Отговори
# 315
Не съм, както винаги. Здравей, Шарки, излагаш се.

От друга страна имам едно човече, което трябва някъде да учи след година-две. И ме интересува въпроса за алтернатива на UK и прочие; имам деца на близки от АУБ, но не съм ги питал, на мен само Бл. и БГ ми звучат като УНСС и НБУ, а тях ги знам.

# 316
Notaris,

Скоро никой няма да те взима на сериозно.

Това, че не си запознат с нещо, не е основание да се изказваш презрително.

# 317
  • sofia
Амели в миналата тема много добре описа как се прави проучване за университет.

# 318
Някой има ли информация и мнение за Американския университет в Благоевград?

Аз завърших бакалавър там преди 10 години. Какво ви интересува?

Дали в момента заплатата ти е с толкова по-висока от на колегите ти, завършили български университети, че да оправдае огромните средства, дадени за учене в АУБ. Simple Smile

# 319
  • sofia
Отворете сайта на университета и си четете. Имат статистики, мнения на алумни-та. Те и за това са в челните места на МОН-ския рейтинг по направления, защото голям дял в "точкуването" има размера на заплатите на завършилите.

# 320
Отворете сайта на университета и си четете. Имат статистики, мнения на алумни-та. Те и за това са в челните места на МОН-ския рейтинг по направления, защото голям дял в "точкуването" има размера на заплатите на завършилите.

Може ли линк към МОН-ския рейтинг, защото в сайта на МОН не го видях, там  стоят куп документи по проект „ПОДДЪРЖАНЕ И УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА РАЗРАБОТЕНАТА РЕЙТИНГОВА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА', фаза 1“ BG05M2ОP001-2.005-001 и ще се изпълнява от МОН в периода 2016-2019 г.. Най-новият документ е този за методологията на изготвяне на рейтинга, от февруари 2019 е. По това съдя, че рейтинг няма, има само начин за изготвянето му.

Има ли изобщо МОН-рейтинг готов?

# 321
тук е рейтинговата система на МОН - http://rsvu.mon.bg/rsvu3/#RankingPlace:YFFfU0ZcUmleTkxK

# 322
Сетих се, че Сирената (Siren of the Titan) е възпитаничка на АУБ - ей в тази тема е активна, може да я питаш:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1071332.75

antea, мерси!
Като разгледах методологията, там пише, че реализацията има 40 % тегло, а учебният процес - 30 %, а рисърч - 20 %. Дотук добре, но за профил икономика АУБ е 1-ви с 66 точки, а СУ - втори с 65 точки, УНСС -  3-ти с 63 точки. Личното ми мнение е, че това е нищожна разлика. Нямам за цел да омаловажавам никой университет, просто това наистина е незначителна разлика и само на нейна база не мисля, че си струва разликата в цената на обучение - принципно говоря. Трябва още информация, само на тази база мисля, че АУБ не може да е конкурентен на СУ или УНСС.

Последна редакция: пт, 22 мар 2019, 17:40 от Анонимен

# 323
Poppea, честно казано, аз за пръв път сега го разгледах този рейтинг, даже не знаех, че съществува, просто като попита го открих с два клика... така че той специално няма никаква връзка поне с нашия избор, а и се съмнявам някой от другите кандидати да е използвал него за база Simple Smile

# 324

Дали в момента заплатата ти е с толкова по-висока от на колегите ти, завършили български университети, че да оправдае огромните средства, дадени за учене в АУБ. Simple Smile

Ама че въпрос зададе. На мен ми е. Това помага ли по някакъв начин на някой?

# 325
Poppea, честно казано, аз за пръв път сега го разгледах този рейтинг, даже не знаех, че съществува, просто като попита го открих с два клика... така че той специално няма никаква връзка поне с нашия избор, а и се съмнявам някой от другите кандидати да е използвал него за база Simple Smile
antea,  нямах предвид вашето решение, а поста на vesi, аз не знаех, че има такъв и се зарадвах, а тя реферираше към рейтинга като нещо значимо за претегляне на опциите, пък като го видях, не ми се видя надеждно средство за вземане на решение поради твърде близките резултати. А то иначе е ясно, че Пернишкият е много по-зле от АУБ, няма нужда от тази класация, за да се знае това. Но между топ 3-4 практическа разлика не виждам по него. Та в този смисъл коментирах, не споря по рейтинга, предполагам (надявам се) да са си свършили поне прилично, ако не добре, работата по него. Просто резултатите не са много информативни, според мен.  

# 326
  • Отвъд алеята зад шкафа

Как оценявате нивото, има ли нещо, което не ви е харесало, средата каква е...И какво преставляват тези "препоръки", които се изискват в документите за кандидатстване?

# 327

Как оценявате нивото, има ли нещо, което не ви е харесало, средата каква е...И какво преставляват тези "препоръки", които се изискват в документите за кандидатстване?

Препоръките (поне преди 15 години(защо в кавички)) бяха стандартни препоръки от преподавател,например.
Ще се въздържа от коментар по другите въпроси,т.к. са прекалено общи.

# 328
  • Отвъд алеята зад шкафа
Кавичките ги сложих като цитат.

# 329
  • София
Не съм, както винаги. Здравей, Шарки, излагаш се.
...
За кое? Че дъщеря ми е била с намаление на таксата?  Размерът на таксата зависи от успеха, тя толкова е показала, че може, толкова са ѝ предложили. Големият ми син беше "резидънт асистънт" и не плащаше общежитие: само показва, че се е потрудил за нещо, не че нямам възможност да му плащам общежитието.

Общи условия

Активация на акаунт