Спестяване на пари

• 142 981
  • 2 245
  •   1
Отговори
# 1 710
Ако имам спестени пари поне за 6 месеца живот без доходи. Бих работила за погасяване на кредита. Смятам, че е добре да се погаси по-бързо.
Ако мога да спестя пари и да ги инвестирам в друго, което да ми носи допълнителен доход също бих го направила.

# 1 711
  • София
Ако имате ипотечен кредит, бихте ли бързали да го погасите предсрочно или бихте спестявали, а кредита, така или иначе, да си върви всеки месец?

И аз съм  подобна дилема, отговор за себе си нямам. Ни така, ни иначе. Ако знаех какво ще стане догодина или след 3 год. Ех...  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 712
Е то, ако знаехме какво ще стане, нямаше да има понятие 'спестявания', нито нужда от такива Rolling Eyes

# 1 713
  • София
Е то, ако знаехме какво ще стане, нямаше да има понятие 'спестявания', нито нужда от такива Rolling Eyes
Да не е черен хумор нещо Stuck Out Tongue Winking Eye  То даже може да спестяваме повече, примерно

# 1 714
Обърнете внимание на лихвата на ипотечния кредит. Ниска лихва, например 1%, не си заслужава да се погасява предсрочно, инфлацията я изяжда. При Висока лихва, например 7%, ако предсрочното погасяване спестява част от лихвата, си струва.
Ние сме с ниска лихва и умишлено не погасяваме предсрочно, а инвестираме.

# 1 715
  • София
Е, то така е. Ама ако се разболее човек, ако стане инцидент. Децата ли да плащат. Мен това ме гложди Confused

# 1 716
  • Пловдив
Кредитът е малък, но и доходът не е голям. Няма пари за инвестиране. Въпросът е дали да стоят на депозит в банката, май стоейки там се стопяват, или да се погасява поетапно и помалко ипотеката.
Лихвата е 2,9.

# 1 717
  • София
Ако кредитът е малък и не ви плаши, аз бих държала парите кеш. То всичко може да стане да ви потрябват. Thinking
Плаша се и да остана с нулеви спестявания, та макар и срещу погасен напълно заем.

# 1 718
Спестявания винаги трябва да си имаш.
А и щом са малко, не си струва да ги занулиш съвсем, а да платиш кредита.

# 1 719
И аз съм на мнението на ДеВа. По-добре е кредитът да си върви, а спестяванията да се инвестират. Но винаги си има обстоятелства и условия, които да наклонят везните в една или друга посока, трябва да се преценява за конкретния казус.

# 1 720
Ипотеката за 15 г изплатихме на 3 г мисля, реално дотогава бяхме платили много малка сума. Имахме сумата и приключихме. Реално още трябваше да изплащаме апартамента. Потребителския за 7 години, решихме да не изплащаме наведнъж, реално думата не се усеща.

# 1 721
Защо всички говорят за някакво имагинерно "инвестиране", но никой не споменава конкретно в какво да се вложат тия спестявания, че да се получи лихва, по-голяма от тази по заема? Wink

Лихвата по заем са си пари на вятъра, колкото по-бързо се махне, толкова по-добре. Спестявания в момента е най-добре да се харчат, поне да им се порадваш преди да са се стопили.

# 1 722
Лихвата по заем е плащане на услугата, че банката ти дава пари. Който не ще да плаща лихви на вятъра - да си прави сметката. Иначе съм съгласна, че колкото по-малко ползваш тази услуга, толкова по-добре .

# 1 723
Пари на вятъра, но ползваш чужди пари.
Като не искаш, свиваш потреблението и пестиш.

# 1 724
Какъв в смисълът да плащаш лихва 3% и да инвестираш излишното, ако печалбата от инвестициите е 4%? Защото в повечето случаи е така.

Общи условия

Активация на акаунт