осигуровки, именно за да не ми се трупат. Въпросът ми беше, дали мога евентуално да получавам майчинство ( не болничния за 410 дни) в Бг. Все пак имам осигурителен стаж и т.н. Ако някой от вас се е сблъсквал с подобен случай, моля да сподели.
Трябва да си възстановиш осигуряването като свободна професия и после да излезеш в майчинство.Задължително трябва да е на високия процент (т.е. с фонд ОЗМ).

# 657
Колко пари ще взимам от болничен за месец при осигуровки на минимална работна заплата?

# 658
Аз за 10 работни дни болничен взех към 235лв. (на минимална раб.заплата)

# 659
Значи за цял месец към 20 раб дни някъде към 460 се падат за цял месец ?

Общи условия

Активация на акаунт