Отговори
# 660
Мария,  не зная кой език си изучавала, съответно забравила. Но от опит знам,  че нещо научено, наглед забравено,
всъщност е трайно складирано някъде в "харда" и се възстановява при нужда.
Персийски Simple Smile. Преди година в новините гледах някакво интервю на иранка. Е как пък 3 думи не разбрах! Срам!

# 661
Ох, чак пък да няма руския никакво приложение, прекалявате. Все пак го говорят има-няма 300 милиона души от Русия и бившите републики.
Като отидеш в Източна Европа и с руски можеш да се разбереш навсякъде. В Полша, Чехия, дори германците го говорят. Просто е език на голяма държава, която си го е наложила с времето.
Не всеки говори английски и руският също помага при ходене в чужбина, аз съм свидетел на това.
А и всеки език е богатство. По тази плоскост като се хлъзнем и става страшно. После българите в чужбина не си учат децата на български, защото не им трябва, според тях. Тъжно.
Както и да е, да не спамя.

Последна редакция: вт, 09 апр 2019, 23:51 от Анонимен

# 662
Татко Мецан ме разсмя.
С руски може много да се чете из руски форуми , литература и не само. Богатство си е езика, но за работа в България може много да не се търси.
Добре де в този ред на мисли - има ли приложение италианския език и струва ли си да се учи? Какво мислите?

# 663
Ориентацията към определен език, е следване в съответно говоряща го държава. За Германия, Дания, Австрия и др., се знаят условията. За Русия не знам нищо. Дори курса на рублата.

# 664

Добре де в този ред на мисли - има ли приложение италианския език и струва ли си да се учи? Какво мислите?
Сега съвсем ще ми се изсмеят защо сме се спрели на италиански.
Приятели емигрираха в Италия. Много са доволни. Ходихме им на гости и много се зарибихме и бихме пробвали, та да има някаква основа.
Другото, за което всички ми се чудят дали не ни е много рано, но сме харесали 2-3 университета в Италия, в които обучението е на английски, но все пак не е лошо да се знае нещо по езика.

# 665
Ох, в Италия има страхотни университети. Харесах си няколко. Но и таксите не са никак малки, квартирите също били скъпи , та за сега не знам дали ще се учи там. Но ако имаме възможност бих си пратила детето точно там.
След пет години ще мислим обаче такси и цени , че всичко се променя.

# 666
Едно голямо “Да” за италианския и от мен.
След научен италиански, другите романски езици са песен.

# 667
Не се заглеждам по чужбински. СУ  ни е квартално. Joy

# 668
Между другото в София има университет , който издава и българска и британска диплома. Има специалности от туризма , та в този ред на мисли може да не е лоша идея да се учи и туризъм след 7 кл. и да се продължи в този университет после, учи се на английски.
П.С Коригирам се тези хотелиерските специалности ги има във Варна , за София са оставили само международен бизнес и мениджмънт и подобни.

Последна редакция: ср, 10 апр 2019, 17:52 от Elea Lea

# 669
Като цяло изборът на езици - струва ми се - се определя от идеите на родителите за  бъдеща реализация на детето (следване/ устройване) в съответната страна.

Нашият избор беше различен: стартирахме немски от детската градина, за да се структурира мисълта на детето. В немския се следи за соворед, за делими представки на глаголите, правещи рамка на изречението, за рекционно управление на паджите. С немския си в постоянно напрежение (застъпвам лингвистичната теория за прословутата немска дисциплина). Когато мозъкът ти постигне подобна организация, математиката и други науки, изискващи логика и подредба, биват много подпомогнати.

Стъпвайки на немския и в средата на интернет, английският се усвоява безпроблемно, дори накак - неусетно.

А без руски не може, ако човек се докосва (не отдава се) до каквато и да е научна сфера. Все още в информационно отношение руският дава много. Колцентровете са ниско практическо приложение на усвоен език и надали някой мечтае да види детето си там. Не коментирам образованието в МГУ и в частност нивото на медицината и ред други специалности.

В този ред на мисли е добре да се избягва клиширането. Някой знаел език и не го ползвал, лошо за него (включвам и себе си, не критикувам)!  Повтори се многократно, че всеки език е богатство и на ниво създаване на паметови връзки и усъвършенстване на мисловната организация, и като средство за приобщаване към съответна култура с нейните достижения. Другата теза ме връща (простете - не лично!) към "какво ще й гледам на Виената - град като град..."

# 670
# 671
Poppea, какво имаш предвид под "трите гимназии с немски"?
Аз само за две се сещам.
Третата евентуално е 35то?
Или СМГ, което в крайна сметка е преди всичко МГ?
Имах предвид трите с DSD II - НЕГ, 73-то и 35-то, не знам да има други с такава програма.
Ориентацията към определен език, е следване в съответно говоряща го държава. За Германия, Дания, Австрия и др., се знаят условията. За Русия не знам нищо. Дори курса на рублата.
В рамките на ЕС всеки език става за тази цел, все пак сме в една мега-държава. В Русия за чужденци е платено, имат някакви стипендии, ама доколкото знам, са много ограничени.

Стъпвайки на немския и в средата на интернет, английският се усвоява безпроблемно, дори накак - неусетно.

А без руски не може, ако човек се докосва (не отдава се) до каквато и да е научна сфера. Все още в информационно отношение руският дава много. Колцентровете са ниско практическо приложение на усвоен език и надали някой мечтае да види детето си там. Не коментирам образованието в МГУ и в частност нивото на медицината и ред други специалности.
Не съм убедена в това, но няма да споря. Руснаците отдавна не са водещи в науката, а МГУ не е сред топ университетите в света. А руските лекари от старото МГУ масово са в Германия. Но всеки си има право на мнение. Руски се говори в бившето съветско пространство, но само от по-възрастните и не навсякъде с удоволствие - това е меко казано, имала съм неприятни случки по този повод в Прибалтика и в Полша. Говоря за Европа, за Азия не знам как е.
Английски след немски нямам опит как се учи, при мен английският беше първи език. Но не мисля, че само от интернет може да стане, това са много различни езици, нищо че се водят от една група. То и българският и гръцкият се водят от една група - тази на балканските езици, ама само на база на българския нищо няма да научиш от гръцкия.

звездичка, според мен, топ-гимназиите се определят точно от търсенето на езика, който се изучава в тях - дадох пример с английската и немската, които си смениха местата по желаност, когато немският започна да се търси много.
За следването в чужбина - най-важното е да се знаят условията предварително и те далеч не са само език,  има ниво на унитата, такси/без такси, стипендии/без стипендии, наличие на общежития/квартири и цена,  издръжка като цяло и т.н. И понеже наистина нещата се менят, е добре да има резревни варианти, затова още един или два езика след първия дават свобода при тези варианти.

Последна редакция: ср, 10 апр 2019, 10:14 от Анонимен

# 672
  • София
Руски има в 133-то; 119-то, руското училище към посолството. В Лозенец имаше едно, но не си спимням как се води. Ако някой се сеща да добави.
Прочетох по - горе- за 12-то, но там няма руски. Евентуално като втори език и то ако се сформира група от желаещи.
Аз споменах за руски в 12-то. Не знаех, че не е имало сформилрана група.Когато попитах ми казаха,че има руски като втори език и се зарадвах, защото училището е удобно за пътуване...
Моля някой, с по-надежна от моята информация от някой осмокласник да каже дали има група по руски все пак .

Последна редакция: ср, 10 апр 2019, 11:55 от vnd

# 673
  • В царството на игрите:)
Аз съм съгласна, че руският не е добра опция. Приложението му е наистина малко, независимо, че го говорят 300 милиона. Доста пътуваме и как пък веднъж не попаднахме в държава /дори и от източна Европа/, в която да се разберем на руски. Мъжът ми е с Руска езикова гимназия и даже и не споменава за този език, защото е безсмислено. Да не говорим колко "го обичат" в източна Европа и колко охотно говорят на него дори и да го знаят. Всеки език е богатство, но за руския съм с резерви. Може би съм обременена от пионерското и комсомолското си минало, макар и за кратко Simple Smile

# 674
Аз не съм с резерви, именно поради горния пост. Много хора мислят така, учещите руски са малко, тепърва ще се търси повече. Не за комуникация, за бизнес имам предвид.
Но нас не ни касае, синът ми не иска категорично, не мога да помогна с училища.

Общи условия

Активация на акаунт