Отговори
# 345
В 21 век не мисля, че е удачно да се говори, че еди-коя си професия не била подходяща за жена. Какво значение има мъж ли е, жена ли е? Отдавна мина времето, когато домакинската работа и грижите по децата се падаха основно на жената. Във всички семейства от нашето обкръжение тези неща се делят поравно между двамата партньори, мъжете и готвят, и пазаруват, и децата гледат и т.н. Жената има незаменима роля само докато детето е още бебе, първите 2 години след раждането, но тогава тя е в отпуск по майчинство. През останалото време какво значение има пола?
Ако съпругът е такъв, че да стои на дивана с биричката и да не си мърда пръста, няма значение дали жената е лекар или фризьорка Wink ако се оставя да бъде третирана като слугиня, коя професия е подходяща за жена? Мнооооого сте странни с такива твърдения. Иначе лекар е тежка професия, независимо дали си мъж или жена. Скапваш се да учиш, после нощни дежурства, специализации...не е за всеки. И трябва да не ти става лошо от кръв, рани и такива неща.

# 346
Елица, какви са впечатленията ви с детето от ЧУ и СМГ? Учители, преподаване, организационно, деца?

# 347
Подкрепям Русалка и Мецан. Според мен, лекарската професия е и за мъже, и за жени, но не е за мързеливи и несвикнали на голямо натоварване - и от двата пола.
...........
Елица, ОК, пропуснала съм междинния  престой  на детето ти в  ТЕ, за което се извинявам, но пак е факт, че не един или двама "балами" избират СМГ след добри частни до 4 клас..Нещо, което Хоуп представи едва ли не като виц..
Ами  Хоуп явно е убедена, че това е виц въпреки наличието на доказателства за обратното Simple Smile Живее си в своя свят и всяко нещо извън неговите рамки й се струва нереално. Човешка психика.
За мен лично ЧУ има смисъл в малките класове най-вече заради освобождаването на родителя от разводаческа дейност за различните извънкласни занимания, както и за езика, който и да е той, но е вариант при положение, че семейството не търпи лишения заради таксата. Обратният вариант е също толкова приемлив, семейството да има парите, но да предпочете добро ДУ. Някак много снобско ми се вижда като имаш пари, непременно детето ти да е в ЧУ.  Но пък светът се движи от суетата, та не се учудвам, че това е широко разпространено мнение. Разбира се, има и искрено вярващи, че ДУ никъде и за нищо не става, това за мен отива вече към типа мислене на сектите. Но всеки е свободен да вярва, в каквото си иска, и да си плаща за вярванията си.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 10:06 от Анонимен

# 348
Някак много снобско ми се вижда като имаш пари, непременно детето ти да е в ЧУ.  Но пък светът се движи от суетата, та не се учудвам, че това е широко разпространено мнение. Разбира се, има и искрено вярващи, че ДУ никъде и за нищо не става, това за мен отива вече към типа мислене на сектите. Но всеки е свободен да вярва, в каквото си иска, и да си плаща за вярванията си.

Ама какво му е снобското и за каква суета става въпрос? Парите, които отиват за плащане на такси за частно образование за едно-две деца биха могли да осигурят доста фурли, екскурзии в Дубай и екстеншъни ако показността е водещ мотив. За същата инвестиция ще има доста по-видим ефект. Кой точно би се впечатлил ако кажа, че децата ми са в частно училище?!?
Продължавам да не мога да разбера цялото усилие да се набутат всички родители, плащащи за образование, в един "кюп" - сектанти, провинциалисти, сноби...

# 349
Да не говорим, че неинтересуващите се от образование изобщо не са наясно с ЧУ. Нито им говори нещо, че в Питагор напливът е еди си колко за няколко места, нито че има откази. За тях ЧУ са място, където пишат само шестици на децата и изкласяват без усилия.
Така че този довод със суетата е направо смешен, имайки предвид загубените заради таксите айфони, почивки и маркови парцали.

# 350
Някак много снобско ми се вижда като имаш пари, непременно детето ти да е в ЧУ.  Но пък светът се движи от суетата, та не се учудвам, че това е широко разпространено мнение. Разбира се, има и искрено вярващи, че ДУ никъде и за нищо не става, това за мен отива вече към типа мислене на сектите. Но всеки е свободен да вярва, в каквото си иска, и да си плаща за вярванията си.

Ама какво му е снобското и за каква суета става въпрос? Парите, които отиват за плащане на такси за частно образование за едно-две деца биха могли да осигурят доста фурли, екскурзии в Дубай и екстеншъни ако показността е водещ мотив. За същата инвестиция ще има доста по-видим ефект. Кой точно би се впечатлил ако кажа, че децата ми са в частно училище?!?
Продължавам да не мога да разбера цялото усилие да се набутат всички родители, плащащи за образование, в един "кюп" - сектанти, провинциалисти, сноби...

Е как какво - нали сред приятели и роднини всеки се надпреварва да обяснява колко плаща за ЧУ - то това не пречи на Дубай или круизите. Белег на статус, заедно с круизите и марковите дрешки и аксесоари, мезонетите или къщите в "престижен" район и прочие.

А защо плащат тези родители - все има някаква причина - кой заради имидж, кой защото местното ДУ е с лоша слава, кой защото искрено е убеден, че ДУ никъде и за нищо не става, кой заради логистиката. Какво значи "да се набутат" - този списък според мен изчерпва опциите за причините да се плаща за ЧУ. Ако имаш друга причина, може да я споделиш, ако искаш.
Да не говорим, че неинтересуващите се от образование изобщо не са наясно с ЧУ. Нито им говори нещо, че в Питагор напливът е еди си колко за няколко места, нито че има откази. За тях ЧУ са място, където пишат само шестици на децата и изкласяват без усилия.
Така че този довод със суетата е направо смешен, имайки предвид загубените заради таксите айфони, почивки и маркови парцали.
Че едното как пречи на другото - какво ти пречи да имаш и дрешки, и Ай-фони, и ЧУ. В твоя свят ти може и да не си го срещала, но аз съм го виждала при  няколко семейства покрай мен в реала. А това че лично ти плащаш, защото си убедена, че никъде другаде няма да ти образоват добре детето, е отделен въпрос. Вярваш в това, плащаш си за вярата. Свободен избор.
Какво значение има конкуренцията за някои ЧУ тука? Конкуренция и за някои ДУ има, и по-голяма даже, ама това не ти пречи да смяташ, че което и да е ДУ за нищо не става.  

# 351
  • София
Аз не заставам зад тезата за суета при хората, избрали ЧУ, но точно толкова не приемам и възгледите на много хора тук, че избралите ДУ въпреки добра финансова обезпеченост предпочитат едва ли не да харчат тези свои средства за маловажни неща. А хората без възможности за частно въобще не коментирам, изхвърлянията срещу тях за нежелание да правят компромиси и сериозни лишения заради ЧУ са проява, поне за мен,  на сериозни липси у нападащите - било на такт, на възпитание или и на двете...

# 352

Че едното как пречи на другото - какво ти пречи да имаш и дрешки, и Ай-фони, и ЧУ. В твоя свят ти може и да не си го срещала, но аз съм го виждала при  няколко семейства покрай мен в реала. А това че лично ти плащаш, защото си убедена, че никъде другаде няма да ти образоват добре детето, е отделен въпрос. Вярваш в това, плащаш си за вярата. Свободен избор.
Какво значение има конкуренцията за някои ЧУ тука? Конкуренция и за някои ДУ има, и по-голяма даже, ама това не ти пречи да смяташ, че което и да е ДУ за нищо не става.  
О, боже, ти тотално не си добре!
Моля да извадиш точни цитати къде съм писала, че ДУ, за които има голяма конкуренция, за нищо не стават. И ако не намериш такива, да ми се извиниш публично за лъжите, които разпространяваш.

А това, че в обкръжението си имаш такива хора, си е лично твой проблем и не говори нищо за останалите хора, избрали ЧУ.

# 353
Аз не заставам зад тезата за суета при хората, избрали ЧУ, но точно толкова не приемам и възгледите на много хора тук, че избралите ДУ въпреки добра финансова обезпеченост предпочитат едва ли не да харчат тези свои средства за маловажни неща. А хората без възможности за частно въобще не коментирам, изхвърлянията срещу тях за нежелание да правят компромиси и сериозни лишения заради ЧУ са проява, поне за мен,  на сериозни липси у нападащите - било на такт, на възпитание или и на двете...
Хората, избрали ЧУ, го правят по различни причини - и има и такива, които го правят заради суетата - аз лично познавам такива в реала. Това, че тук всички заявяват, че не са от тях, а са все такива, за които ДУ за нищо не става, не прави другите несъществуващи.  
За всички, убедени, че всички ДУ за нищо не стават, е логично да смятат, че хората с възможности, които не плащат за ЧУ, са безотговорни родители. Въпросът е дали наистина всички ДУ за нищо не стават.  
Скрит текст:

О, боже, ти тотално не си добре!
Моля да извадиш точни цитати къде съм писала, че ДУ, за които има голяма конкуренция, за нищо не стават. И ако не намериш такива, да ми се извиниш публично за лъжите, които разпространяваш.

А това, че в обкръжението си имаш такива хора, си е лично твой проблем и не говори нищо за останалите хора, избрали ЧУ.
Нещо си нервна Simple Smile С най-голямо удоволствие ще ти се извиня, ако сега напишеш тука кои ДУ - и основни, и средни, според теб стават - тоест, в кои ДУ би си записала детето вместо  в ЧУ, ако имаше възможност.
Аз проблеми нямам, проблеми имат тези, които държат на ЧУ, но са принудени да правят големи финансови компромиси и лишения за това.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 11:30 от Анонимен

# 354
В Шилер до 4ти клас и в СМГ след 4ти.
Чакам извинението.

# 355
Аз проблеми нямам, проблеми имат тези, които държат на ЧУ, но са принудени да правят големи финансови компромиси и лишения за това.

Остави ги да си решат сами проблемите тези хора. Защо толкова се тревожиш за тях?!?

# 356
В Шилер до 4ти клас и в СМГ след 4ти.
Чакам извинението.
Само тези ли са? Защото конкуренция, колкото за Питагор, има и за 107-мо, и за 120-то, и за 73-то, и за много други.  Ако са само тези, на практика ти все пак  смяташ, че ДУ за нищо не стават. Какво извинение всъщност чакаш тогава?

# 357
  • София
Да, Попея, със сигурност има И такива, но не можем да обобщаваме.Иначе се получава същото, срещу което де факто недоволстваме , а именно, че хората с пари, избрали ДУ, имат по подразбиране сгрешени приоритети..Нито всички с деца в ЧУ са суетни, нито всички с деца в ДУ въпреки налични средства са безхаберници, предпочитащи да пътуват по света, да се мотат из МОЛ- а за парцалки, да си сменят колите като носни кърпички и да се ширят трима на 200 квадрата. Има толкова нюанси между крайностите.

# 358
Попеа, отговаряш на въпроса с въпрос. Дъждец ти отговори. А сега е редно ти да покажеш нейни цитати. Иначе ще докажеш, че си говориш на едро и заради скандала и сеира.
И не е редно да слагаш думи в устата на някой в следствие на собствените ти изводи. Тя преценява, че само тези ДУ и отговарят на изискванията и точка. Но ти цитати ще покажеш ли?

# 359
Да, Попея, със сигурност има И такива, но не можем да обобщаваме.Иначе се получава същото, срещу което де факто недоволстваме , а именно, че хората с пари, избрали ДУ, имат по подразбиране сгрешени приоритети..Нито всички с деца в ЧУ са суетни, нито всички с деца в ДУ въпреки налични средства са безхаберници, предпочитащи да пътуват по света, да се мотат из МОЛ- а за парцалки, да си сменят колите като носни кърпички и да се лирят трима на 200 квадрата..
Ама как така няма да обобщавам - нали целта е точно обобщение на различните причини за ЧУ, и това също е причина, и тя съществува. Това, че досега никой тук не е склонен да я посочи, е обяснимо - явно не иска да бъде смятан за сноб. Което не пречи снобизмът да си го има.  
Не съм казала, че всички са суетни, а че това е причина в някои от случаите. Гледам, че тук преобладава другата причина - че ДУ за нищо не стават. Което води пак до въпроса дали наистина това е така.  
Попеа, отговаряш на въпроса с въпрос. Дъждец ти отговори. А сега е редно ти да покажеш нейни цитати. Иначе ще докажеш, че си говориш на едро и заради скандала и сеира.
Блис, ако Дъждец от всички ДУ в София с конкуренция, които са десетки,  смята за приемливи само Шилер и СМГ, мисля, че тя ясно показва, че за нея всички ДУ за нищо не стават. За какво да й се извинявам тогава?
 "Говориш на едро" - ами да, опитвам се да правя обобщения, нали темата е затова. Дали ти харесват или не (на теб или на друг, смятащ, че ДУ за нищо не стават), това си е ваш проблем.
Да прецизирам - ако в София има десетки ДУ с конкуренция, а някой смята за приемливи само единици от тях, това значи, че този някой смята, че ДУ като цяло за нищо не стават. Това не е обида, а само констатация на база статистическата значимост на такъв избор .

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 11:46 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт