Отговори
# 360
В Шилер до 4ти клас и в СМГ след 4ти.
Чакам извинението.
Само тези ли са? Защото конкуренция, колкото за Питагор, има и за 107-мо, и за 120-то, и за 73-то, и за много други.  Ако са само тези, на практика ти все пак  смяташ, че ДУ за нищо не стават. Какво извинение всъщност чакаш тогава?
Ами тези училища съм проучвала. Нямам никакви впечатления нито от 73то, нито от 120то.
След като съм я пуснала на изпит за СМГ и балът й е стигнал, не знам защо да ходи в 107 или останалите? Колко такива случая познаваш?
Защо сравняваш конкуренцията за Питагор, което е начално училище, с тази в училища след 4ти клас?
Единствените училища с конкуренция в ПУК или първи клас са Шилер и НУКК.
Думите ти бяха, че има ДУ с по-голяма конкуренция от Питагор, но и за тях смятам, че за нищо не стават.
Кажи тогава кои са тези начални училища в София с такава голяма конкуренция, защото очевидно аз нямам поглед над всички?

# 361
В Шилер до 4ти клас и в СМГ след 4ти.
Чакам извинението.
Само тези ли са? Защото конкуренция, колкото за Питагор, има и за 107-мо, и за 120-то, и за 73-то, и за много други.  Ако са само тези, на практика ти все пак  смяташ, че ДУ за нищо не стават. Какво извинение всъщност чакаш тогава?
Ами тези училища съм проучвала. Нямам никакви впечатления нито от 73то, нито от 120то.
След като съм я пуснала на изпит за СМГ и балът й е стигнал, не знам защо да ходи в 107 или останалите? Колко такива случая познаваш?
Защо сравняваш конкуренцията за Питагор, което е начално училище, с тази в училища след 4ти клас?
Единствените училища с конкуренция в ПУК или първи клас са Шилер и НУКК.

Да, пак опираме до ограниченията на личния опит. Сравнявам конкуренцията точно в началния курс - това, че ти не знаеш, че в 73-то или в 120-то тя е голяма (това са само няколко примера, има и други), не го прави несъществуващо - и преди си я имаше, но приемът беше непрозрачен, с връзки или подкупи. Сега с районирането вече става много по-трудно, което увеличи наплива към ЧУ - затова за мен не е чудно, че таксите хвърчат и ученици остават отвън. Но това не значи, че тези ДУ за нищо не стават.
Приемам, обаче, тезата ти, че ти не си знаела за това, и ти се извинявам.
Кажи тогава кои са тези начални училища в София с такава голяма конкуренция, защото очевидно аз нямам поглед над всички?

Когато конкуренцията е с изпит и класиране, тя е организиарана по различен начин от тази без изпит и класиране. Но това, че е измерва по-трудно, не прави конкуренцията в ДУ по-малка.
120-то, 73-то, 107-мо, 133-то, 35-то се сещам на прима виста, сигурно има и други. И от тях има недоволни, но то от кое училище няма.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 12:03 от Анонимен

# 362
Хаха, кой ще се нареди пръв на опашката и ще събере повече точки по местоживеене, не е конкуренция. Нито сме в района на тези училища, нито с подкупи бих се занимавала.
За мен това не е признак, че ще бъдат приети най-добрите деца. Затова и Шилер ми е на първо място в списъка. Иначе бих записала детето в кварталното с всевъзможни курсове и смяна след 4ти клас.
Брех, редактирам се! Сега видях извинението Simple Smile

Понеже си редактирала ще добавя и аз, че няма как да искаш да ти кажа за всички възможни училища, защото не ми се е налагало да проучвам. Ако мислех сериозно да сменяме училище след 4ти клас, щяхме да кандидатстваме в няколко паралелки, а не само в СМГ за спорта. А за ПУК/първи клас вече написах по-горе как бих процедирала, ако ЧУ или Шилер не бяха опция.
125то също се води свястно.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 12:11 от Дъждец

# 363
Хаха, кой ще се нареди пръв на опашката и ще събере повече точки по местоживеене, не е конкуренция.

Точно така. За ДУ няма конкуренция. Между ДУ, които поначало за нищо не стават, има няколко, нарочени по някакви измислени причини, за свестни, и за тях има много желаещи, но това не е конкуренция. Няма подбор чрез изпит или по качества на детето, а има не знам как - говори се за подкупи, връзки и такива неща. Дали е вярно, кандидатстващите в ДУ си знаят. Мен не ме интересува. Но това не е никаква конкуренция. Grinning
Друг въпрос е, че желаните ДУ също така за нищо не стават, както и нежеланите. Например 18-то е много желано. То са чудо истериите по приема за 1 клас там - навремето се интересувах. После в темата за 18-то има много родители, които са недоволни, а и като чета доволните от какво са доволни - ми това са хора с ниски изисквания, които не се интересуват от образование, и които са доволни ако днес не им набият и ограбят детето и ако учителката не му каже, че е тъпанар.
По същия начин стоят и нещата за много желаното 32-ро, защото и него го следях навремето, и темата за него съм чел също. И съм говорил с родители с деца в тези училища. А и ми се е случвало да виждам деца от тези училища.

Ами ДУ като ДУ. Според мен разликата между отделните ДУ е пренебрежима. Да, и аз смятам, че само СМГ става от тях. Дори не съм съгласен с Дъждец относно Шилер. Навремето е ставало, сега и то не става. Хеле откакто отидоха в 131-во, откакто напълно се оляха с приемната процедура, откакто и таксите са повишили, абе..въобще вече не ми ги хвали. Държавно училище с немска занималня! Чудо голямо този "Шилер". Всички ЧУ с немски, поначало не добри, са все пак много по-добри от "Шилер".

За 35-то ли, кво ли беше там, даже и не съм чувал че е елитно. Сега, че Лозенец е центъра на Вселената, съответно и на просветата, и че там са най-хараби момчетата, това всички го знаем. Но дори и за Лозенец, който е пъпа на света, доброто училище е 120-то, дето са учили на Русалката децета. А не 35-то, дето не е могло да учи на една форумка детето, защото детето на друга форумка видиш ли, се уредило с връзки. И освен това Русалката е казвала, че ако сега трябва да ги дава на училище, никак не е сигурна, че пак би ги дала в 120-то. Щото то е било хубаво, когато те са били там, а нещата в държавното образование стават все по-зле с всяка изминала година. Очаквам тя да ми възрази сега, но няма значение.

А, има едно на "Шишман", 133-то май че беше, "Пушкин" май се казва, то било нали добро, само че доста лоши отзиви чух и за там от първа ръка. Пък и като ходех на времето на курс по френски, имаше едно момиче на курса, ученичка в това училище, ми доста е по-зле нивото в сравнение с децата от СМГ и АК. На следващото ниво по френски пък имаше ученици от 18-то и от 32-ро. Просто не мога да кажа кой е по-зле, всички бяха мега зле. Не по френски, ами изобщо. Още един показател, че нещата в ДУ са зле.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 12:24 от Татко Мецан

# 364
Мецане, такива генерални заключения можеш да направиш едва тогава, когато имаш поне три пораснали деца, минали поне през някои ДУ, ЧУ, АК, СМГ и т.н.
Твоите заключения, сори, но са на база ЕЖК и са без почти никакъв опит.

Аз пък знам едно ДУ в които нещата с всяка изминала година стават все по-добри и това е 119-то СУ.

# 365
  • София
Фран, разпознах се Simple Smile)), само СМГ нямам "покрито" (35то, 120то, 32ро, АК, Меридиан-22, БШ). Ужас.

# 366

Важното е, че вярвам в тях и си плащам за вярата, както казва Попеа;)

Ми проучвал съм, чел съм, интересувал съм се, говорил съм с хора, питал съм, следил съм познати деца и до тези изводи съм стигнал. Голяма част са наистина ЕЖК, ами кой друг да ми каже, освен една жена/един мъж? Министърът ли? Хубаво щеше да е, ама едва ли ще ми каже. Та част от информацията ми е една жена/форумка от бг-мама - каза, друга част са класациите на НВО, трета част са да речем медалите от състезания, а най-важната може би част са лични впечатления от децата, щото въпросните училища са от квартала и по градинки и прочее детето е играло с деца, които учат в тях и нали ги виждам колко им е багажа, какъв им е речника и т.н.
Не става въпрос за 120-то, пази Боже, аз не съм от Лозенец, та с деца от 120-то не съм говорил, ние с гайдите до такива квартали и до такива богоизбрани хора достъп нямаме. За другите училища говоря.

# 367
Мецане, такива генерални заключения можеш да направиш едва тогава, когато имаш поне три пораснали деца, минали поне през някои ДУ, ЧУ, АК, СМГ и т.н.

Аз пък знам едно ДУ в които нещата с всяка изминала година стават все по-добри и това е 119-то СУ.

Има вече доста недоволни и от 119-то. Wink

# 368
  • Русе
Аз като чета таралежи и мечки, стигам до един извод - София не е България.

# 369
Има голямо вътрешно противоречие в тезата за ДУ - от една страна се твърди, че е по райони и вече няма начин да се запишеш в училище, което не ти е в района, а от друга - говори се за конкуренция. Каква е тази конкуренция? Децата, които изпаднат от районното си училище, изпадат от образователната система ли?

Има два варианта - или продължават всички врътки с връзките и подкупите, така че всяко ДУ да е достъпно, независимо от кой квартал си (срещу такса в пъти по-малка от тази за ЧУ), или наистина вече само децата от съответния район имат достъп. Ако е първото, тезата на Poppea за киселото грозде и по тази причина плащане на такси за ЧУ, издиша. Ако е второто - много скоро ще се унифицират нивата на ДУ, което е и цел на министерството всъщност.

# 370
Има вече доста недоволни и от 119-то. Wink
Вече?
Недоволни винаги е имало.
Да се самоцитирам:

Не твърдя, че няма недоволни, а че за последните 13 години върху които имам пряк поглед и съм била с двама ученици /Мецан да каже дали правилно е написано/ в периода 1-4 ти клас, 119-то се променя в положителна посока.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 13:33 от Фран

# 371
...много скоро ще се унифицират нивата на ДУ, което е и цел на министерството всъщност.
А дано, ама надали. Винаги ще има по-равни. И по-скъпи квартали също. Но кое е яйцето и кое кокошката...

# 372
  • Отвъд алеята зад шкафа
Жалко, че тук не пишат недоволните от ЧУ родители, които си местят децата на пожар. Тема табу!

# 373
Докато чета тази така интересна тема и си пия кафето, трима младежи от вече неелитната НПМГ разискваха Източния въпрос. Млади, умни и красиви.
Такива има навсякъде. Радвайте се на децата и не ги клиширайте от ПУК, грозно е.

Колкото до "конкуренцията", няма да избягат от нея, ако може бих я спестила на 5-6 годишните. 

# 374
Жалко, че тук не пишат недоволните от ЧУ родители, които си местят децата на пожар. Тема табу!

Не четеш подробно явно. Аз си преместих детето. Но в друго ЧУ. Wink

Общи условия

Активация на акаунт