Отговори
# 255
Колкото и да съм богата, красива и какво беше още, не ми се вижда ОК на първо четене такса 18 000 евро за колеж в България. Беше ми интересно някой, който би я платил, да сподели мотивите си. Ежко, ако ти се занимава?
Мотивите са ясни. Липсата на добро образование (да не се бърка с добро обучение), прави човека роб. Освен това, представлява ценност, която не може да се присвои, не се облага с данъци и мита и е лесно преносима и бързо конвертируема. Т.е. не само жизнена необходимост, но и отлична инвестиция.

Интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL вместо матура в 10-и клас
Тъй като информацията е от новинарска статия, смятам че е по-подходяща за тази тема.
Кому (конкретно) е нужен този тест, и за какви (практически) цели?
Пример: САТ се използва за селекция на кандидатите от университетите в САЩ

Последна редакция: чт, 21 мар 2019, 09:55 от Ezhko

# 256
Проблемът е, че понятието за добро образование и най-вече конвертируемо в рамките на едно две поколения се променя на 180°. Та общо взето трябва и да предвиждаш какви ще са професиите на бъдещето в етапа в който конкретен човек ще излезе на пазара на труда. И това съобразено и с конкретнити му интереси...

# 257
Проблемът е, че понятието за добро образование и най-вече конвертируемо в рамките на едно две поколения се променя на 180°. Та общо взето трябва и да предвиждаш какви ще са професиите на бъдещето в етапа в който конкретен човек ще излезе на пазара на труда. И това съобразено и с конкретнити му интереси...
Bliss, ти имаш предвид обучение. Доброто образование не се влияе от избора на професия.

# 258
Колкото и да съм богата, красива и какво беше още, не ми се вижда ОК на първо четене такса 18 000 евро за колеж в България. Беше ми интересно някой, който би я платил, да сподели мотивите си. Ежко, ако ти се занимава?
Мотивите са ясни. Липсата на добро образование (да не се бърка с добро обучение), прави човека роб. Освен това, представлява ценност, която не може да се присвои, не се облага с данъци и мита и е лесно преносима и бързо конвертируема. Т.е. не само жизнена необходимост, но и отлична инвестиция.

Това малко като от вица за консултанта, Ежко. Отговорът ти е 100% верен и напълно безполезен.

Имах предвид конкретика, каво точно е различно в това образование при такса 6000 и при такса 18000 евро. Сайтът на колежа не дава подобна информация. Изобщо не стои там вариант за избор между IB или не IB програма.

# 259
Bliss, ти имаш предвид обучение. Доброто образование не се влияе от избора на професия.

Я пак. Факт е, че можеш да имаш уникално добро образование и да не успяваш да искараш и 5 ст. от него. Та в крайна сметка не се ли учим цял живот, като нормалата цел е именно овладяване на професия като средство за живот?!?!?!?

# 260
Според мен голяма част от новопоявилите се училища се опитват да оберат остатъците от Звездите. Лошото е, че слагат същите цени, а на човек не му е все едно дали ще даде едни и същи пари за мерцедес, пежо или Опел.
И да не се окажем в имотната ситуация на високи цени и празни апартаменти.
Не знам, може и да е за другата тема, обаче имотният аналог не е съвсем точен - празните апартаменти в голямата си част са продадени, тоест, парите за тях са събрани от инвеститора, което за ЧУ е еквивалетно на запълнени бройки и събрани увеличените такси. Празни са, защото са купени  "за влагане на парите", "за детето" или защото така правят всички.
Ами наблюдавайки, по косвени признаци си мисля, че ЧУ няма да имат проблем и дори ще се увеличават - и като такси, и като брой училища, въпреки всички коментирани алогизми, поне докато не удари следващата икономическа криза.  
Големият проблем за мен е липсата на учители, но напълно разбирам младите хора, че не искат да се занимават с това. Особено като не могат да си намерят работа в системата на ДУ, което е наистина трудно.

Последна редакция: чт, 21 мар 2019, 10:29 от Анонимен

# 261

Я пак. Факт е, че можеш да имаш уникално добро образование и да не успяваш да искараш и 5 ст. от него. Та в крайна сметка не се ли учим цял живот, като нормалата цел е именно овладяване на професия като средство за живот?!?!?!?
Можеш да имаш и 10 милиона лева и да не получиш и 5ст. от тях, като ги държиш под дюшека. Въпросът с образованието е не само да го имаш, но и да го ползваш.
Овладяването на професия е само едно тясно приложение на доброто образование. При това - съвсем не е задължително. Каква е професията например на Джак Ма? И къде я е усвоил?
Да вземем умението да общуваш, ясно излагайки мислите си. Как този продукт на доброто образование се влияе от избора на професия? Ами умението да се разбираш с професионалисти от различни области, опирайки се на базовите познания и терминология от същите - за кои професии е необходимо и за кои не?
Трябва ли ни така наречената култура, ако професията ни е техническа, и за какво, след като не носи и 5 ст. доход?

# 262
Според мен голяма част от новопоявилите се училища се опитват да оберат остатъците от Звездите. Лошото е, че слагат същите цени, а на човек не му е все едно дали ще даде едни и същи пари за мерцедес, пежо или Опел.
Не знам, може и да е за другата тема, обаче имотният аналог не е съвсем точен - празните апартаменти в голямата си част са продадени, тоест, парите за тях са събрани от инвеститора, което за ЧУ е еквивалетно на запълнени бройки и събрани увеличените такси. Празни са, защото са купени  "за влагане на парите", "за детето" или защото така правят всички.
Ами наблюдавайки, по косвени признаци си мисля, че ЧУ няма да имат проблем и дори ще се увеличават - и като такси, и като брой училища, въпреки всички коментирани алогизми, поне докато не удари следващата икономическа криза.  
Големият проблем за мен е липсата на учители, но напълно разбирам младите хора, че не искат да се занимават с това. Особено като не могат да си намерят работа в системата на ДУ, което е наистина трудно.
Poppea, уверявам те че има и не-купени апартаменти (и то доста). От тия дето са скъпи за масовия инвеститор.

# 263
Че кой казва, че няма да си ползваш образованието? Но се образоваш с някаква цел. И тя не е да си трупаш дипломи. Целта освен повишаване на знанията и способностите, е и чисто материална. А Джак Ма е съвсем извън контекста и между другото не е останал само с учителската диплома. Wink

Пак започваш да словоблудстваш. Образованието не е самоцел.

# 264
Че кой казва, че няма да си ползваш образованието? Но се образоваш с някаква цел. И тя не е да си трупаш дипломи. Целта освен повишаване на знанията и способностите, е и чисто материална. А Джак Ма е съвсем извън контекста и между другото не е останал само с учителската диплома. Wink

Пак започваш да словоблудстваш. Образованието не е самоцел.
Обучението е с някаква цел. Образованието позволява да си наясно какво целиш. И защо.

# 265
Скрит текст:
Poppea, уверявам те че има и не-купени апартаменти (и то доста). От тия дето са скъпи за масовия инвеститор.
Ами не знам, ама във вила Лозенец в момента на сайта им има 1 (един) свободен апаратмент, сградата е пред акт 16, а цената е много над възможностите на масовия инвеститор - някъде към 250 К евро за около 90 кв.  Няма как да знам всички сгради на какво положение са, гледам само тези, кото са около мен и нямам впечатление да не са изкупени. И за ЧУ впечатлението ми е подобно - именно заради стереотипа, който ти самата формулира.

# 266
Аз също имам впечатения.  Преки. На сайта нищо не пише. Не за въпросната Вила.
За ЧУ за това казвам, че масовото предлагане може да доведе до прави стаи в НЯКОИ училища.

# 267
Аз също имам впечатения.  Преки. На сайта нищо не пише. Не за въпросната Вила.
За ЧУ за това казвам, че масовото предлагане може да доведе до прави стаи в НЯКОИ училища.
Може и да си права. Ще поживеем и ще видим Simple Smile

# 268
  • София
Ежко, благодаря за отговора. Моето малко дете сега е в 10-ти клас и е по старата програма. Не съм запозната в детайли с промените, но ми беше много интересно да прочета всичко, което написахте - и Дидева, и санака. Не знаех също и че в Америка и ОК частните училища не са вкарани в калъпа на системата, която регулира държавните. Не спират да ме изненадват англо-саксонците с по-разчупения си подход. Simple Smile Интересно е как стои въпроса с Германия. Wink

# 269
.

Последна редакция: чт, 21 мар 2019, 16:10 от dani_ster

Общи условия

Активация на акаунт