Отговори
# 375
Не твърдя, че няма недоволни, а че за последните 13 години върху които имам пряк поглед и съм била с двама ученици /Мецан да каже дали правилно е написано/ в периода 1-4 ти клас, 119-то се променя в положителна посока.

Ха, ха, че аз не съм капацитет по български език, че да казвам. Не съм сигурен, но ми се струва, че "двама ученика" като че ли е по-правилно:)
И за 119-то съм чувал недобри неща напоследък. Поне това, че и то със сигурност вече не е каквото е било, включително математическите му паралелки. Ще отидем сега в друга крайност, но защо ти самата си казвала, че след като си видяла АК, не искаш и да чуеш повече за СМГ? Което не е моята теза, аз до гимназии не съм стигнал и не казвам, че СМГ е по-зле от АК. Аз визирам началното образование, и за него вярвам, че нещата стоят, както ги написах. Но тази вяра почива върху събрани мнения и впечатления, за разлика от 95% от родителите с деца в ДУ, които, както казва Дъждец, просто нищо не знаят и не се интересуват от образованието. Те виж наистина просто са чували, че ЧУ били места, където си плащаш, за да ти пишат шестици на детето, без да учи, и отделно смятат, че който си плаща за нещо, дето го има безплатно, малко нещо гламав пада. И дотам.
Пък аз, може да смятам каквото смятам на база ЕЖК, ама тази база е много широка - много много жени, включително и всички вие, какво са казали, т.е. не ЕЖК, ами МЖК (много жени казаха) Grinning

# 376
трима младежи от вече неелитната НПМГ разискваха Източния въпрос. Млади, умни и красиви.
Такива има навсякъде. Радвайте се на децата и не ги клиширайте от ПУК, грозно е.
Нима тези умни и красиви младежи не заслужават равен старт, т.е. нещо по-добро от сегашното НПМГ? Нагледал съм се как интелигентни младежи губят състезанието с далеч по-ниско ниво западняци. Понеже докато едните ударно наваксват материал, другите са преминали финиша и материализират печалбата в създаването на нови предимства. В това време закъснелите се продават със сезонно намаление. Защото идват по-млади, с по-съвременна подготовка и нова енергия...
И някои хора следва да престанат да пренасят критиките към училищата върху децата, за да има на какво да се възмущават​, откланяйки темата.

# 377
Жалко, че тук не пишат недоволните от ЧУ родители, които си местят децата на пожар. Тема табу!

Не четеш подробно явно. Аз си преместих детето. Но в друго ЧУ. Wink

И аз си преместих детето  - в друго ЧУ. Точно както и Блисс. И въпреки огромното разочарование миналата година и дадени едни няколко К евро, и през ум не ми е минало да се местим в ДУ.

# 378
И за 119-то съм чувал недобри неща напоследък. Поне това, че и то със сигурност вече не е каквото е било, включително математическите му паралелки.
Мецанеееее, Мецане така е! Със сигурност не е такова, каквото е било. Много по-добро е!
От няколко години няма математически паралелки, нито пък външен прием за 5-ти клас.
Но виж от 5-ти клас нагоре нямам опит и нищо не твърдя. Мога да говоря само за начален курс.

СМГ си е супер училище. Но да, АК в пъти повече ми харесва за дъщеря ми в периода 8-12 клас.
А пък към момента мога да кажа, че ПЧМГ е конкуренция на СМГ /5-7 клас.
А по отношение на качеството на подготовката на учениците и по повечето организационни въпроси, дори я надминава.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 14:54 от Фран

# 379
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз познавам 2 семейства, които си преместиха децата от ЧУ в ДУ и то в началото на 7 клас. И двете майки са много ЧУ ориентирани. По-малкото дете на едната също отиде в ДУ с кака си и все още е там, а каката вече учи в АК. Така че истории има всякакви. Далеч съм от мисълта да категоризирам държавното или частно образование по това какво се пише в бгмама или от опита на близкото ми обкръжение. В темата доминират крайните мнения, обобщения и квалификации. Но те сами по себе си дават ясна информация за комплексите, надеждите, неосъществените амбицици на техните автори.

# 380
  • София
Мецане, неведнъж съм споделяла на лични, че трудно се засягам. Но днес определено не ми хареса лекотата, с която твърдиш, че ще отрека казаното назад във времето...Как пък си толкова сигурен? Аз да не съм някакво детенце, което днес е на едно мнение, утре - на противопложното? Ще те опровергая, в периода 5-7 клас със сигурност НЕ бих записала децата си в 120-то към днешна дата, но преди това - да. Поне докато началните учители са тези, които познавам от едно време - съвестни, отговорни, работещи с децата със съвременни технологии/методи. В комбинация с близостта до нас,  с отличната база, с прекрасния двор за игра и спорт, с опциите да се ползват предлаганите от Детския Център на територията му  услуги на символична цена не виждам какво бих загубила спрямо дори СС и Питагор..Айде аз съм църковна мишка по стандартите на някои хора, ама баш министърът едва ли е, едва ли му липсват финанси за частно, а явно е преценил, че 120-то е съвсем подходящо за отрочето му. А все си мисля, че и на него много жени разни неща са му казвали.. Вероятно обаче с мръсна газ ще го премести в 5 клас, ще се чуе.
По повод  богоизбраните/богопмазаните в Лозенец..Когато майка ми през 59-та се е нанесла тук, в близост е имало казарма, а после полета, демек дошла е от тогавашния център в края на София - толкова за моята богоизбраност по признак местоживеене..
А колкото до ЧУ, знаеш, че имам поглед не само на база ЕЖК..

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 14:43 от пенсионирана русалка

# 381
Ей, вярно, че казарма имаше... при това до края на 60-те ще да е била действаща. Трамвая пътуваше от колелото - срещу Хемус надолу към НДК покрай оградата й, бил съм съвсем малък тогава, но си спомням ясно войниците които щъкаха вътре. да е било 68-9 год.
Тогава строяха Хемус, в основите намериха американска бомба невзривена и ни изселиха за ден докато я изровят, живеехме на Крум попов на 50 метра от там....

# 382
  • sofia
Фран, разпознах се Simple Smile)), само СМГ нямам "покрито" (35то, 120то, 32ро, АК, Меридиан-22, БШ). Ужас.
Нямаш угодия и явно си много претенциозна....глей как си местила децата Stuck Out Tongue Winking Eye

Истината е, че си зависи и от детето дали дадена среда ще му понесе, дали дадено училище е "неговото", дали ще попадне "на мястото си". И училището не е само образователния процес, а и съученици, класна, учители.
Големият го преместих в началото на трети клас, защото госпожата, въпреки че преподаваше добре, беше отвратителен човек и ме беше докарала лудост.

# 383
  • София
Simple Smile а и много деца. Но пък има баланс 3 ДУ:3 ЧУ.

# 384
Хаха, кой ще се нареди пръв на опашката и ще събере повече точки по местоживеене, не е конкуренция. Нито сме в района на тези училища, нито с подкупи бих се занимавала.
За мен това не е признак, че ще бъдат приети най-добрите деца. Затова и Шилер ми е на първо място в списъка. Иначе бих записала детето в кварталното с всевъзможни курсове и смяна след 4ти клас.
Брех, редактирам се! Сега видях извинението Simple Smile

Понеже си редактирала ще добавя и аз, че няма как да искаш да ти кажа за всички възможни училища, защото не ми се е налагало да проучвам. Ако мислех сериозно да сменяме училище след 4ти клас, щяхме да кандидатстваме в няколко паралелки, а не само в СМГ за спорта. А за ПУК/първи клас вече написах по-горе как бих процедирала, ако ЧУ или Шилер не бяха опция.
125то също се води свястно.
Конкуренция има, когато има повече желаещи, отколкото места, това се случва за ДУ училища с добро име. За да бъде конкуренция, няма значение по какъв признак избират, а дали има повече желаещи, отколкото места. Преди районирането това беше положението за тези училища - понеже имаше много повече желаещи, отколкото места, приемаха с връзки и подкупи. След районирането вече няма да е така - то все пак е само от една година. И понеже за голяма част от кандидатите вече става много по-трудно (не казвам невъзможно),  натискът върху ЧУ се увеличава. Сега, дали някой смята тези ДУ за лоши или не, си е негово мнение, факт е, че за тях има конкуренция дори и в момента, с районирането, а преди беше съвсем невъзможно да се добереш до място от наплива на амбициозни родители от цяла София. Това са фактите, тълкуването си е лична работа на всеки.
А дали нивото на тези училища ще спадне след районирането, защото няма да имат възможност да учат масово деца от цяла София, предстои да видим.

Мецане, прав си - правиш избор и си плащаш за него Simple Smile Да му мислят тези, за които този избор е свързан с лишения при все по-нарастващите такси за ЧУ.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 15:52 от Анонимен

# 385
Ама конкуренция има, защото горе долу стават на фона на 95% ужас. Това не значи, че са нещо кой знае какво.
Споменатото 133-то, в което се бутат всички чиновници от жълтите павета с всевъзможни връзки е един малък ужас. Нищо, че според слуховете било добро. И наистина всичко е въпрос на критичност и изисквания. За мен постоянно текучество на учители по основни предмети не е атестация за добро училище.

Последна редакция: пн, 25 мар 2019, 15:51 от Анонимен

# 386
  • София
След около месец и нещо ми завършва ученика в ДУ-та и на база преживяното с него, непрекъснато се моля да не се случи нещо непредвидено и да не можем да продължим да издържаме малкото в ЧУ.
И се бия по главата, че не бях по-настоятелна, когато в 9 клас исках да преместя големия в ЧУ и той се тръшна, че как така ще го откъсвам от японския.
В 119 и в 18то е учил впрочем (след начален курс в люлинско квартално, период, който упорито се опитвам да забравя).
Това ако ще си говорим за лични впечатления от първа ръка. Приятелката ми може да разкаже за личните впечатления на нейния голям син от друго прехвалено, 145то.
Абе тъжна ми е тая тема, всяко дете трябва да има достъп до читаво образование. Срамота е в какво се превърна нашето.
От друга страна пък имам приятелка, която премести дете от Питагор в СМГ, ама СМЕ е опция само за дете с математически наклонности, тоест за моята щерка не става.

# 387
СМГ и ПЧМГ са много частен случай. И аз бих направила това преместване, ако бях в тази ситуация. Каквото и да си говорим за въпросното ЧУ.

# 388
СМГ е най-доброто място за дете с изявени математически наклонности заради средата, която ще го дърпа напред. Като изключим процента "парашутисти", останалите са се преборили за мястото си там единствено на база резултати в математически състезания, докато в Питагор все пак го има и фактора възможност да се плащат таксите.

# 389
  • София
Точно, да. И ако детето не е с математически наклонности, няма много опции.

Общи условия

Активация на акаунт